USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.55

Магніт для комарів: що приваблює надокучливих комах

30 Травня 2023 00:53
Нове дослідження показало, що запах поту може перетворити деяких людей на магніт для комарів. Очевидно, це є причиною того, що одних так мучать надокучливі комахи, а інші, за словами вчених, не мають з ними проблем.

Про це повідомляє британська служба новин SWNS.

Нові висновки ґрунтуються на дослідженні, присвяченому африканському малярійному комару Anopheles gambiae, якого випустили на відкритій випробувальній арені у Замбії.

Провідний автор дослідження нейробіолог Дієго Хіральдо сказав: «Це найбільша система для оцінки нюхових переваг для будь-якого комара в світі. І це дуже насичене сенсорне середовище для комарів».

Команда з Університету Джона Гопкінса в Балтиморі, штат Меріленд, щоночі випускала 200 голодних комарів і використовувала інфрачервоні відеокамери, щоб спостерігати, як часто вони сідають на рівномірно розташовані майданчики, нагріті до 35ºC, імітуючи людську шкіру, йдеться у звіті.

Запах тіла, очевидно, був більш привабливою приманкою, ніж CO2 (вуглекислий газ) – відома приманка для комарів.

Але подальші тести показали, що рій із 200 особин також був вибагливим. Аромати шести добровольців, які спали в одномісних наметах навколо, подавалися на майданчики для комарів протягом шести ночей поспіль.

Це дозволило дослідникам зафіксувати уподобання комарів і зібрати нічні зразки повітря з наметів, щоб порівняти повітряні компоненти запаху тіла.

Старший автор доктор Конор МакМеніман, біолог, сказав: «Ці комарі зазвичай полюють на людей за години до і після півночі. Вони стежать за запахами та конвективними потоками, що виходять від людей, і зазвичай вони потрапляють у будинки та кусають приблизно між 22:00 і 2:00».

Він додав: «Ми хотіли оцінити нюхові переваги комарів у період піку активності, коли вони активні на вулиці, а також оцінити запах від сплячих людей у той самий проміжок часу».

Дослідження показало, що кожної ночі одні люди були більш привабливими для комарів, ніж інші.

Один доброволець, який мав разюче інший запах, незмінно приваблював дуже мало комарів, йдеться в дослідженні.

Дослідження також виявило 40 хімічних речовин, які випромінювали всі люди – хоча й з різною швидкістю.

Провідна співавторка доктор Стефані Ранкін-Тернер, хімік-аналітикиня, прокоментувала: «Це, ймовірно, суміш із певним співвідношенням... Ми ще точно не знаємо, яке значення насправді мають шкірні виділення, мікробні метаболіти чи дихання, але ми сподіваємося, що зможемо це зрозуміти в найближчі роки».

Згідно з дослідженням, люди, які були більш привабливими для комарів, виділили більше карбонових кислот, що виробляються шкірними мікробами. І навпаки, людина, яка була найменш привабливою для комарів, виділила менше кислоти, але потроїла кількість евкаліптолу – рослинної сполуки. Він міститься в оліях, травах і спеціях, і підвищений рівень може бути пов’язаний з дієтою.

Дослідники були здивовані тим, наскільки ефективно комарі могли знаходити та вибирати між потенційною їжею людини на величезній арені.

Доктор Ранкін-Тернер розповіла: «Коли ви бачите, що щось переміщується з крихітної лабораторної кімнати, де присутні запахи, і комарі все ще знаходять їх на цьому великому відкритому просторі в полі в Замбії, це справді показує, наскільки сильні ці комарі як шукачі».

Нагадаємо, дослідники стверджують, що комарів можуть приваблювати люди, які використовують найпоширеніші марки мила, причому квіткові та фруктові аромати є найпопулярнішими серед комах.

У дослідженні, опублікованому в журналі iScience, взяли участь чотири добровольці, які надали зразки тканини, яку вони носили як рукав, або немитий, або після прання з використанням чотирьох різних марок мила.

Вчені вважають, що комарів може приваблювати мило, тому що коли вони не харчуються кров’ю, вони доповнюють споживання цукру рослинними нектарами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus