USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Маємо чудові можливості для розвитку молодих кадрів»: у луцькому виші обговорили перспективи медичної освіти

14 Липня 2023 19:42
У Луцьку відбувся Круглий стіл «Медична освіта на Волині: здобутки та перспективи розвитку». На заході обговорювали питання ефективної комунікації закладів освіти та закладів охорони здоров’я задля якісної підготовки медичних кадрів на Волині, підготовки інтернів, безперервного професійного розвитку лікарів.

Організатором Круглого столу став Волинський національний університет ім. Лесі Українки, у стінах якого зібралися керівники медичних коледжів та лікарень області, провідні медики, доктори медичних наук, викладачі вишу. До участі долучився начальник управління охорони здоров’я Волинської ОВА Юрій Легкодух. Гості мали змогу поділитися міркуваннями про перспективи та проблеми медичної освіти.

Як зазначив декан медичного факультету ВНУ Андрій Поручинський, сучасні реалії змушують приділити ще більше уваги навчанню молодих спеціалістів. З його слів, на Волині є чимало докторів наук та провідних фахівців у галузі медицини, тому область має хороші перспективи з підготовки нових кваліфікованих кадрів.
«У нас (На Волині, – ВН) є потужна матеріальна база, сучасні технології лікування. Є чимало докторів наук та провідних медичних фахівців, які не обмежуються лише Україною, переймаючи досвід з-за кордону. Набуті знання вони впроваджують у свою практику. Ми дуже хочемо перейняти їхній досвід у сферу медичної освіти», – наголосив Андрій Поручинський.
Читати ще: Волинський виш – у десятці найкращих класичних університетів країни

Він поінформував, що навчально-науковий медичний інститут у ВНУ був створений 29 серпня 2020 року на базі медико-біологічного факультету і кафедри фізичної терапії та ерготерапії факультету фізичної культури, спорту та здоров’я. 30 вересня 2021 року інститут перейменовано в медичний факультет. Там готують фахівців за двома спеціальностями – «Медицина» та «Фізична терапія» (зараз має назву «Терапія та реабілітація»). Крім того, факультет співпрацює з низкою медичних установ Волині.
Ректор ВНУ Анатолій Цьось розповів, що виш працює над створенням цілісного та потужного медичного факультету, який невдовзі розшириться. Так, третій поверх лабораторного корпусу загальною площею в 1500 квадратних метрів зараз ремонтують, щоб віддати для навчання медиків. Там зосередять вивчення фундаментальних дисциплін. Також у користування майбутніх лікарів передадуть ще чимало аудиторій у тому ж таки корпусі.

Зі слів очільника вишу, нині вкладають значні кошти, щоби почати облаштовувати медичні кабінети. Зразок таких, як зазначив Анатолій Цьось, він бачив у польських університетах Любліна та Слупська.
Щодо проблем медичної освіти, то ректор закцентував на відсутності медичного обладнання. Відтак університет намагається сприяти вивченню клінічних дисциплін на базі лікарень.

«Ми працюватимемо над створенням спеціалізованих аудиторій, які будуть підвищувати якість підготовки фахівців», – наголосив очільник ВНУ.
Читати ще: У ВНУ провели круглий стіл «Розбудова волинського університету як вияв державотворення»

Присутні також заслухали доповідь ректора КЗВО «Волинський медичний інститут» Тетяни Пастрик.

Згодом до дискусії долучилися представники медицини та керівники медустанов. Кожен зміг висловити власні думки та побажання щодо перспектив медичної освіти на Волині.
Учасники зійшлися на тому, що область має чудові можливості для розвитку кваліфікованих кадрів, однак для цього потрібно спрямувати ще більше зусиль. Значна частини гостей погодилися, що варто утримати молодих кадрів у межах Волині, створивши для них умови навчання та працевлаштування. Задля цього керівники медустанов, навчальних закладів та органи влади будуть поглиблювати співпрацю.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Луцьк Показати IP 14 Липня 2023 22:25
Збільшувати кількість набору вступників у медичні заклади освіти, а в реаліях закривати лікарні і звільняти кваліфікованих медичних працівників... Дуже "мудро".
111 Показати IP 15 Липня 2023 07:09
Вони там ради не можуть дати авжеж беруця за медицину
Луцьку Показати IP 15 Липня 2023 10:06
Кваліфіковані медичні працівники мають властивість з часом старіти та відставати від новацій в медицині.
Луцьк до Луцьку Показати IP 15 Липня 2023 10:48
О так. Ви праві. В усіх закритих лікарнях працювали виключно старі пенсіонери, що відстали від новацій. Чи за вашою логікою медики, що пропацювали 10-20 років це вже застарілі "моделі", що не можуть осягнути новації і їх потрібно викинути на вулицю, замінивши на щойно випущених спеціалістів ? Але питання куди іти працювати, якщо лікарні закривають ?
Анна Показати IP 16 Липня 2023 14:10
Декан медичного факультету, який НЕ має медичної освіти. Про що можна говорити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus