USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Маємо зробити все, щоб третього відродження Дня Незалежності в нас не було»: у Луцьку провели акцію до Дня Соборності України

22 Січня 2022 16:11
У суботу, 22 січня, на Театральному майдані відбулася акція з нагоди Дня Соборності України. Сотні лучан та гостей міста зібралися, аби приєднатися до створення «Живого ланцюга єднання».

Організаторами заходу виступили Луцька міська рада, молодіжні центри, молодіжні ради, громадські організації та активісти.

«На центральному майдані в Луцьку проходять всі політичні, громадські і релігійні акції. Особливо тепло хочу привітати всіх школярів, які сьогодні прийшли, їхніх вчителів, батьків, які привели своїх дітей. Велика шана ліцеїстам, які прибули сьогодні, братам моїм військовим, які також своєю присутністю і мужністю прикрасили сьогоднішнє свято, – вітаючи присутніх, сказав знаний історик, краєзнавець і військовослужбовець Сергій Годлевський. – Саме 22 січня 1919 року відбулася споконвічна мрія українського народу. Після довгих століть перебування в складі різних імперій об’єдналися дві республіки: УНР та ЗУНР, утворивши єдину державу. Це було величне свято, до якого ми йшли дуже багато років, втратили тисячі найкращих наших синів і доньок».
Він також розповів учасникам акції про події далекого 1990 року, коли 21 січня українці вперше об’єдналися, аби утворити «Живий ланцюг» єднання.

«У Народному русі України підрахували: щоб ця акція вдалася, треба, щоб у ній взяло участь 50-80 тисяч народу. А вийшло 450 тисяч! – розповів історик. – Це було загальне піднесення. Ми розвіяли міф, що питання незалежності є питанням суто західних українців. На цю акцію вийшли і наддніпрянські українці, і з Чернігова, з Сум, з Одеси, з Донецька і Луганська. Чому важлива ця дата сьогодні? Саме нині ми простягаємо свої руки і серця до тих українців, які зараз є на окупованих територіях, які не можуть вільно висловити свою думку, а я вірю, що такі люди є».
Сергій Годлевський щиро подякував воїнам, які боронять цілісність нашої держави.

«Ми мусимо бути єдині, тому що ворог стоїть біля наших дверей, – наголосив він. – Коли відженемо ту московську заразу від нашого доброго дому, тоді розберемось, за яку партію голосувати і кому симпатизувати. А сьогодні Путін має знати, що якщо він навіть рипнеться на нашу землю, то ця земля для нього стане пеклом».

Читати ще: «Думаю, наші особові справи були у КДБ». Історик Сергій Годлевський – про перший «Живий ланцюг» в Україні та Студентську голодівку

По тому всі учасники акції хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у війні українців.
«Дорогі українці, з Днем Соборності і з Днем Незалежності! – звернувся до присутніх директор департаменту молоді та спорту Луцькради Володимир Захожий. – Саме з Днем Незалежності, тому що вперше її було проголошено 22 січня 1919 року. Багато держав, не лише Україна, мають два такі свята. Це Литва, Латвія, Естонія, Чехія. Вони святкують і дні відродження незалежності, і дні зародження цих держав.

Ми маємо зробити все, щоб третього відродження Дня Незалежності в нас не було. Щоб наша єдина суверенна держава залишилась неподільною і ми могли почуватися господарями своєї землі. Сьогодні наші воїни, захисники відстоюють нашу Незалежність, і їм вдається це робити. Нас зі всіх боків зараз намагаються оточити, залякати, але народ український – незламний! Тому зробімо все, щоб Українська держава була міцною, її народ – єдиним. І щоб ніколи наші діти та внуки не відроджували і втретє не засновували державу Україну».
Вихованці ліцею №28 розгорнули Державний Прапор України. Після цього прозвучав Гімн України у виконанні оркестру Луцького прикордонного загону.
А далі всі учасники акції розгорнули 200-метровий синьо-жовтий прапор та, вигукуючи патріотичні гасла, рушили урочистою ходою вулицею Лесі Українки.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Коронавірус Показати IP 22 Січня 2022 16:18
Дякую всім за таке щільне зібрання! Чекайте скоро мене у гості!
Народ Показати IP 22 Січня 2022 17:03
А ДЕ МІСЬКА, РАЙОННА, ОБЛАСНА ВЛАДА, ДЕ НАРДЕПИ ?
Анонім до Народ Показати IP 22 Січня 2022 17:27
им не велено! и знаете кем! А взагалі на виборах і пре . і депутатів усіх рівнів потрібно думати своєю головою .а не відосіками .95 кварталом .голобородьком".піаністами" та плюсами.
Корiнний лучанин Показати IP 22 Січня 2022 17:31
Якось не дуже людно.
корвір до Корiнний лучанин Показати IP 22 Січня 2022 21:32
Під час МЕНЕ ніхто ні кого не повинен докоряти і звинувачувати у тому.що вони не були у місті можливого скупчення людей.
Вікторія Показати IP 22 Січня 2022 19:16
Нація рабів,проте думають що вони унікальні........
Віталік до Вікторія Показати IP 22 Січня 2022 21:37
А ти хто?
Клава Показати IP 22 Січня 2022 19:47
І так не буде ...
Олесь Показати IP 22 Січня 2022 23:43
Щира акція , молодці . Але не від щирого серця а зігнані для картинки і то дуже було видно. Нехочеться говорите про те що думаю , хай кожен зробить свої висновки . Слава Україні !!!!!!!!
Олесю до Олесь Показати IP 23 Січня 2022 11:12
Не клеїться. Якби а акції брало участь міське та обласне начальство, а їх не було зовсім, то тобі можна було б повірити. На щастя, на начальства не було, тому була можливість сачканути. Хіба що ти накивав п'ятами?!?!
Українець Показати IP 23 Січня 2022 11:37
Влада навіть не вивісила державний прапор на флагштоці на Київському майдані ! Як таке може бути ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus