USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Мешканці сіл Сарненщини 100 років тому. Ретрофото

8 Січня 2022 17:32
Сотню літ тому на Волині не було сучасних благ цивілізації: ні телебачення, ні тим паче інтернету. Тож, аби зафіксувати життєві миттєвості, аж ніяк не всі могли дозволити собі фотографа.

Якщо говорити про жителів села, то щоби сфотографуватись, їм потрібно було їхати до міста чи містечка, як-от Луцьк, Ковель, Володимир чи Рожище. Щоправда, фотограф у село міг завітати і сам, наприклад, з етнографічною експедицією чи з представниками тогочасної преси. Проте такі фотографії не надсилали в село, а публікували в газетах чи зберігали в архівах для вивчення.

Нині, в еру цифрових технологій, старі фотографії з тогочасних експедицій стають доступні загалу. Проте, щоб скласти якесь загальне уявлення про мешканців одного населеного пункту, про їхній вигляд, одяг чи побут, одного лиш фото, ясна річ, надто мало.
Батько із дітьми, с. Кричильськ Сарненського повіту, 1920-ті рр.
Батько із дітьми, с. Кричильськ Сарненського повіту, 1920-ті рр.
Нам вдалося зібрати із кількох джерел світлини, які були зроблені в 1920-1930-х роках на території сіл Сарненського повіту Волинського воєводства. Зараз ці села входять до складу Рівненської області, зокрема це такі населені пункти: Вири, Чудель, Чабель, Немовичі, Хиночі, Сновидовичі, Кричильськ.
Жінка за збиранням чорниць в с. Чабель, Сарненський повіт, 1930-ті рр.
Жінка за збиранням чорниць в с. Чабель, Сарненський повіт, 1930-ті рр.
Такі фото є досить цінними для істориків та етнографів, адже вони демонструють деталі зовнішнього вигляду й побуту тогочасних мешканців Волинського воєводства.
Чоловік у свиті та шоломку, с. Сновидовичі Сарненського повіту, фото С. Двораковського, 1929 р.
Чоловік у свиті та шоломку, с. Сновидовичі Сарненського повіту, фото С. Двораковського, 1929 р.
Особливо цінними є дві світлини, якими поділилась відома дослідниця минувшини Алла Українець з міста Рівного. На цих фотолистівках можемо побачити жіночі головні убори, характерні саме для Сарненщини.
Фото Я. Вося, с. Вири Сарненського повіту, 1930-ті рр.
Фото Я. Вося, с. Вири Сарненського повіту, 1930-ті рр.
«Дуже цікава й атмосферна фотолистівка, оригінал якої зберігається у фондах Рівненського обласного краєзнавчого музею. На перший погляд здається, що його зробили без особливої підготовки.

Приїхав у село фотограф, побачив селян у традиційному одязі, сфотографував і зробив листівку. Але якщо добре придивитися, то знімок наштовхує на роздуми», – наголошує Алла Українець.

«Я за ним бачу гарно проведену роботу і вдало реалізований задум своїх колег, польських етнографів міжвоєнного періоду. Справа в тому, що в 1930-ті роки, у час, коли зроблено знімок, селяни Сарненського повіту вже так не вбиралися. За спогадами старожилів, хіба дуже «стари баби» могли носити сорочки з вишитими подолками, а «дєди» – шапки-шоломки… Швидше за все селян попросили дістати їх зі скринь, аби продемонструвати вбрання, характерне для кінця ХІХ й початку ХХ століть. Підтвердити це припущення можемо й тим, що, хоча знімок зроблений в літню пору, одна з жінок та чоловік убрані в теплі свити», – зауважила дослідниця.
Фото Я. Вося, с. Вири Сарненського повіту, 1930-ті рр.
Фото Я. Вося, с. Вири Сарненського повіту, 1930-ті рр.
«Можна зробити детальніший аналіз представлених тут комплектів одягу, але спинюся лише на жіночих головних уборах мешканців Рівненщини. Мені здається, що на них тут зроблено акцент. Зверніть увагу на спосіб намотування намітки та найхарактерніші способи пов’язування святкових фабричних хусток з «кітасами», тобто торочками, та китицями на початку ХХ ст. Китиці, а ще казали «кітіци» і «бубляхі», виготовлялися з різнокольорових вовняних ниток, пришивалися по одній чи декілька до рогів і при пов’язуванні з них формувалися самобутні букети над чолом. Лише друга жінка справа демонструє нам характерний для Рівненського Полісся 1930-х років модний спосіб пов’язування хустки у три хвости», – зазначила Алла Українець.
Родина, с. Чудель, Сарненський повіт, 1920-ті рр.
Родина, с. Чудель, Сарненський повіт, 1920-ті рр.
Весілля в с. Немовичі, Сарненський повіт, 1930-ті рр.
Весілля в с. Немовичі, Сарненський повіт, 1930-ті рр.
Весілля в с. Немовичі, від’їзд до хати молодого, Сарненський повіт, фото С. Двораковського, 1935-1937 рр.
Весілля в с. Немовичі, від’їзд до хати молодого, Сарненський повіт, фото С. Двораковського, 1935-1937 рр.
Господарські споруди в с. Хиночі, Сарненський повіт, фото С. Бохніґа, 1929 р.
Господарські споруди в с. Хиночі, Сарненський повіт, фото С. Бохніґа, 1929 р.
Мешканка Сарненського повіту, 1930-ті рр.
Мешканка Сарненського повіту, 1930-ті рр.
Отже, як бачимо, завдяки світлинам можна дізнатися дуже багато цікавих фактів про людей, які колись жили на Волині та Поліссі.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Фото з архівів Рівненського краєзнавчого музею, polona.pl, NAC
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
В. Показати IP 8 Січня 2022 18:53
Жили небагато.в основном босые
Оля до В. Показати IP 8 Січня 2022 19:15
Це не дуже багаті райони...
Михайло Показати IP 8 Січня 2022 19:07
Фото вражають.
Історик Показати IP 8 Січня 2022 19:39
Такі фото показують рівень життя, а він був не високий по селах.
Оксана Показати IP 8 Січня 2022 20:32
Таких сіл вже нема...
гриць до Оксана Показати IP 8 Січня 2022 21:53
Зара знову будуть
Народна прокуратура Показати IP 8 Січня 2022 21:12
От чого ніяк не можу зрозуміти: хай грунти погані, особливо не було що їсти, але ж лісів і боліт довкола - не пройти. Чому ж будівлі у такому занедбаному стані, перекошені, з дірками у покрівлі? І такі фото що за часів Російської імперії, що за часів Польщі. Для чого так знущатись над людьми, адже будматеріали в цих краях явно не були дефіцитними. Чи може то такий менталітет був у селян?
Олесь до Народна прокуратура Показати IP 9 Січня 2022 03:39
Бо недають жити як тоді так і зараз. Піди до лісу спиляй дерево і узнаеш чого . Душать видавлюйуть силянина . Потрібні раби , голі й босі .
реальность Показати IP 8 Січня 2022 21:19
спасибо за интереснейший материал по этнографии, который дает представление о тогдашней жизни!
Читач Показати IP 8 Січня 2022 21:53
Дивлюсь і розумію як їм було не просто, ми в раю живемо.
Вчитель Показати IP 8 Січня 2022 22:08
Круті фото відкопали.
Алла Показати IP 8 Січня 2022 22:56
Одяг чимось до Берестейщини сххожий
Ірина Показати IP 9 Січня 2022 01:13
Хороші фото.
Народній прокуратурі Показати IP 9 Січня 2022 13:11
Після 1945-го представники цього народу склади робочу основу обкомів, райкомів, міськомів КПСС та комсомолу, бо більш пролетарського народу в західній Україні не було. Що вони виробляли в Галичині та Волині - можна годинами розповідати. КГБ не натішилось. Після 1991 року тривалий час голосували за комуністів, потім за регіоналів, а в останнє відзначились і на президентських і на парламентських виборах. Ментальність - штука неймовірна. 30 років повз них пройшло. На Росію на заробітки досі ганяють. Там і від призову до війська переховувались і переховуються. Люблять Лукашенка, шанують Путіна.
Читачу Показати IP 9 Січня 2022 17:18
Та ну?! Якби їм було погано, то вони не сиділи б під своїми занедбаними оселями та хлівами, а якось їх привели до ладу. В крайньому випадку б поїхали на багатші землі. Що їх, окрім їхньої дикості, стримувало????????????
читачу Показати IP 10 Січня 2022 17:32
вчіть історію України. Куди було їхати, на чиї землі, вона була дорога і не було в людей грошей її купувати. Бабуся розказувала, що і чорниць збирати не можна було, ліс був приватний, таємно назбирали тих ягід, лісник конем ліс об'їжджав, наздогнав жінок, зібрані ягоди забрав і конем потоптав, а жінки отримали нагайок по плечах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus