USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Мета – не потрапити в пастку торговця людьми: в Луцьку влаштували пішохідний квест, присвячений безпеці. Фото

28 Липня 2022 13:13
Вісім команд узяли участь у тематичному квесті «Кодове слово «Безпека», організованому у співпраці Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом», Патрульною поліцією Волинської області, Волинською обласною бібліотекою для юнацтва та Луцьким міським молодіжним центром.

Захід відбувся 27 липня. Він був приурочений до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, який відзначають 30 липня.

Як розповіла проектний менеджер Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Світлана Мілінчук, учасники під час квесту розв’язували різноманітні завдання, присвячені тематиці торгівлі людьми. Їхня основна мета – не потрапити в пастку до несумлінних роботодавців.

Уперше такий квест 2018 року проводили Патрульна поліція та громадські організації. Завдання до цьогорічного квесту розробила авторка квестів платформи quest.wtf із Луцька Лідія Гонтар.
«Завдання торкалися питань експлуатації людей. Учасників «заманювали» на роботу за кордоном. Вони повинні були зреагувати на це і прийняти правильне рішення, – сказала вона. – Це пішохідний квест. Він проходив у центрі Луцька. Учасники змогли не тільки отримати інформацію про те, як убезпечити себе, а й краще пізнати середмістя. Учасники мали бути уважними, адже цим квестом ми хотіли показати, що людиною, яка заманює у трудове рабство, може бути кожен. Такі люди не мають ні бейджів, ні уніформи. Зазвичай вони привітні та викликають довіру».

Світлана Мілінчук наголосила: подорожуючи за кордон, зокрема в пошуках роботи, обов’язково всі документи потрібно тримати при собі. Варто також зробити копії. Окрім того, інформацію про потенційного роботодавця варто перевіряти на офіційних ресурсах.

«Тема торгівлі людьми дуже актуальна і болісна саме для українців, тому що, на жаль, в умовах війни багато жінок із дітьми змушені були тікати за кордон. Не завжди вони знають своє остаточне місце призначення. Часто вони їдуть у невідомість. Нерідко в ЗМІ показували, що українки просто сідали в автомобілі до перших зустрічних поляків. Добре, якщо їм на шляху дійсно траплялися волонтери, а не торговці людьми. На жаль, невдовзі ми зможемо почути й невтішну статистику», – звернула увагу Світлана Мілінчук.
Щороку мільйони людей у світі потрапляють у трудове рабство.

Щоб не стати жертвою торгівлі людьми за кордоном, потрібно дотримуватися основних правил безпеки після перетину держкордону:

- ніколи й нікому не віддавайте паспорт чи документи, які ідентифікують вашу дитину;

- розплануйте маршрут подорожі, не сідайте в автомобіль до незнайомої людини;

- нікому не віддавайте мобільний телефон чи інші засоби зв’язку;

- особисто оформлюйте пакет документів на подорож і самі оплачуйте послуги;

- не потрапляйте в боргову залежність до сумнівних осіб;

- туристична чи гостьова віза не дають права на легальне працевлаштування. Укладайте контракт, складений зрозумілою для вас мовою, у двох примірниках;

- якщо ви потрапили до рук торговців людьми, телефонуйте 112 на лінію екстреної допомоги в ЄС.
Працівниця Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Оксана Коба зауважила, що торгівля людьми нерідко пов’язана саме з туристичними та робочими поїздками в Україні та за кордоном.

«Наша команда не була представлена в тематичному пішохідному квесті, але локація, пов’язана з останнім завданням, була розташована в бібліотеці. Також одним із завдань була невелика провокація, яка мала спонукати учасників до правильних дій. Провокація полягала в наступному: людина влаштовувалася на роботу, однак їй не розповіли, що це за робота, до того ж, забрали документи. Учасники повинні були відреагувати на цю ситуації та викликати поліцію», – сказала вона.
Загалом до квесту долучилися вісім команд. У складі кожної – від двох до п’яти учасників.

Вони повинні були, відгадуючи ребуси чи загадки, прокласти правильний маршрут і пройти бонусні завдання: відреагувати на конфлікт між псевдороботодавцем і жінкою, яку той продавав у сексуальне рабство, зняти відео, присвячене темі протидії торгівлі людьми, роздати брошури з телефонами гарячих ліній перехожим, правильно відповісти на запитання патрульних і не потрапити на гачок чоловіка, який пропонував їм сумнівну роботу в Чехії.
Останнє завдання – відшукати ті книги в бібліотеці для юнацтва, які описують випадки рабства.

Першими, хто пройшов усі завдання, стали двоє хлопців із команди «Вареники і сметана».
«Я побачив афішу про інший квест. Зайшов на сайт, натрапив на інформацію про квест «Кодове слово «Безпека» і вирішив узяти участь. До цього я кілька разів брав участь у онлайн-квестах та одного разу долучався до пішохідного квесту. Один із квестів – подарунок батьків. Ми усім класом бігали Луцьком у пошуку кодів. Сьогоднішній квест подарував мені лише позитивні емоції», – поділився враженнями 16-річний Ілля Новосад із команди «Вареники і сметана».

Усі учасники команд, які посіли перше-третє місця, отримали подарунки від організаторів квесту.
Також організатори порадили всім переглянути документальний фільм «Життя на продаж», створений у партнерстві з Посольством СШУ в Україні, Міжнародною організацією з міграції, Міністерством соціальної політики України та Міністерством внутрішніх справ України.
Роль ведучої в згаданій стрічці виконала співачка Джамала. Завдяки відтворенню реальних подій і справжнім свідченням жертв картина показує страшні подробиці торгівлі людьми, а також навчає тому, як залишатися в безпеці, обираючи роботу за кордоном.

За даними Міжнародної організації з міграції, з 1991 року більш як 120 тисяч українців постраждали від випадків торгівлі людьми.

Телефони гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

572 (безплатно з мобільних телефонів у межах України);

0-800-505-501 (безплатно зі стаціонарних телефонів у межах України; пн-пт: 10:00-21:00, сб: 10:00-18:00);

102 (Національна поліція України);

+38-044-238-16-57 (якщо ви перебуваєте за кордоном, гаряча лінія МЗС України).

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus