USD 39.65 39.97
  • USD 39.65 39.97
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.15

Міноборони розірвало договори, укладені з компаніями сімʼї Гринкевичів, які завдали збитків державі на 1,2 млрд грн

9 Січня 2024 14:43
Міністерство оборони України оголосило про розірвання контрактів з компаніями сімʼї бізнесмена Ігоря Гринкевича. Він був одним з найбільших постачальників Міноборони.

Про це заявив заступник міністра оборони України Віталій Половенко на пресконференції в «Інтерфакс-Україна».

«Яка позиція Міноборони щодо «кейсу Гринкевичів»? Позиція така: після публікації статті [...] Міністерство оборони одразу ухвалило рішення щодо розірвання договорів, які попередньо було укладено», – сказав Половенко.

Що відомо про справу Гринкевича

29 грудня 2023 року на сайті Державного бюро розслідувань зʼявилась інформація про затримання на хабарі львівського бізнесмена, одного із найбільших постачальників Міністерства оборони України. Він пропонував $500 тисяч одному з керівників Головного слідчого управління ДБР за сприяння у поверненні майна, вилученого в підконтрольних йому компаній.

Бюро також порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу й білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу більш ніж на 1,5 млрд грн. Слідство встановило, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займалися будівництвом і не мали належних виробничих, складських й інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна – тобто вони фактично купували товар і перепродували його Міноборони або просто контракт зривався. Це завдало державі збитків на 1,2 млрд грн.

Після цього український журналіст Євген Плінський заявив, що син Ігоря Гринкевича Роман Гринкевич «зароблені на корупційному підряді Міноборони гроші «вкладав» у свою дівчину, українську художницю Соню Морозюк». Він дарував їй коштовні подарунки.

Після скандалу в мережі Морозюк тиждень не коментувала те, що відбувається, закривши свою сторінку в Instagram, але потім заявила, що знайома з Романом Гринкевичем лише пʼять місяців і не знала, як він заробляє гроші. Морозюк запевняє – «якщо звинувачення на адресу Романа, виявляться правдою, то вона не зможе бути з ним разом».

Читати ще: Вимагав $5 тис. у брокерської компанії: подробиці затримання у Луцьку на хабарі правоохоронця

Видання «Наші гроші» писало, що компанія Романа виграла тендер на будівництво Центру безпеки громадян від Львівської ОВА за 33 млн гривень і з завищеними цінами на будівельні матеріали. Його компанія раніше виконувала роботи для Житомирської ОДА та виграла тендер на реконструкцію школи на Львівщині.

Медіа публікували також фото Гринкевича-старшого з головою Львівської ОВА Максимом Козицьким. Той заперечив свою причетність до справ Гринкевича і каже, що зустрічався з бізнесменом лише кілька разів. Львівська обласна військова адміністрація також, за його словами, не має жодного стосунку до можливої корупції Гринкевича.

На фото: Гринкевич зліва, а Козицький – справа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Сергій Показати IP 9 Січня 2024 15:25
Всі заробили,а тепер можна і договір розірвати!
Анонім Показати IP 9 Січня 2024 15:48
Вимагаю Гринкевича нагородити орденом Героя України!!! Таку схему придумав, мудра людина:))
Українка Показати IP 9 Січня 2024 16:41
Та ви візьміть кожного другого олігарха - і там така схема буде)) А знайти їх не важко: там, де гроші розкидаються на ліво і направо, де їх не рахують - то так і знай, що зароблено не працею (бізнесом, головою, горбом), а брехнею.
ігор Показати IP 9 Січня 2024 16:49
а чому не карають тих щурів з міністерства оборони, які ці договори укладали, а тому що вони влада і їх карати не можна, їм можна лише людей кидати в мясорубку прикриваючись патріотизмом
Пропоную. Показати IP 9 Січня 2024 19:47
ЗА розірвання контракту виплатити компенсацію гринкевичам у розмірі 10 відсотків ВВП, і нагородити героєм УКРАЇНИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus