USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

«Місто обов’язково допоможе»: Ігор Поліщук про покращення умов перебування важкохворих дітей. Фото

30 Березня 2023 10:49
29 березня луцький міський голова Ігор Поліщук оглянув відремонтовані приміщення відділення дитячої онкогематології КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства та дитинства».

«За цих дітей варто боротися, – слова гендиректорки об’єднання Ірини Горавської чітко описують суть проблеми, яка й привела нині у стіни медзакладу очільника міста. – Більш ніж 80 відсотків наших юних пацієнтів, які стикнулися з онкозахворюваннями, видужують і стають повноцінними членами суспільства. А якщо ми покращимо їм умови на шляху до подолання страшної хвороби, цей відсоток буде ще вищим».
Медики демонструють частину вже відремонтованих приміщень – коридори, палати, медичні кабінети – усе відповідає найвищим вимогам.

Завідувачка онкогематологічного відділення Яна Рижко пояснює: «Це важкі захворювання, які несуть за собою зниження імунітету. Приміщення мають бути максимально стерильними. Умови, в яких перебувають, миються, харчуються пацієнти, є специфічними. Їх можна досягнути, зокрема, переобладнаннями, ремонтом. У цих палатах по два пацієнти. Стараємося комплектувати їх так, щоб людям було максимально комфортно. У цій палаті, крім ліжок, є і диван, аби могли прилягти батьки. Адже перебування дітей в такому відділенні обумовлює те, що батьки мають бути увесь час поряд».
Історія Руслани з Рівненщини, яка з початком повномасштабної війни переселилася до Луцька, аби її син Тамерлан міг отримувати постійну допомогу, є красномовним підтвердженням усього сказаного. «З дев’яти місяців ми почали хіміотерапію. У дитини була пухлина головного мозку. Два останні роки лікуємося у Луцьку. У нас тяжка хвороба, і таких діток тут дуже багато. Відділення постійно переповнене. Хотілося б кращих умов, адже не можемо постійно бути разом. Зараз ми вже на шляху до одужання. Щиро дякую луцьким медикам за все…»
Різниця між старими й новими приміщеннями просто вражає. Ірина Горавська пояснює: територія відділення на четвертому поверсі стаціонарного корпусу обласної дитячої лікарні фактично не змінилася з 1987 року – часу побудови.

За стільки десятиліть повністю змінилися вимоги до облаштування середовища перебування пацієнтів. Найелементарніше – вибита паркетна підлога, багатомісні палати, відсутність індивідуальних санвузлів і кнопок виклику медика, неможливість підключення систем фільтрації та розведення медичних газів – нині видаються неприпустимими.
Підсумком зустрічі стало письмове звернення колективу до міського голови з проханням посприяти виділенню коштів, необхідних для покращення умов важкохворих дітей. Ціна питання – майже 29 мільйонів гривень. За ці гроші буде реконструйовано 670 метрів квадратних, і це не лише ліжко-місця, а й кабінети, меблі, система вентиляції та медобладнання. Як наголосила Ірина Горавська, вже розроблено робочий план «Капітального ремонту…», який пройшов експертизу, сформовано детальний кошторис, продумано ключові моменти щодо розміщення наявних хворих тощо.
«Місто однозначно допоможе. Вже цієї п’ятниці в нас відбудеться чергова сесія, ми внесемо зміни в бюджет, аби допомогти у проведенні цього ремонту. Порадимося з депутатами і думаю, що матимемо позивний результат. Бачимо, яким важливим є це питання. Однозначно, що ремонт необхідно робити», – підкреслив Ігор Поліщук.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus