USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Могла виїхати до Європи: у Луцьку судили колаборантку з Мелітополя, яка отримала керівну посаду в адміністрації окупантів

20 Квітня 2024 22:37
В обласному центрі Волині заочно судили чергову колаборантку. Жінка добровільно обійняла керівну посаду в складі адміністрації окупантів у Мелітополі, за що отримала покарання у виді п’яти років позбавлення волі.

Як ідеться у вироку Луцького міськрайонного суду, після окупації Мелітополя Ірина Донець добровільно обійняла посаду начальника «Мелітопольського міського управління соціального захисту Міністерства праці і соціальної політики» в складі окупаційної адміністрації держави-агресора «Адміністрації Запорізької області».

Колаборантка забезпечувала реалізацію незаконної державної політики держави-агресора з питань соціального захисту населення, внутрішньо переміщених осіб, а також виконувала інші обов`язки для подальшого встановлення окупаційної влади, просуваючи ідеї «руского міра».

Читати ще: Обіймала посаду заступниці міністра освіти в окупаційній адміністрації: відоме ім’я колаборантки, яку в Луцьку засудили на 7 років

Справу розглядали за відсутності обвинуваченої. Проти Ірини Донець свідчили її колишні підлеглі та колеги по роботі. Один зі свідків до моменту окупації був заступником обвинуваченої. Йому відомо, що колишня начальниця зайняла позицію співпраці із окупантами. Після того, як він та деякі інші працівники відмовилися співпрацювати із окупаційною владою, їх не запрошували на наради та за вказівками Ірини Донець не допускали до керівних осіб окупаційної влади.

З його слів, згодом обвинувачена зайняла посаду начальника «Мелітопольського міського управління соціального захисту Міністерства праці і соціальної політики» в складі окупаційної «Адміністрації Запорізької області». Кілька разів він бачив світлини і відео, де було вказано, що вона обійняла вказану посаду. Свідок не бачив, щоб до обвинуваченої був застосований примус, адже вона добровільно погодилася обійняти посаду і підшукувала собі працівників. Чоловік зауважив, що до окупації Ірина Донець була більш-менш патріотично налаштована, однак потому її позиція поступово змінювалася.

Ще один свідок зауважив, що з Іриною Донець був знайомий по роботі. 24 лютого 2022 року вони прийшли до управління соціального захисту, де обвинувачена дала вказівку сформувати гуманітарний хаб. А наступного дня місто вже було під окупацією. В управлінні займалися гуманітарною допомогою людям. Після арешту мера міста управління соціального захисту перейшло працювати у підпільний режим.

З його слів, в перші дні окупації Ірина Донець роздала трудові книжки працівників. 25 травня вона зібрала усіх і повідомила, що управління соціального захисту буде переходити під російське законодавство. Також сказала, що кожен має ухвалити для себе рішення про подальшу роботу. Він відразу не погодився на пропозицію. Згодом від колег та із засобів масової інформації йому стало відомо, що у вересні 2022 року Ірина Донець стала колаборанткою, зайнявши посаду начальника в складі окупаційної адміністрації держави-агресора. Йому невідомо про здійснення примусу щодо обвинуваченої зі сторони окупантів.

Колишня підлегла Ірини Донець фактично підтвердила покази інших свідків. Також свідки повідомили, що донька та онук Ірини Донець виїхали до Європи. Таку можливість мала і обвинувачена, але не покинула окуповану територію.

Читати ще: Продавав зерно з вагонів в окупованому місті та віддавав гроші російським військовим: у Луцьку судили машиніста-колаборанта

На переконання суду, докази та показання свідків підтверджували вину Ірини Донець у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1КК України (колабораційна діяльність).

Колаборантці призначили покарання у виді позбавлення волі на п`ять років з конфіскацією всього майна та з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, органах державного управління та контролю, підприємствах та організаціях державної чи комунальної власності на п`ятнадцять років.

Ірина Донець відбуватиме покарання з моменту затримання.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олег Показати IP 22 Квітня 2024 12:48
Якщо "могла" значить виїхала. І судячи з "гуманного" вироку суду, з листом від "найвеличнішого розвідника"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus