USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.70 9.86

Можна приймати пологи й оглядати жінок: волинське медоб’єднання отримало спецавтомобіль для акушерсько-гінекологічної бригади

4 Листопада 2022 15:21
Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства, до складу якого входять дитяча лікарня, перинатальний центр і санаторій для дітей з батьками «Дачний», отримало амбулаторний гінекологічний автомобіль. Завдяки цьому транспортному засобу жінки області будуть забезпечені безперервною акушерсько-гінекологічної допомогою.

За потреби, наприклад, при початку пологової діяльності, волинянки зможуть викликати кваліфіковану бригаду. Автомобіль обладнано всім необхідним, аби надати допомогу і жінці, і новонародженій дитині.

На початку листопада Міністерство охорони здоров’я України за ініціативи міністра закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбареса і представника Фонду народонаселення ООН в Україні UNFPA Ukraine Павла Замостьяна передало українським медичним закладам 30 автомобілів.

Ця допомога є наслідком діяльності першої леді Олени Зеленської, яка у вересні під час зустрічі з виконавчою директоркою UNFPA Наталією Канем інформувала про високий попит на консультування та медичну допомогу у сфері репродуктивного здоров’я для жінок, що не мають доступу до якісних медичних послуг.

UNFPA за фінансової підтримки уряду Іспанії закупив і доставив в Україну автомобілі швидкої допомоги, а також необхідне портативне обладнання та витратні матеріали.

Один із таких автомобілів отримав колектив Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час вручення автомобіля з завідувачем відділення анестезіології та реанімації медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Іваном Вороблевським

Отриманий амбулаторний гінекологічний автомобіль слугуватиме для забезпечення жіночого населення Волинської області акушерсько-гінекологічної допомогою, розповіла генеральна директорка медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Ірина Горавська.

«Мобільні бригади у складі наших фахівців будуть виїжджати в різні населені пункти області, де надаватимуть профілактичну допомогу та проводитимуть гінекологічні огляди. Основне – за номером 0 800 109 109 кожна жителька Волинської області за потреби (в ургентній ситуації або з початком пологової діяльності) може викликати цей автомобіль із кваліфікованою бригадою, яка доставить її в заклад. Враховуючи реалії воєнного часу, зокрема наявність комендантської години, завдяки цьому автомобілю ми зможемо надавати таку послугу нашим жінкам. Ми працюємо заради наших жінок, заради їхнього здоров’я, заради діток, нашого майбутнього», – зазначила Ірина Горавська.
Додатково амбулаторний гінекологічний автомобіль обладнають електрокардіографом, кольпоскопом і апаратом УЗД.

«Автомобіль повністю укомплектовано для надання ургентної допомоги і жінкам, і новонародженим діткам. Тут навіть можна приймати пологи. Тут можна оглядати жінок. Тут можна проводити серцево-легеневу реанімацію. Є балони з киснем і все інше необхідне обладнання», – сказала генеральна директорка медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.
Ірина Горавська пригадала, що влітку установа отримала від литовських партнерів шпиталь на колесах. Протягом місяця спеціалісти медичного об’єднання їздять у віддалені населені пункти області, де проводять прийоми. Ця послуга має величезний попит, адже багато волинян не мають доступу до високоспеціалізованої медичної допомоги.

«Ми мали виїзди в п’ять сіл Любешівщини. Ми очікували близько 20 жінок, натомість приймали за один виїзд від 35 до 47 пацієнток. Абсолютно все ми привозимо з собою, починаючи від гінекологічних наборів. Також на місці ми робимо кольпоскопію, УЗД, проводимо лабораторні обстеження, за потреби формуємо електронне направлення на додаткове обстеження чи госпіталізацію. Геть усе для жінок – безплатно. Попит величезний. На жаль, бачимо, що жінки з обмеженим доступом до високоспеціалізованої медичної допомоги мають багато проблем», – інформувала завідувачка Центру планування сім’ї Наталія Ткачук.
Ірина Горавська анонсувала, що на додаток до акушерсько-гінекологічної виїзної команди фахівців заплановано сформувати ще мобільну педіатричну бригаду, аби проводити повний профілактичний огляд і дітям, і жінкам.

Керівник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух повідомив, що, відповідно до розподілу, від МОЗ медичне об’єднання отримало теж цифровий регтгенхірургічний апарат типу С-дуга, який дозволяє проводити обстеження в режимі реального часу під час операції.

«Цей апарат призначений для високоспеціалізованої медичної допомоги в закладах, які проводять складні оперативні втручання в травматології. Окрім того, було передано рентгенівський стіл, захисне обладнання та наркозно-дихальний апарат, що дозволить повністю обладнати операційну в дитячій лікарні», – зауважив Юрій Легкодух.
Своєю чергою, заступниця голови обласної військової адміністрації Мирослава Якимчук від імені керівника ОВА Юрія Погуляйка висловила подяку колективу медичного об’єднання за його непросту, проте напрочуд важливу і високоспеціалізовану роботу. Вона висловила переконання, що волинське медичного об’єднання захисту материнства і дитинства є найкращим закладом такого типу в України.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus