USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

«Ми не католики, а православниї люди». Чому деякі лучани ще святкували Різдво 7 січня

8 Січня 2024 14:47
Сьомого січня, за старим юліанським календарем, частина українців все ще відзначає Різдво Христове. Чому святкують по-старому та що думають про два календарі в Україні?

Про це йдеться в сюжеті 12 каналу. Знімальна група завітала до храму Всіх святих землі Волинської, який належить до Української православної церкви Московського патріархату.

«Я дуже щаслива, дуже радісний настрій, ну канєшно, що трохи з грустинкою, тому що все-таки війна», – говорить вірянка Тетяна.

«Дійсно, що Різдво. Господь порадував і сніжком нас. Ну а рік важкий був дуже. Не думаю, що цей буде легший. Високосний рік. Ну надіємся, просим», – каже вірянка Людмила.

«Дуже прекрасно. Бачте, даже Бог послав нам природу таку хорошу на Різдво. Богу дякувати за такий хороший день», – додає вірянка Валентина.

Люди щиро вірять, що саме ця дата святкування Різдва правильна. Аргументи називають різноманітні.

«Бачте, Бог послав нам, що дійсно свято. Ми ж не католики, а православниї люди», – наголошує Валентина.

«Якщо врахувати, що глава церкви – Ісус Христос, то все з часом стане на свої місця. До речі, польська православна церква святкує по юліанському календарю», – каже вірянин Валерій.

Читати ще: У Луцьку митрополит Михаїл освятив воду

Також у прихожан запитали, що вони думають про різницю церковних календарів в Україні. Відповідають помірковано. Кажуть, що для будь-яких змін потрібен час.

«Святково. Трохи по-іншому. Ну хочеться, щоб воно було разом, але... І разом, і в мирі. А каждому, як кажуть, своє», – зазначають лучанки Марія та Надія.

«Ангел не зійшов з неба і нікому не сказав, що святкуйте тоді. І в Євангелії нема написано. Божечко, святкуйте, коли хочете, серцем своїм святкуйте. Ну так же? Тільки не сваріться. І мені здається, з радістю. Хочуть так, ну хочуть так. Це ще час пройде і, може, всі ми будемо сьомого чи 25-го. Цього ніхто не знає», – додає Людмила.
Та найчастіша відповідь на питання, чому продовжують святкувати Різдво по-старому: бо це сімейна традиція та справа звички, відмовитися від якої відразу не просто.

«Я святкую по-старому, святкую, як раніше було, сьомого числа», – каже лучанка Людмила.

«Я знаю, що моє Різдво – сьомого січня. І бабуся, і дідусь… Мій прадідусь був старостою в селі, в церкві. Я не можу предати своїх рідних і близьких. І я хрестилася в цій церкві також. Це моя церква. Це моє Різдво», – говорить Тетяна.

«У нас по Конституції кожен має право святкувати, коли захоче. В нас свобода віросповідання. То єсть, нічого такого не бачу поганого… Взагалі міжконфесійні конфлікти в цей час.. Нам треба всім об’єднатися і вже потім розбиратися, коли святкувати. Кожен святкує, як хоче і може», – звертає увагу вірянин Сергій.

Дати час людям, які відзначають свято по-старому, і приймати один одного радить священник Православної церкви України Михайло Бучак. За його словами, синод ПЦУ прийняв рішення про святкування Різдва і за новим, і за старим календарями. Тому засуджувати за відзначення свята сьомого січня не потрібно.

«Такий момент, коли ми даємо цей зазор для тих людей, які не можуть зразу. Вони можуть перейти через рік, через два, через три. Хтось може перейти за один день, а хтось не може. І християнство якраз виявляється в чому? В любові, в умінні прощати, мати смирення, терпіння. Ну а якщо ми будемо такі агресивні, то де ж ці християнські чесноти: любов, смирення, терпіння?» – зазначає священник Михайло Бучак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 40
Корiнний лучанин Показати IP 8 Січня 2024 15:08
А для нормальноi людини що таке синод пцу.
До Корінний лучанин до Корiнний лучанин Показати IP 9 Січня 2024 09:43
Синод ПЦУ - це канонічне (законне) зібрання єпископів канонічної конфесії. Натомість УПЦ - це лише франшиза РПЦ
Коля Показати IP 8 Січня 2024 15:11
В Україні повинна бути одна українська церква! Тоді й Україна буде процвітати і ніхто на нашу землю не буде лізти. Хто хоче в російську церкву ходити - чемодан, вокзал, росія. Військові воюють за мир і спокій, а баби в церкви російські ходять.
juj Показати IP 8 Січня 2024 15:38
а чому "деякі"? чому від себе кажете?
Віталій Показати IP 8 Січня 2024 15:44
Здається пані Валентина, вірянка російської церкви, не в курсі, що 10 з 16 автокефальних православних церков відзначаються Різдво Христове 25 грудня, як і протестанти всього світу, а не лише католики.
Оля до Віталій Показати IP 10 Січня 2024 16:19
Ото ж то і воно протестанти святкують 25 грудня! Ви самі дали відповідь чому не 25 січня . Скоро Ханука будете святкувати . Слава Богу за все!
Анонім Показати IP 8 Січня 2024 15:45
Єрусалимська церква також 7 січня святкує
ВІРУС Показати IP 8 Січня 2024 15:49
ЦЕ ДЕЯКІ ЛУЧАНИ СВЯТКУВАЛИ РІЗДВО 25 ГРУДНЯ.
123 Показати IP 8 Січня 2024 16:06
як дивлюся я на ті усі чвари, матюки та взаємні образи серед православних, то вже міркую собі перехід до римо-католицької віри де святий спокій та благодать господня
Ага до 123 Показати IP 9 Січня 2024 19:48
Всі там будемо. Про це є окрема молитва в рпц' о соединении всех церквей помолмся'.
володька з 40 вого Показати IP 8 Січня 2024 16:19
Ще трошки пройде часу , і ви зрозумієте те щоб вас легко було дурити вас треба розділити і зробити вас ворогами ... Чи не по барабану коли що празнувати ... Раніше жили і вірили в одне зараз в інше через тисячоліття зовсім друге... Не робіть з того проблеми ,відкрийте очі подивіться що робиться навкруги і ви будете в шоці з того що коять ті що вас розділяють. Я празнував 2 раза на всякий випадок .
123 Показати IP 8 Січня 2024 16:24
Коли вбивають, калічать, знущаються кацапські орки, благословенні на це московськими нелюдами - попами українське населення, як свідомий громадянин нашої Української держави може йти в московську церкву і жертвувати кошти та приклонятись цим безбожникам, які ваші ж пожертви передають в московію для вбивства українського населення????? Тільки повна заборона московського патріархату та кримінальна відповідальність або психлікарня для особливо буйних!!!!!! Ще жодний московський піп на території України не надав на широкий загал документи, де не було б слів мп та куди йдуть пожертви цих одурманених бабусь!
Украiнка до 123 Показати IP 8 Січня 2024 20:30
Страшнiше, коли граблять, знущаються, калiчать, вбивають, принижують своi ж, якi притворяються патрiотами, гарно говорять, а самi збагачуються за рахунок армii i народу, а людей, щоб вiдволiкти вiд цього стравлюють, роздiляють...
Оля до 123 Показати IP 10 Січня 2024 16:25
Ви доживіть до тих літ як та облурманена бабуся, і вивчіть хочаб 2 молитви і тоді глагольте свою правоту. А краще , хочете змінити щось в цій країні йдіть у воєнкомах .
Да Показати IP 8 Січня 2024 16:30
А я буду святкувати Різдво 8 березня! І нікого не повинно це ....!
Ненависник кацапів т Показати IP 8 Січня 2024 16:41
На заході України проросійських вірян упц мп більше,ніж де інде по всій Україні,вони не відчувають на своїй шкірі,цю страшну війну,бо вона до них,ще не дійшла,от коли почнуть гинути під руїнами кацапських ракет,тоді може дійде,хоча навряд чи!!!
лучани Показати IP 8 Січня 2024 16:57
ще мало крові для тупих рпцешників.
Іриніда Показати IP 8 Січня 2024 17:33
Прийшли в УПЦ, а інтерв'ю у священника ПЦУ? А пишуть: ми прийшли до людей, а не до священників"
Прсто факт Показати IP 8 Січня 2024 20:35
Ісус Христос народився і в той час на території Іудеї діяв юліанський календар і два тисячолітття всі православні церкви жили за цим календарем. Аж поки у 1923 році сербським математиком було не пидумано Новоюліанський календар. На який у 2023 році перейшли ПЦУ І УГКЦ. Цьому новому календарю всього 100 років і Ісус Христос за ним не жив коли був на землі. В нас в Україні "добрі" люди вирішили придумати ще щось, щоб розділити українців. Це розділення вийшло. Раніше більшість жили за одним календарем а зараз ні. Кому вигідне це розділення? Хто має розум той зрозуміє. А всі інші продовжать сваритись бо розум то не для них...
До Просто факт до Прсто факт Показати IP 9 Січня 2024 06:34
Григоріа́нський календа́р — календар, запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII і нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт.
До Просто до Прсто факт Показати IP 9 Січня 2024 08:53
Юліанським календарем користувалась Римська імперія, зокрема імператор Тиберій, за правління якого та за потурання чієго прокуратра Пілата було розіп'ято Ісуса Христа. Натомість тогочасні іудеї користувались місячним календарем. Тому для повної правди Різдво потрібно відзначати не за юліанським сонячним, а за місячним календарем
Олег до Прсто факт Показати IP 9 Січня 2024 19:20
Юліанський календар відстав на 2 тижні , відколи було Різдво, він астрономічно неправильний. Який сербський математик?? Помилку календаря замітили ще за папи Григорія, в 1500х роках, а він як розумна людина упорядкував правильний календар "Григоріанський" який є астрономічно правильним
Прсто факт до Олег Показати IP 9 Січня 2024 22:15
До чого тут Григоріанський календар? Нагадаю всім знавцям, і любителям поспорити ПЦУ і УГКЦ перейшли на Новоюліанський календар який впровадив сербський математик у 1923 році. А до того 1923 роки всі православні церкви жили за Юліанським календарем, також 1500 років за цим календарем жили католики. Зараз єдності нема. Хто від цього виграв? Останні 5 років кожне Різдво починають сваритись що до цього питання, а до того була єдність. Зараз єдності серед українців в цьому питанні нема і це факт. А якщо єдності серед народу нема, то це пагано і це також факт. І конфлікт тільки поглиблюється. А стадо бовдурів і корисних ідіотів своїми чварами тільки все поглиблюють. Створили проблему приліпили до неї політику і будуть століттями обєднуватись...У нас колись була така партія Народний Рух України, во ни також все життя обєднувались і спорили хто більший патріот, ....де вони зараз? Створюючи конфлікт на рівному місці, принесена пряма шкода Україні. А зараз під час війни це можна вважати диверсією.
Анонім Показати IP 8 Січня 2024 22:50
Читаєш коментарі, про те що потрібно з Європою святкувати, що ми там всі 25 святкують…. І складається таке враження, що Ісус десь під Міланом народився (( Може доречніше , все ж таки святкувати як святкують у Віфлеємі, в Єрусалимі, на горі Афон ( яка доречі є під вселенським патріархом) А не рівнятись на «весь світ», « на Європу»…. Де зараз вже понад 60% мусульмани, біля 20% атеісти, і 20% це інші конфесії ( православні, католики ітд) Давайте і в школу не будемо йти 1 вересня, бо так же в росії
Сергійко Показати IP 8 Січня 2024 23:04
Д.біли, ви не католики ви московіти розумово обмежені, які не знають що 12 з 16 православних церков святкують 25 грудня
Аллах Акбар! Показати IP 9 Січня 2024 02:15
Скоро всі Аллаху молитись будемо, не хвилюйся
Аллаху... до Аллах Акбар! Показати IP 9 Січня 2024 09:39
Аллах на українську перекладається як Бог
Аллах Акбар! до Аллаху... Показати IP 9 Січня 2024 17:37
А акбар святий, я так розумію ви мене арабської вирішили навчити?
Анонім до Аллах Акбар! Показати IP 9 Січня 2024 10:30
Ти вже шахаду вивчив?
Аллах бабах! до Анонім Показати IP 9 Січня 2024 17:36
Іншалла і машалла браття!
Клава Показати IP 9 Січня 2024 03:23
не можете заборонити московську церкву - призупиніть її діяльність тимчасово, до закінчення війни, що послужить і стимулом до цього..
ЛУЦЬК 2024 Показати IP 9 Січня 2024 04:45
Вчора вечером побачив інформацію а де ж і, з ким і коли святкував Вселенський Патріарх Варфаломій. А святкував він 7 січня з ... росіянами. А точніше російською громадою одного грецького міста. В кокошніках з хлібчиком старенького отця зустрічали... Я був в шоці. Пересварив в Україні людей, а сам з росіянами 7 січня святкує. Жесть якась. Фейсбук ,Онуфрій Куц , кому цікаво подивіться як Варфоломій з русскими дівчатами в кокашніках святкує... PS До речі Філарет( Денисенко) з УПЦ КП, який організував ПЦУ, рукоположив всіх її митрополитів зокрема Єпіфанія, теж святкує 7 січня.
Аноніму Показати IP 9 Січня 2024 06:39
Якби Афон та інших прихильників юліанського календаря обстрілювала кацапськими ракетами та дронами, то мало ймовірно, що вони б і надалі чіплялись за юліанський календар
Олекса Показати IP 9 Січня 2024 09:53
І не знають бідолашні, що святкують Новий рік теж путинський 1 січня. Не розуміють, нерозумні, що весь світ (півтора МІЛ'ЯРДИ тільки китайців) святкують Новий рік 22 січня. Чого ото наслідувати кацапів, яких у всьому світі 150 мільйонів по всьому світу не факт, що набереться... Підкажіть цю ідею Фаріон чи Безуглій швидше! (Тільки мовчіть, що путін у штанях ходить, бо перехід на килти дорого країні обійдеться та й прохолодно в нас для цього)
Анонім до Олекса Показати IP 9 Січня 2024 10:33
Ви б хоч читали, що вставляєте. 1 січня ніяк з пуйлом не пов'язане
Олекса до Анонім Показати IP 9 Січня 2024 11:17
А 25 січня як з ним пов'язане? А 7 січня?
лучани до Олекса Показати IP 9 Січня 2024 12:57
7 січня святкує кацарила церква, українці не ходять до тої секти...
Анонім до Олекса Показати IP 9 Січня 2024 15:32
це росія як ми святкує а не ми як росія
Аноніму Показати IP 10 Січня 2024 09:47
Так було доти, доки путляндія не захопила київську митрополію і не створила Московський патріархат.
Анонім Показати IP 12 Січня 2024 20:07
Різдво Христове прив₴язане до дня зимового сонцестояння.. Христос народився і день став збільшуватися

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus