USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Ми різьбили у двох просторах»: виставка скульптури і медіа-мистецтва у луцькій галереї

11 Липня 2021 18:09
У галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України стартувала серія виставок скульптури і медіа-мистецтва, яку представили викладачі Академії образотворчих мистецтв імені Євгеніуша Гепперта у Вроцлаві. У великій залі експонується збірна виставка «Точка зору», у Малій залі представлені два персональні проєкти «Острів» Анни Буяк і «Поміж» Міхала Пєтшака. Заплановані ще дві персональні виставки «Персона» Маріуша Косіби і «Вироби» Олени Матошнюк протягом липня в галереї спілки, а також презентації в Рівному і Тернополі.
Лучани стали першими українськими глядачами творів польських педагогів новоутвореного факультету Академії образотворчих мистецтв, які експериментують у двох просторах – фізичному і цифровому. Як влучно висловився його очільник і куратор виставки «Точка зору» Маріуш Косіба, автори «різьбили» у двох просторах різними засобами. У вивченні їхньої взаємодії відбувався експеримент, справжня пригода, а роботи утворили збірну виставку «Точка зору» про різноманіття персональних думок, ідей в єдності творчого досвіду.
«Родзинкою» двох персональних проєктів «Острів» і «Поміж» у малій залі став ефект спільного простору, в якому органічно поєдналися роботи Анни Буяк і Міхала Пєтшака. Кожен з них мав уявлення про творчі практики іншого й певні очікування, але до вирішального моменту монтажу в малій залі алереї спілки не бачив конкретних творів. Автори задоволені отриманим результатом і запрошують луцьких шанувальників сучасного мистецтва оцінити взаємодію їхніх проєктів.
Представляючи польських колег на презентації 10 липня, голова ВО НСХУ Володимир Марчук зауважив, що це вже третя виставка митців Академії образотворчих мистецтв Вроцлава у Луцьку. Учасників події привітала віцеконсул Генерального Консульства РП у Луцьку Марія Каліновська.
Спеціально на цю виставку з Рівного приїхав художник, скульптор Петро Подолець, який запросив польських митців до свого міста. Завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Волинського національного університету імені Лесі Українки Ольга Каленюк розповіла про зацікавленість у налагодженні контактів з колегами академії для спільних проєктів викладачів і студентів. До слова, в академії у Вроцлаві навчається багато української молоді.
У Марії Вронської, продекана факультету скульптури і медіа-мистецтв академії, склалися теплі враження про наше місто, якими вона поділилася з гостями події. Як і Вроцлав, Луцьк має туристичне гасло про приємне відкриття, яке в повній мірі виправдало очікування польської гості. Педагоги з Вроцлава відвідали найцікавіші луцькі локації – замок Любарта, музей сучасного українського мистецтва Корсаків, будинок-вернісаж скульптора Миколи Голованя, а також тепло поспілкувалися з колегами, старими і новими друзями, першими глядачами виставки.
Луцька публіка прихильно та емоційно реагувала на представлені твори – глядачі жваво обмінювалися враженнями, багато фотографували, спілкувалися з авторами. «Цікаво спостерігати, спілкуватись, коментувати. Дуже сучасно і навіть незвично, неочікувано», – поділилася враженнями у соцмережі волинська мисткиня Олена Бурдаш. Художниця Світлана Костукевич теж зауважила незвичність робіт польських колег для українських, яка, на її думку, поглибилася із вимушеною паузою, самоізоляцією людей під час тривалого карантину. «Цінним є те, що ми бачимо, чим займаються наші колеги-художники у Вроцлаві. Це дуже цікаво, бо в нас концептуальний напрям є дуже популярним, багато молоді в ньому працює», – зауважила спілчанка Тетяна Ядчук-Богомазова.
Виставки викладачів Академії образотворчих мистецтв Вроцлава триватимуть у галереї ВО НСХУ протягом місяця, і в шанувальників сучасного мистецтва буде нагода скласти власну думку про представлені твори. Запрошуємо до перегляду наживо.
Більше інформації про подію – на сайті Галереї мистецтв https://volart.com.ua/ukr/

Маша ПИЛИПЧУК

Фото Віктора Чухрая
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Архітектор Показати IP 11 Липня 2021 20:08
Респект Спілці художників !
Доброта Вротславські до Архітектор Показати IP 12 Липня 2021 10:43
Шукаємо поліських абітурієнтів! Ходь до нас на контракту.
амнезія до Доброта Вротславські Показати IP 12 Липня 2021 16:47
як набридли волинські поліщуки, які нічого достойного не продукують, а вміють лище навздогін .р..ти.. Митцям - велика подяка і повага!
Ольга М. Показати IP 13 Липня 2021 11:26
Дуже приємно, що галерея знову радує свіжим мистецьким подихом. Виставка лаконічна, але сповнена сенсів. Наші західні сусіди завжди демонструють особливий підхід до предметності та чуттєвості у творчості. Цікаво пройтись прохолодними залами, шукаючи схожість і відмінність у поглядах на об'єкт, у способах передачі авторських думок та відчуттів за допомогою різноманітних матеріалів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus