USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Виставка рівненських мистців в луцькій Галереї мистецтв

3 Лютого 2020 17:58
«Дуже приємно побувати на Волині, експонувати наші твори у оновленій Галереї мистецтв!» – так тепло привіталися з давніми друзями-спілчанами, волинською публікою рівненські художники на відкритті збірної виставки творів у Луцьку.

Подія присвячена важливій даті у культурно-мистецькому житті регіону – 30-річчю утворення Рівненської організації Національної спілки художників України.

Представницьку групу гостей з Рівного очолив голова осередку Петро Подолець, і разом з ним прибули спілчани Віра Чернієнко, Олександр Бобришев, Віктор Гвоздинський, Іван Гуменюк, Іван Жилка, Василь Наумець, Олександр Самчук, а також арт-менеджер Гінтарас Біла і дубнівський аквареліст Анатолій Казмірук.
Професійні осередки митців Волині й Рівненщини мають багато спільного, адже були утворені з різницею всього у декілька днів 30 років тому. Художників двох областей досі тісно пов’язують мистецькі дороги: це свого часу навчання у вузах країни, а відтоді – участь в регіональних, національних і міжнародних виставках, пленерах, арт-подіях найрізноманітніших форматів, численні неформальні зустрічі, розповів на презентації рівненський скульптор-монументаліст, живописець, очільник РО НСХУ Петро Подолець.
Рівненщина подарувала світовій культурі багато непересічних персоналій, серед яких – видатний скульптор, почесний доктор honoriscausa24 художніх академій світу Томаш Оскар Сосновський, інші митці. Однак, досі існує реальна проблема експозиційних просторів у місті, в той час, коли сучасний Луцьк перетворюється на «мистецьку Мекку» Західної України: художників і глядачів приваблюють Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, зали Волинського краєзнавчого музею, оновлена Галерея мистецтв ВО НСХУ та інші.

Натомість рівненські живописці просунулися в організації міжнародних пленерів, які набули популярності в Словаччині, Польщі, Туреччині, Білорусі, Литві. Щороку вони проводять близько 20 виставок, налагоджують тісні зв’язки з колегами інших європейських країн.
У задумах спілчан Волині та Рівненщини, зі слів голови ВО НСХУ Володимира Марчука, – персональні і групові виставки художників двох регіонів, пленери з литовськими художниками, а також організація всеукраїнських і міжнародних подій. До слова, на події була анонсована презентація творів волинянки Оксани Ядчук-Мачинської, яка відбудеться 4 лютого у виставковій залі РО НСХУ в Рівному.
Відтинок часу в 30 років можна порівняти з віком молодої, але вже свідомої у своїх починаннях людини, яка вже багато встигла зробити у своєму житті і має у перспективі безліч амбітних задумів і шляхів самореалізації. У цій груповій експозиції, своєрідному творчому звіті рівненчан можна, природно, побачити лише частину їхнього величезного доробку, що загалом охоплює численні оригінальні живописні полотна, монументальну скульптуру, мозаїку, розпис, металопластику, декоративно-прикладні вироби.
Секретар РО НСХУ Іван Жилка відзначив високий рівень галерейного простору, де сьогодні представлено 95 робіт рівненських авторів. Він розповів про різноманіття тем, жанрів, палітр, що увійшли до експозиції: серед них і ретроспективні твори, як і роботи крайніх років. Це графіка, олійний живопис, акварель, мала скульптура, гобелен, твори в унікальних авторських техніках.
У тематичних вподобаннях художників Рівного домінує національно-патріотична ідея, повага до мудрості свого народу, любов до родини. Надихає мистців природа рідного краю, зачаровує емоційність жіночого характеру, а уважний спостережливий погляд справжнього майстра віднаходить красу в буденних речах. Вражає висока академічна школа представлених робіт, витонченість і філігранність, які вирізняють кращі зразки українського національного живопису. Незмінно цінним у професійному досвіді художника залишається експеримент, пошук, сміливість, оновлення власних творчих горизонтів.
Високо оцінили творчий доробок колег знані волинські митці Петро Собко, Леонід Литвин, Оксана Ядчук-Мачинська, Тетяна Ядчук-Богомазова, Зеновія, Микола і Зоряна Рубани, Сергій Корсай, Галина Черниш, Віктор Чухрай та інші. Досвід Волинської та Рівненської організацій свідчить, що для поступального творчого процесу, індивідуальної еволюції наших сучасників дуже корисна здорова конкуренція, конструктивна співпраця талановитих персоналій у незмінно теплих товариських стосунках близьких по духу людей.
Без перебільшення, подія викликала емоційний відгук у перших волинських глядачів. Вдячними оплесками нагородила луцька публіка присутніх на вернісажі рівненских художників. Своєю чергою, гості сердечно подякували за теплий прийом, нову можливість спілкування з поціновувачами сучасного українського малярства, обміну досвідом і планами з однодумцями, народження нових амбітних мистецьких проєктів.
У шанувальників сучасного українського мистецтва є можливість побачити наживо твори збірної виставки і отримати власні враження від доробку художників Рівненської організації НСХУ. Виставка триватиме протягом місяця у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а. Запрошуємо усіх глядачів до вільного перегляду.

Довідково:

Історія створення Рівненської обласної організації художників бере свій початок у повоєнні роки, коли в місті була створена артіль художників-оформлювачів, які у 1951 році об’єдналися в товариство «Укоопхудожник». Першим його головою був Василь Ємельянов, а засновниками – Іван Чичеланов, Валентин Колосов, Андрій Мащенко і Євген Домбров.

У 1963 році у Рівному були створені виробниці майстерні Художнього фонду України, в 1993 - Художньо-виробничий комбінат Художнього фонду Спілки художників України. В цей період до міста почали прибувати випускники мистецьких закладів України. Завирувало мистецько-культурне життя.

Рівненська обласна організація Національної спілки художників України була створена у 1989 році. Її очолив Костянтин Литвин. У різні періоди головами організації були Микола Ліханов, Феофан Бобрик, Тетяна Лукашевич. З 2017 року її очолив заслужений художник України Петро Подолець.

Нині організація налічує 32 людини. Серед них ветерани спілки Євген Чорний, Василь Наумець, Парасковія Липова, Ізабелла та Володимир Ткачуки, Ярослав Марчук, Іван Гуменюк, заслужений художник України Микола Кундель. До середньої ланки увійшли Олег Безюк, Олександр Бобришев, Іван Жилка, Олексій Литвин, Наталія Пушкар, Тетяна Лукашевич, Володимир Стасюк, Лариса Гвоздинська. В колектив влилася молода когорта митців – Оксана Галайчук, Алевтина Кляповська, Ольга Побережна, В’ячеслав Перета.

Повний список учасників вернісажу, фото робіт – на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr20/vystavka_rivnenskykh_khudozhnykiv/

Фото події Віктора Чухрая, Дмитра Крохмалюка

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Глядач Показати IP 3 Лютого 2020 21:07
Гарна виставка, а не потуги понтових самодіяльних авангардистів
шанувальник Показати IP 3 Лютого 2020 21:47
Все таки відчувається різниця з волинянами. Своя колористика, сюжетні знахідки. І це добре!
Рівенчани Показати IP 4 Лютого 2020 14:31
Лучани отупіли від музею корсаків, відчувається різниця ні колористики ні сюжетних знахідок. І це погано!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus