USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Ми зберегли програму і все переноситься в онлайн». Інтерв’ю з організаторами Бандерштату

3 Серпня 2020 11:50
«Усе, що ми робимо в рамках Бандерштату, наповнене змістом. Ми не робимо те, що не знайде своєї аудиторії. Ми намагаємося надати зміст усьому. Ми не робимо, аби зробити і забути», – переконує виконавча директорка фестивалю українського духу Мар’яна Коваль.

Цього літа, попри пандемію коронавірусу й карантинні реалії, Бандерштат усе таки відбудеться. Він буде найбільш діджиталізованим за всі 14 років проведення. Виступи таких гуртів, як Беz Обмежень, Тартак чи O.Torvald, гутірки з лідерами думок, літературні презентації, дитячий інтерактив, спортивні активності тощо – усе це буде доступно онлайн 7-9 серпня.

Про особливості цифрового фестивалю Інформаційне агентство Волинські Новини розпитало виконавчу директорку Бандерштату Мар’яну Коваль і прессекретарку фесту Анастасію Передрій.

Коли зрозуміли, що Бандерштат не вдасться цього року провести в традиційному форматі і що потрібно шукати нові шляхи реалізації? Чи роздумували над тим, аби взагалі відмовитися від фестивалю?

А. П. Коли розпочався карантин, ми не думали, що він триватиме так довго, тож до останнього планували наше фестивальне літо. Ми й людям намагалися передати свій оптимізм. А вже потім зрозуміли, що такі масові заходи точно не будуть дозволені, тож такого фестивалю, як раніше, не буде.

М. К. Одне із завдань, які ми перед собою ставили, – зберегти фестивальну традицію і зробити змістовний фестиваль, чи то в онлайн, чи в офлайн-форматі. Коли стало зрозуміло, що зробити офлайн-фест не вдасться, роздумували над тим, чи взагалі доцільно витрачати сили, гроші для того, щоб організувати все онлайн, якщо це не буде нікому цікаво. Ми розуміємо, що в серпні музична частина, можливо, не залучить тої кількості глядачів, якої ми очікуємо. Однак інші наші активності, думаю, будуть цікаві глядачам.

Ми зберігаємо нашу позицію щодо здорового способу життя – без алкоголю. Тому цьогоріч відбуватимуться спортивні активності та онлайн-забіг за підтримки Луцької міської ради. Будуть розваги для дітей, гутірки, літературна складова, вечірня пісенна варта. Готуємо теж сюрприз для Луцька і промоційний ролик про туристичні родзинки міста.

А. П. Щоб люди не забували, що наш фестиваль із Луцька.

М. К. Ще розробляємо мобільний додаток, яким наші гості зможуть користуватися і в наступних роках.
Що буде доступно в цьому додатку?

А. П. Там будуть зручні посилання на заходи, які відбуватимуться в рамках фестивалю. Кожен зможе скласти свою програму, додавши в обране окремі позиції. У нас завжди дуже багато активностей і люди часто не можуть обрати, куди піти – на гутірку чи спортивне змагання. А в додатку все можна буде класно спланувати. Також будуть доступні архіви відеозаписів, профілі учасників, аби відвідувачі змогли дізнатися про них більше, послухати їхні пісні й у результаті піти на живий виступ.

У майбутньому завдяки зручній навігації додаток дозволить відвідувачам не загубитися в Луцьку чи на полі фестивалю.

Наскільки відрізняється організація онлайн-Бандерштату від традиційного фесту?

М. К. Цьогоріч ми отримали нові виклики. Якщо ми працюємо лише на онлайн-формат, то повинні розуміти всі технічні можливості нашого підрядника. Цьогоріч ним виступить компанія Zinteco. Ми маємо провести технічну репетицію зйомки, навчитися працювати з режисером, що для нас абсолютно в новинку. Розуміємо, що повинні передати атмосферу фестивалю глядачеві. І це нові завдання, нові виклики.

Чи передбачені все ж таки якісь живі зустрічі в рамках фестивалю?

М. К. Так, можна буде зареєструватися через гугл-форму і прийти подивитися наш фестиваль у прямій трансляції в «Луцькій Венеції». Тут ми проведемо традиційну для фестивалю Ніч українського кіно, а також трансляцію гутірок і музичної частини. Ще кілька закладів, не лише луцьких, вийшли з нами на контакт і попросили дозволу транслювати фестиваль.

А. П. Ми вболіваємо, щоб друзі збиралися разом і дивилися Бандерштат. Чекатимемо на їхні відео в інстаграмі. У перспективі включимо їх у наш фінальний ролик.
М. К. Одна з ідей, яку ми запропонуємо нашим глядачам, – збиратися в колі близьких біля вогнищ і дивитися наш фестиваль, підспівувати всіма знані й улюблені пісні, щоб це було атмосферно.

Цьогорічний Бандерштат відбувається за підтримки Українського культурного фонду. Ви вперше з ним співпрацюєте?

М. К. Так, це наша перша співпраця з Українським культурним фондом. Ми подали проєкт на одну з грантових програм «Інноваційний культурний продукт» і отримали фінансування на офлайн-фестиваль. Коли ж стало зрозуміло, що цього року це нереально, представники фонду запропонували нам перевести проєкт в онлайн-формат і дали нам на це кілька днів. Фактично ми мали всього чотири дні, протягом яких із ранку до ночі переписували проєкт. Ми хотіли надати фестивалю змісту, а не просто провести й забути, бажали щось залишити після себе, зробити щось корисне. Це, власне, і промоційний ролик, і онлайн-забіг, і мобільний додаток, і навіть записи гутірок, які можна буде переглядати протягом року.

Оголошено список музикантів, які виступлять на фесті. А хто буде на гутірках?

М. К. Літературну частину ми будемо організовувати спільно з видавництвом «Наш формат». Хочу сказати, що учасниками гутірок будуть дуже цікаві особистості, наприклад, телеведучий, шеф-повар Євген Клопотенко чи виконавчий директор державного Українського культурного фонду Юлія Федів.

Чи важко було домовлятися з артистами, громадськими діячами, аби вони виступили на Бандерштаті онлайн? Хтось відмовився?

М. К. Український культурний фонд затвердив наш проєкт у квітні. Тоді, можливо, ми не до кінця усвідомлювали, як зробити фестиваль в онлайні і як все відбуватиметься. І коли ми розпочали виходити на артистів (у заявці треба було прописати, з ким ми плануємо співпрацювати), вони просили тиждень-два, аби подумати. Тоді тільки розпочиналися перші виступи в онлайн-форматі і всі – з ініціативи самих виконавців.

А. П. Можливо, музиканти й знімали якісь концерти на телефон у себе вдома, але не розуміли, що це таке – фестиваль без глядачів.

М. К. Ніхто не буде аплодувати, не буде безпосередньої комунікації з шанувальником і для артистів це було щось нове. Але, щоб нам хтось відмовив, то ні. Усі готові.
Концерти, гутірки, варта, йога, дитячий інтерактив… Що ще вдалося перенести в онлайн?

М. К. Дитячий інтерактив буде складатися з восьми майстер-класів, які публікуватимуться протягом тижня з 3 до 9 серпня. Відео будуть у вільному доступі.

А. П. Ми розраховуємо, що частина людей подивляться ці майстер-класи саме 3-9 серпня. Однак відео лишатимуться в доступі й надалі, тобто переглянути їх можна буде будь-коли.

М. К. Цьогоріч у нас також будуть онлайн-тренування, які проведе тренерка Надія Самох із Нововолинська. Вона розповість про здорове харчування. А інструкторка Христина Губська проведе онлайн-йогу.

Фактично ми зберегли програму і всі основні активності, які були в нас в офлайні, переносяться в онлайн. У чому різниця? В офлайні кілька активностей – гутірка, дитячі розваги, конкурси, інші інтерактиви, саундчеки – могли відбуватися одночасно. Онлайн цього не дозволяє, все має бути по черзі.

А. П. Хоча трансляції можуть відбуватися на різних каналах, наприклад, тренування – в інстаграмі, гутірки – в ютубі, виступи – в ютубі й на телебаченні... Ми хочемо, щоб все це не пересікалося, аби не розпорошувати аудиторію. Також буде трансляція на радіо «Промінь».

М. К. Складність у тому, щоб людям було легко знайти всі активності.

А. П. Мобільний додаток нам у цьому допоможе.

М. К. Один із плюсів – усе залишається у вільному доступі, тож відео можна буде переглянути в будь-який час.

Одна з незмінних традицій вашого фестивалю – безалкогольність. Як зараз заохочуватиме глядачів дотримуватися цього правила?

М. К. Ми не можемо переконати і вмотивувати людей не дивитися наш фестиваль, вживаючи, наприклад, вино, але ми будемо це рекомендувати.

А. П. Тут уже наша охорона не перевірить сумки відвідувачів, але ми будемо наголошувати на цьому. До того ж створюємо різні здорові цікавинки, такі як забіг, тренування, йога, з якими алкоголь не сумісний.

М. К. Хочу зазначити, що в нас доволі свідома аудиторія, тож, аби зберегти безалкогольний формат як традицію фесту, не проблема – подивитися виступ за чашкою чаю чи кави.
Наступний фестиваль буде ювілейним, 15-м. Маєте якісь особливі плани на 2021 рік, зокрема, зважаючи на те, що 13-й Бандерштат був набагато скромнішим за попередні?

М. К. Поки складно щось прогнозувати, адже ми не знаємо, як і коли закінчаться карантинні обмеження. Нас цей рік навчив того, що планувати все треба дуже обережно. Ми планували дуже крутий цьогорічний офлайн-фестиваль, хотіли значно покращити умови на всіх локаціях, до нас мали приїхати гості з-за кордону… Я думаю, що відвідувачі оцінили б наші старання.

Яка ситуація буде наступного року, чи зможемо ми знову залучити державне чи місцеве фінансування? Поки сказати важко.

А. П. Однак проводити точно будемо, як і планувати щось грандіозне, ювілей все ж таки.

М. К. Арт-директор Бандерштату Сергій Мартинюк завжди говорить: «Після кожного фестивалю я кажу для себе: все, це останній фестиваль!» А потім минає якийсь час, ми бачимо фідбек.

А. П. Починається постфестивальна депресія, люди пишуть, згадують, як було класно.

М. К. І ми розуміємо, що треба продовжувати цю фестивальну традицію, що ми не повинні зупинятися, адже це має хтось робити. Такі заходи повинні відбуватися.

А. П. Ми колективно відчуваємо, що це важливо і для Луцька, бо захід такого формату – найбільш масовий в області й до нас приїжджають гості і з Києва, і зі Львова, які відкривають для себе наше місто. Тож і ролик про туристичний Луцьк стане їм у нагоді у наступних роках, аби після потяга вони знали куди піти.

М. К. Усе, що ми робимо в рамках Бандерштату, наповнене змістом. Ми не робимо те, що не знайде своєї аудиторії. Ми намагаємося надати зміст усьому. Ми не робимо, аби зробити і забути.

Розмовляла Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 3 Серпня 2020 12:15
Вот давно пора было перенести это действо в онлайн. Теперь у каждого есть выбор — смотреть или не смотреть. А то орание исполнителей в час ночи из Рованцов не очень способствует здоровому сну.
Петросян до Лучанин Показати IP 3 Серпня 2020 21:44
Все перевести в онлайн , не та атмосфера . Не спиться, купіть біруши)
ДА ДА Показати IP 3 Серпня 2020 12:41
А ДЛЯ ЧОГО ВЗАГАЛІ ЦЕ????
непонятливый Показати IP 3 Серпня 2020 22:12
за чей счет банкет? кто за грантами? кто раньше платил и сегодня? кто стоит за фондами?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus