USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

На лаву підсудних – за допис у соцмережі: волинянина покарали за сепаратизм

18 Жовтня 2019 09:59
Волинянину за допис у соцмережі про те, що було би добре приєднати Волинь до Польщі, суд дав рік умовно за сепаратизм. Натомість впливові особи зі зв’язками за подібні заклики, та ще й перед багатомільйонними аудиторіями, не отримали жодних покарань, йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

У Миколи Піддубенця, який мешкає в одному із сіл Любомльського району, є родина, яку треба годувати. Проте виїхати за кордон, аби заробити на прожиття, чоловік не може, адже має судимість – рік умовно. А отримав таке покарання волинянин за допис у соцмережі «Вконтакте». У дописі, зокрема, йдеться, що добре було б, мовляв, приєднати Волинь до Польщі.

«Несмотря на все это, много поляков считают Волынь своей территорией и большинство украинцев волынского региона били бы не против стать частью Польши. Так вперед, пусть настанет историческая справедливость. Волынь это Польша. И все нужно сделать, чтобы земли обьеденились снова! Доборолась Україна до самого краю!» – ось один із його дописів.
Луцький міськрайонний суд за цей допис у соцмережі присудив Піддубінцю покарання рік умовно, як небезпечному сепаратисту. З таким рішенням чоловік не погодився та подав апеляційну скаргу, аби умовний термін замінили штрафом, бо ж через покарання не може виїхати за кордон на заробітки.

«З самого початку досудового розслідування і в судовому розгляді мій підзахисний вину визнавав, каявся, сприяв розкриттю даного злочину. Я розумію, що можна заробити гроші в Україні, але, мабуть, у нього не зовсім виходить. Він хоче заробити їх десь за межами країни», – каже адвокат Юрій Хомич.

На думку прокурора Олександра Назарука, умовний термін – це й так найлегше покарання за подібний допис у «Вконтакте».

Апеляційний суд Волинської області, своєю чергою, все ж залишив рішення суду першої інстанції в силі.

«Загалом реальних фактів, коли людей судили за сепаратистські гасла назвати важко. Хіба що можна згадати ексмера Слов’янська, «регіоналку» Нелю Штепу, проти якої донецьке СБУ відкрило кримінальне провадження за сепаратизм, і яку зрештою арештували через звинувачення в посяганні на територіальну цілісність. Нині вона на волі», – зауважують журналісти.

Проте в Україні можна нарахувати більше прикладів сепаратистських висловлювань, за які чомусь нікого так і не покарали. До прикладу, нині покійний народний депутат України 5 скликання та заступник голови фракції Партії Регіонів Євгеній Кушнарьов. У 2004 році під час з’їзду прихильників Януковича від Кушнарьова звучали заклики до сепаратизму. А саме у його промові йшлося про створення союзу місцевого самоврядування у Харкові, а також, що «при самому найгіршому, кризовому, варіанті розвитку ситуації в країні, пропонувалося провести референдуму з питаннями можливої зміни устрою України». Тоді чомусь в цих висловлюваннях правоохоронні органи не вбачали нічого протизаконного.

«Окрім історії з Кушнарьовим прикладів зі схожими висловлюваннями, та ще й з уст публічних людей, назбирається чимало. Однак чомусь жоден не отримав звинувачення в сепаратизмі та покарання. Невже закони і суд існує для усіх, крім тих, у кого є гроші та зв’язки?» – наголошується у сюжеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Народна прокуратура Показати IP 18 Жовтня 2019 12:02
Про що стаття? Знов все не так і кругом зрада?
Ст 73 Конституції Ук Показати IP 18 Жовтня 2019 12:29
А він не читав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus