USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На полі вся родина: як волинський атовець вирощує полуницю

7 Червня 2023 07:10
Другий рік поспіль житель села Човниця Луцького району Віктор Когуц вирощує полуницю. Як розповів чоловік Суспільному, на 20 сотих городу посадив кілька сортів ягід, а нині разом із родиною почав збирати врожай.

Вирощує ягоди чоловік сім років: першою посадив лохину.

За садівництво взявся після повернення з військової служби. Віктор Когуц – учасник АТО. 2014-го воював у Луганській та Донецькій областях, дістав поранення.

«Спочатку зацікавилися лохиною. Коли побачили, що вона така велика, то посадили її вдома, це був 2016 рік. Далі спробували полуницю, теж з малих об’ємів, буквально дві сотки вдома. Почало виходити, вирішили трохи збільшити. Чим полуниця краща – якщо ти садиш, то вже на другий рік можна отримати врожай», – сказав чоловік.
Щоб мати гарний врожай полуниці, їй потрібний відповідний догляд. Для цього, каже фермер, треба докласти чимало зусиль: прополювати, встеляти солому між рядками, підживлювати рослинки й стежити, щоб не було шкідників.
«Велика перешкода – погода. Дощі, багато ягід загнивають, цвіль кидається туди, кореневі гнилі беруться. Цього року супер. Ранній сорт йде «Клері», круглий «Ельсанта» дуже солодкий. Багато її є, і єдиний мінус, що в кінці остання ягода трошки дрібніша. Пізній «Мальвіна», він тільки починає цвісти», – розповідає Віктор Когуц.
Доглядати за плантацією допомагають рідні: дружина, діти і батьки. Син Ілля Когуц каже: збирати полуницю неважко й сам процес цікавий.
«Не дуже важко, застеляти сіно, напевно, буде найважче. Це така лінива робота. Цікавіше збирати – збираєш, їси. Розуміємо, що потрібна допомога. То ми збираємо, підстригаємо траву, полемо трохи», – каже школяр.

Дружина фермера Світлана Когуц зазначила, що працювати на полі важко, однак з полуницею легше, ніж з лохиною.
«Бачиш, як він старається, і хочеться допомогти. Працюється тяжко, робити треба багато, а ще як не встигаєш, то ще більше треба робити, мало спати, але підтримувати. А як бачиш, коли діти допомагають, то приємніше. Люди дякують і кажуть, що смачно, то ще більше хочеться докладати зусиль», – розповіла жінка.

Читати ще: Волинський пасічник майструє вулики з очерету

Зі слів мами підприємця Ірини Когуц, вирішила допомагати сину, щоб сімейна ягідна справа розширювалася.
«Стрижемо вуса, бо швидко ростуть, недавно стригли і знову. Треба допомагати, я ж вдома на пенсії, бо сам ради не дасть. Він переживає, я кажу: «Вітю, ну не вдалося цього року, на другий рік вдасться», – усміхається волинянка.
Полуницю, зазначив Віктор Когуц, продають через інтернет. Скільки ягід вдасться зібрати, чоловік не прогнозує.

Додає: цього року поряд із полуницею посадив перці, томати і броколі, хоче побачити, яким буде врожай.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мойша Показати IP 7 Червня 2023 07:57
Тільки непогано було би радіаційний контроль організувати, враховуючи регіон.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus