USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На розбитій трасі Доманове-Ратне-Ковель «гублять» колеса водії

21 Березня 2018 23:09
Незважаючи на плин часу, в нашій державі, як і колись, залишаються дві біди, і одна з них – погані дороги. Якість нинішніх автошляхів не задовольняє навіть найневибагливішого водія.

Можна лише припустити, який настрій був у жителя села Річиці Ратнівського району Сергія К., який увечері 10 квітня 2017 року вирушив трасою Ратне-Ковель і перед поворотом на Поліське Старовижівського району в’їхав у вибоїну, в результаті чого пошкодив дві покришки на власному автомобілі Iveco та радіатор. Сума матеріальних збитків – шість тисяч гривень. Тож Сергій звернувся із заявою в Старовижівське відділення поліції, щоб люди, які стоять на варті законності, захистили його право на безпечну поїздку та притягнули до адміністративної відповідальності осіб, які опікуються утриманням дороги.

Про це пише газета Волинські Новини від 15 березня.

Але з’ясувалося, що не лише він постраждав від неякісного автошляху на Старовижівщині минулоріч. 29 березня подібне трапилося і з жителем Луцька Борисом Д. На цій же дорозі, поблизу Секуня, він пошкодив колесо у своєму авто Mercedes, і все через ту ж таки ямковість.

Тут же, неподалік стели з написом «Старовижівський район» і в цей же самий час він зустрівся зі ще одним потерпілим від неякісної траси – Олександром Б. із селища Заболоття Ратнівського району. Останній також пошкодив колесо у своєму автомобілі Audi.

Здається, сумнозвісна траса М-19, як позначена вона на карті автомобільних доріг, так і притягує неприємності. Бо 17 жовтня 2017 року вже житель Старої Вижівки Владислав Зінчук «влетів» на ній на чотири тисячі гривень збитків. Через яму завглибшки 12 сантиметрів у його машині Volkswagen розірвало шину на передньому колесі, на задньому – пошкодило.

Усі ці люди сподівалися, що винуватці ДТП відповідатимуть за неналежне утримання дорожнього покриття згадуваної автодороги й відшкодують їм збитки, адже працівники поліції передали відповідні матеріали в суд. І винного ніби знайшли в особі начальника ДРП №10 філії «Ковельське ДЕД» дочірнього підприємства «Волинський облавтодор». Останньому довелося чимало часу проводити на судових засіданнях. Утім троє перших згадуваних осіб, що постраждали від неналежного утримання сумнозвісної траси, переможцями не стали, отже, ремонтувати автомобілі цим людям довелося власним коштом. Суддя Старовижівського районного суду був змушений закрити справи у зв’язку з відсутністю події та складу адміністративного порушення.

У тому, що потерпіли фіаско, постраждалі мають в усіх згадуваних випадках «дякувати» чи то недосконалому законодавству, чи працівникам поліції, бо в деяких адміністративних протоколах, які вони склали, не було зазначено, які саме норми і стандарти, що стосуються безпеки дорожнього руху, порушили дорожники. А щодо схем двох ДТП, які трапилися 29 березня 2017 року (а справи ці були об’єднані в одне слухання), то в них узагалі відсутні розміри вибоїн, що спричинили автопригоди. А ще в них немає доказів, які вказували б на те, що саме філія «Ковельське ДЕД» є відповідальною за утримання згадуваної автомобільної дороги. Поліцейські не надали суду також доказів, які підтверджували б повноваження керівника філії щодо ремонту та утримання зазначених у протоколах ділянок. А для цього варто було лише надіслати запит у ДП «Волинський облавтодор». Щоправда, у справі, що стосується автопригоди за участю Владислава Зінчука, він є. Однак чоловікові від цього не легше. Він навіть прагнув чимось допомогти стражам порядку, тому особисто сфотографував місце ДТП та заміряв глибину ями, в яку вскочило його авто, тобто виконав чужу роботу. Натомість матеріали цієї справи поліція готувала із 17 жовтня 2017 року аж до 4 січня 2018-го, коли вони потрапили до суду. У них суддя також не знайшов доказів, що саме названа філія має ремонтувати ділянку дороги Доманове-Ратне-Ковель. Традиційно не доведено також, що пошкодження автомобіля відбулося у зв’язку з бездіяльністю «Ковельського ДЕД».

«Коли поліцейські приїхали на місце пригоди, то не могли навіть сказати, хто відповідає за утримання дороги, – каже Владислав Зінчук. – На «02» чомусь також не допомогли знайти відповідь на це запитання. Поліцейські запропонували мені єдине – організувати евакуатор. Тоді я «сів» на телефон і додзвонився аж до Міністерства інфраструктури України, потім з’ясував, що є відділ з безпеки руху і так далі. Тоді ж очільник ДРП №10 філії «Ковельське ДЕД» дочірнього підприємства «Волинський облавтодор» запропонував судитися з «Укравтодором». Але я вирішив діяти іншим чином: повідомив Старовижівську РДА, що перекрию трасу М-19. Після цього отримав дзвінок від керівника «Ковельського ДЕД», який нібито за власні гроші купує мені два колеса до автомобіля замість пошкоджених. Я забрав ці два колеса там, де він вказав, і купив ще два нові».

До слова, інспектор поліції, який складав протокол про адміністративне правопорушення, з якихось причин (будемо сподіватися, що з поважних) не був і на засіданні суду, що розглядав справу про ДТП за участі Владислава Зінчука.

«Поліцейський не представив у суді доказів? – дивується Владислав Володимирович. – Отже, він, може, не зовсім компетентний у своїй роботі? Тоді чому на податки, які сплачують прості громадяни, ми маємо утримувати таких поліцейських?».

Може, тому, що кращих немає, а Україна потерпає від нестачі кваліфікованих кадрів, і не лише в цій галузі? Можна було б до безкінечності лаяти старовижівську поліцію через низьку професійну підготовку співробітників, але, схоже, така ситуація у всій Україні, не лише в нашому регіоні. І наближенням до європейських стандартів роботи, таким розрекламованим на початку реформи правоохоронної системи, навіть не пахне.

P.S. Невтішно розпочався для водіїв і 2018 рік. Бо наші дороги за зиму не стали кращими, а навпаки. Коли готували цей матеріал, зателефонував Владислав Зінчук і розповів, що став очевидцем чергової ДТП у селі Секунь на дорозі М-19, під час якої водій із сусідньої Білорусі пошкодив свій автомобіль. Шістьом людям, які в ньому їхали, довелося мерзнути на дорозі в останній день зими. Отже, далі буде?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ІВАН Показати IP 26 Березня 2018 23:25
Я теж в минулому році пошкодив колесо і підвіску поблизу повороту на Пісочне. Крім мене там з десяток знайомих роззулися. А головне, що ні від Старовижівських ні від Ратнівських працівників поліції так і не отримав інформації кого саме притягнули до відповідальності. Спочатку говорили про Старовижівських працівників автодору а пізніше вже заговорили за Камінь - Каширських . Одним словом до цього часу відповіді на письмове звернення не отримав...
влад Показати IP 27 Березня 2018 17:54
Про п.12.1 ПДР не відомо Зінчуку В.? Нехай не дивиться на ворон в небі та не жене 130 км/год, а слідкує за дорогою, і вибирає безпечну швидкість руху, щоб мати змагу урахувати дорожню обстановку та постійно контролювати рух транспортного засобу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus