USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На шахті №9 «Нововолинська» відкрили нову лаву

2 Грудня 2017 15:20
На шахті №9 «Нововолинська» ввели в експлуатацію нову лаву. Учора, 1 грудня, спеціальна комісія дала позитивні висновки щодо початку її роботи, інформує Волинська правда.

Гірники планують, що нова лава дасть можливість видобувати 200 тонн вугілля в день. Загального ресурсу лави ж вистачить, щонайменше, на рік.

«На шахті сьогодні велике свято – здача лави в експлуатацію. Це значна подія для гірників, якій передувала серйозна і тривала робота. У нас зараз нелегкі часи у фінансовому плані. Але ця лава дасть можливість вийти на прибутковий рівень. Нова лава – це джерело нашого фінансування, зокрема й зарплат», – розповів директор шахти №9 «Нововолинська» Володимир Юрків.

За його словами, підготовка до введення лави в експлуатацію тривала приблизно сім місяців. Нововолинський ремонтно-механічний завод відремонтував основне обладнання, з яким тепер працюватимуть гірники.

Володимир Юрків додав, що незважаючи на те, що «дев’ятці» пророкували закриття, вона довела і далі доводить, що має право на функціонування.

«Підприємство, яке мало бути ліквідоване ще у 2016 році, пропрацювало вже майже весь 2017 рік. Більше того, через півмісяця ми здамо в експлуатацію ще одну лаву. Таким чином шахта працюватиме ще, як мінімум, років 4. А якщо знайдемо нові запаси, то, сподіваюся, років 15», – висловив оптимістичні плани директор шахти.

Орієнтовно на ремонт комбайна і секції механізованого комплексу виділили 3,7 мільйона з держбюджету. Крім того, насосну станцію, конвеєрну лінію та засоби пересування вугілля гірники відновлювали своїми силами.

До слова, на 2018 рік на шахті №9 «Нововолинська» планують видобути 116 тисяч тонн вугілля. Це приблизно 400 тонн за добу. Важливо те, що на шахті №9 видають на-гора низько зольне, якісне вугілля. Це дає змогу без затрат на збагачення у Червонограді постачати його одразу на Добротвірську теплоелектростанцію.

Щоправда, серйозною проблемою нині залишається те, що через тотальне недофінансування галузі гірники покидають роботу. Для прикладу, наразі на «дев’ятці» – аж сто вакансій, тоді як працюючих – 611.

Щомісячно для того, аби закрити потребу у коштах на зарплату працівників шахти №9, підприємству необхідно приблизно 7-8 мільйонів гривень.

«Якщо за добу видобуватимемо 400 тонн, то за місяць – 10 тисяч тонн. Ця цифра дасть змогу заробити 19 мільйонів. При нормальній організації праці будемо навіть у прибутках. У листопаді заробили приблизно 9 мільйонів. З держпідтримкою цьогоріч вийшли майже на беззбитковий рівень. Держпідтримка становила цьогоріч для шахти №9 приблизно 12 мільйонів гривень. Сподіваюся, що з часом, зокрема і через відкриття нових лав, вийдемо на рівень прибутків, піднімемо зарплату і люди почнуть повертатися. Але прийдуть ті, хто справді хоче працювати і заробляти гроші. Посто так ходити і заробляти стаж ніхто не буде, тут треба реально працювати», – розповів Володимир Юрків.

До того ж, висловив директор «дев’ятки» і свою позицію щодо керівництва ДП «Волиньвугілля». На його думку, у тому, що шахта №9 не ліквідована і розвивається, чимала заслуга гендиректор Олександра Зоріна, який «вчасно звернув увагу на проблеми шахти, а не стояв на позиції її закриття».

«Керівництво ДП «Волиньвугілля» – це фахівці, гірники. На мою думку, кращих не було», – висловився він.

На переконання Володимира Юрківа, колектив і профспілка очолюваної ним шахти розуміють, що підприємство має право на існування.

«Так, обладнання зношене. Ми працюємо на комбайнах, які ще з 60-х років не випускають. Але навіть на них ми примудряємося працювати і видобувати вугілля, щоденно доводячи, що підприємство може жити. І будемо доводити це далі», – резюмував керівник шахти №9 «Нововолинська».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
АНАТОЛЬ_ Показати IP 2 Грудня 2017 15:33
За такоє шановному Пану Олександрові Зоріну від всіх волинян щира красна подяка та наш йому низенький доземний уклін! Цеж треба цілих 200 тон, то не вам не шутка, брати мої!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus