USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На вечірньому небі Волині – планета, яку видно лише декілька днів на рік

27 Травня 2020 07:00
Із середини другої декади травня для спостереження неозброєним оком волинянам стала доступною найменш вловима планета Сонячної системи – Меркурій. До слова, непосидюче космічне тіло видно на вечірньому небосхилі одразу після заходу Сонця лише декілька днів на рік.

Оскільки, Меркурій, на відміну від Венери, яка вже встигла «розбалувати» любителів небесних спостережень своєю красою, зовсім неяскрава планета, то й знайти його на вечірньому небі було б непросто, якби не одне «але». Шукати потрібно «по-сусідству» з Венерою, однак побачити дві планети разом на горизонті можна лише одразу по заході Сонця. Після того, як денне світило заховається за обрій, Венера поспішатиме за ним, натомість, Меркурій рухатиметься «вгору» від неї.

До слова, Венеру, яку ми звикли спостерігати як «першу зірку на вечірньому небі», нині вгледіти не так вже й просто, хіба що в яскравих променях вечірньої зорі. А вже 3 червня ця планета «втече» з горизонту і сховається в променях Сонця. До того ж повернеться до Землі неосвітленою своєю частиною (за станом на сьогодні вона – у фазі «рогатого пів місяця»).

Отож, Венера і Меркурій наблизились один до одного на мінімальну відстань на вечірньому небі 21 і 22 травня. Це зближення світил – найближче в 2020 році, адже кутова відстань між об’єктами у ці дні склала всього лише близько одного градуса, тобто планети практично злилися в одну яскраву крапку. З 23-го і до кінця травня планети почнуть розходитися у різних напрямках.

ЧИТАТИ ЩЕ: Нововиявлену комету SWAN, яка «готується» вибухнути, видно і з Волині. Як і коли вести спостереження

Венера – третій за яскравістю небесний об’єкт після Сонця і Місяця, тому у вас не повинно виникнути проблем із пошуком її на небі. Володарі хорошого зору можуть побачити сестру Землі всього лише через кілька хвилин після заходу Сонця.

Незважаючи на те, що Венера приблизно в 30 разів яскравіша, Меркурій досить яскравий для спостереження неозброєним оком протягом години після заходу Сонця.

Кінець травня дарує спостерігачам сприятливі умови для спостереження за планетою. Нині планета поступово віддаляється від Сонця, а 4 червня 2020 року досягне максимальної східній елонгації (найбільшого кутового віддалення від Сонця), а разом з цим і найкращої видимості на вечірньому небі. Венера, своєю чергою, з кожним днем ​​підходитиме все ближче до Сонця.

Так, блискуча планета сяє на вечірньому небі останні дні – вже 3 червня 2020 року вона перейде на ранкове небо. Венера та Меркурій


«Серп» Венери на нічному небі 25 травня.
Тандем Меркурія та Венери після заходу Сонця. Локація: село Рованці Луцького району
Текст та фото Вікторії Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus