USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

На Волині деякі спецшколи пропонують передати громадам

21 Січня 2021 15:26
Деякі зі спецшкіл, які діють на території Волинської області і належать до обласної комунальної власності, можуть перейти місцевим громадам, оскільки забезпечують освітою здебільшого мешканців місцевих громад.

Про це стало відомо під час другого етапу бюджетних слухань, 20 січня.

Бюджет Волині на 2021 рік – не просто складний. З минулого року залишилося 30,7 мільйона гривень непрофінансованих видатків через невиконання плану по надходженнях. У багатьох бюджетних установ залишилася кредиторська заборгованість за виконані роботи та надані послуги в минулому році. Тому про будь-які капітальні витрати сьогодні практично в жодній галузі не йдеться, оскільки левову частину коштів спрямують на захищені статті – зарплату та розрахунок за енергоносії, адже мінімальна зарплата з 1 січня зросла, а енергоносії теж дорожчають. Проте в закладах є ціла низка проблем, які потребують вирішення.

Так, філія «Сенкевичівська» Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти» потребує будівництва санвузла. Наразі в закладі є один туалет, в який ходять і хлопці, і дівчата, і персонал. Оскільки який-неякий туалет в корпусі таки був, то цей заклад не увійшов до програми будівництва вбиралень за кошти держбюджету. Зі слів керівника «Центру освіти» ціна питання будівництва санвузла – 200 тисяч гривень. Але крім того потрібне і будівництво каналізації, якої там немає.

«Стоять дві бочки, коли те все переливається – ллється на стадіон», - пояснює директор «Центру освіти Валентин Вірковський.

Водночас ще 200 тисяч гривень Сенкевичівська філія потребує на організацію харчування для дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Як пояснила очільниця обласного управління освіти Людмила Плахотна, крім визначених категорій пільговиків, заклад має право надавати безкоштовне харчування 25% учнів, якщо повважає, що вони потребують такої підтримки. Але не завжди така потреба насправді є.

«Раніше ці діти харчувалися безкоштовно, бо це був спецзаклад. Сьогодні в складі ліцею є і діти, які перейшли зі спецзакладу. У деяких випадках батьки отримують по 2-3 допомоги на цих дітей, а вони проживають в ліцеї. В інших закладах так само вчаться діти з колишніх інтернатів», - зазначила вона.

Депутати запропонували використати кошти на харчування дітей з цього закладу за рахунок коштів, виділених на енергоносії, якщо передбачається економія.

Крім того, як повідомив заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, цю школу готова забрати собі на баланс місцева громада. Тож управлінню освіти і дирекції ліцею пропонують це питання пропрацювати.

Крім того, як стало відомо під час засідання, ще декілька обласних спецшкіл можуть передати громадам і вже відбуваються перемовини. Йдеться, зокрема, про Нововолинську спеціальну загальноосвітню школу, де навчаються діти з особливими освітніми потребами. Так, попередньо міська рада повідомила, що може розглянути питання передачі на баланс міста цей заклад. Адже більшість дітей, які там навчаються з Нововолинська і прилеглих населених пунктів.

Розглядають також можливість передати Луцькій територіальній громаді Липлянську спеціальну загальноосвітню школа-інтернат Волинської обласної ради, аби в подальшому її об’єднати з Луцьким навчально-реабілітаційним центром. Передати місцевій громаді можуть і Рожищенський навчально-реабілітаційний центр для дітей з порушенням опорно-рухового апарату Волинської обласної ради, оскільки більшість дітей, які тут займаються – місцеві.

Як пояснили керівники таких закладів, ситуація, коли в спецшколах навчається більшість місцевих дітей і заклади навіть не працюють на повну потужність, виникла через постанову Кабміну. Оскільки напередодні навчального року з багатьма батьками вели розмови працівники органу опіки і піклування і переконували їх віддати своїх дітей або на надомне навчання, або ж в школи за місцем проживання.

«Деякі батьки на це погодилися, а потім виявилося, що в тих закладах немає фахівців, які вміють працювати з такими дітками. І до наших педагогів часто дзвонять батьки і консультуються, хоч ці діти в нас уже не навчаються», - розповіла керівниця Липлянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Іванна Дужик.

Передати місцевій громаді пропонують і одне з приміщень Затурцівської спеціальної школи «Центр освіти», яке розташоване в Іваничах. Попередньо Іваничівська громада на це погодилася.

Загалом, депутати рекомендували управлінню освіти облдержадміністрації вивчити питання щодо передачі деяких спеціалізованих закладів місцевим громадам, якщо в них здебільшого навчаються місцеві діти. Звичайно, на це мають погодитися також і громади. І хоч частково на потреби згаданих закладів йдуть кошти з освітньої субвенції, але й з місцевих бюджетів треба в них вкладати кошти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ясно Показати IP 21 Січня 2021 15:39
Держава злила медицину на місцеві органи, а тепер черга освіти. Населення ще забагато, і всяких вумних і старих тре зменшити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus