USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

На Волині діє група псевдоволонтерів

10 Січня 2018 11:09
Без належних документів псевдоволонтери проводять збір коштів у різних населених пунктах Волині. В Асоціації правозахисників Волинської області вважає, що у цій ситуації поліцейські проявляють бездіяльність, тож звернулися з цього приводу в прокуратуру.

Голова Асоціації правозахисників Волинської області Роман Літвінчук застерігає краян, що псевдоволонтери прикриваються міжнародним Благодійним Фондом «Люди сильні духом».

«Спочатку цю групу затримали в Ковелі і виявили, що належних документів ці люди не мають. Вони перебували в стані алкогольного сп’яніння і погрожували громадянам, які проявляли зацікавленвсть їхньою діяльністю. Далі їх затримувала в Луцьку муніципальна варта, потім псевдоволонтери знову були помічені в Ковелі. Тут вони собі безперешкодно діють час від часу. Є підозра у корупційних діях або бездіяльності ковельських поліціянтів», - розповідає громадський активіст.

Та додає, що псевдоволонтери представлялися волинянами й мали при собі недійсні документи.

«Зупинившись біля підозрілих осіб, громадські активісти поцікавилися, хто вони, на що вищезгадані особи відповіли, що є жителями «Володимир-Волинської області» і пред`явили документи на дозвіл проведення волонтерської діяльності в Криму та Севастополі, видані 2016 роком. Також виявили, що ящик для збору коштів не був відповідно опломбований. Вказані факти й документи нам підставу вважати цих людей шахраями, про що було повідомлено відповідні органи. Втім, у Ковелі коли на місце прибула поліція, то сказала, що у цих волонтерів всі документи в порядку.

Але на запитання про те, які саме документи повинні мати при собі волонтери, які збирають кошти, поліцейський відповів, що він цього не знає. Після того, як поліцейський пішов, волонтер підійшов до громадського активіста та пригрозив розправою, мотивуючи це тим, що «ми платим мєнтам». Із цього приводу в прокуратуру надіслали звернення», - розповів Роман Літвінчук.

Громадський активіст наголошує, що для збору коштів, волонтер має мати посвідчення волонтера з вклеєною фотографією, видане відповідної волонтерською організацією (згідно з пунктом 1 Наказу Міністерства соціальної політики України № 1100 від 29.12.2014 року затверджено примірний зразок посвідчення волонтера). В ньому зазначається найменування та адреса волонтерської організації, строк дії документу, є підпис голови організації та печатка. Також волонтер мусить мати при собі паспорт чи інший документ, який посвідчує особу.

Окрім цього той, хто збирає гроші, має мати нотаріально завірену довіреність або контракт з громадянином, який потребує допомоги і на адресу якого спрямовуватимуться зібрані кошти. У контракті повинні бути зазначені мета, терміни збору коштів, а також інформація про діагноз захворювання дитини або дорослого, лікувальний заклад, де він знаходиться, й про інформаційний ресурс, де можна ознайомитися із звітом про використання зібраних коштів.

Крім того, за законодавством України про волонтерську діяльність, такі добровольці повинні працювати безкоштовно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Микола Показати IP 10 Січня 2018 11:50
такі ж "псевдо" й у зраді сидять й майже у кожному владному кабінеті
Анатоль_ Показати IP 10 Січня 2018 13:45
А может люди добру справу роблять? Га?
Петручіо Показати IP 10 Січня 2018 13:57
Навчання та матеріали проводяться в Самообороні, завітайте до них.
Лучанка Показати IP 10 Січня 2018 15:01
На автостанції я особисто перевірила такого. На документах від нотаріуса був QRкод я його сканувала і висвітилось що це код продуктів харчуваня. Хлопці які перед тим давали гроші його ледь не побили. Та вони як глисти - з одного містя женеш а вони з іншого лізуть.
ввв Показати IP 11 Січня 2018 01:21
В Україні війна.Крис до суду і по повній "катушці"... .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus