USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

На Волині – до 2 мільйонів тонн небезпечних відходів

25 Лютого 2020 12:02
Волинська область накопичила близько двох мільйонів тонн небезпечних відходів. У планах, аби зменшити цю цифру, – будівництво сміттєспалювальних або сміттєпереробних заводів, однак зацікавлених інвесторів немає.

Про це йшлося 25 лютого під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

На розгляд членів комісії винесли проєкт рішення щодо Стратегії розвитку Волинської області на період до 2027 року.

Як розповів директор департаменту економіки та європейської інтеграції облдержадміністрації Ігор Чуліпа, розроблена стратегія – це плановий документ, де прописуються основні цілі, а вже потім будуть визначені заходи та проєкти задля досягнення основних завдань.

Він додав, що передбачено теж дослідження, зокрема буде проводитися моніторинг повітря, вод та ґрунтів.

Загалом стратегія включає п’ять головних цілей:

- підвищення конкурентоспроможності регіональної економіки;

- розвиток людського капіталу та підвищення якості життя населення;

- розвиток інноваційної економіки (на засадах смарт-спеціалізації);

- розвиток транскордонного співробітництва;

- раціональне використання природних ресурсів та екологічна безпека.
Ігор Чуліпа зауважив, що зараз департамент збирає ініціативи та проєкти від зацікавлених ОТГ, підприємців, громадських діячів. Він підкреслив, що стратегія – це скоріше абстрактний документ, який не передбачає конкретних заходів, а визначає цілі на наступні роки.

Членів комісії, натомість, найбільше зацікавили плани та конкретні заходи, які дозволять вирішити нагальні екологічні проблеми області, зокрема погіршення якості атмосферного повітря, обміління Світязю, накопичення сміття тощо.

Як повідомили, стратегія передбачає, наприклад, окрім моніторингу, створення сучасної системи збору відходів, роздільний збір відходів.

Щодо будівництва сміттєспалювального заводу, то Ігор Чуліпа розповів, що інвестор, зацікавлений у будівництві заводу, втратив інтерес, адже область не зможе забезпечити завод сміттям, аби він працював на повну потужність.

«Інвестор втратив інтерес на будівництво заводу, адже такий не буде економічно доцільним», – сказав Ігор Чуліпа.

У цілому на Волині нараховується до двох мільйонів тонн небезпечних відходів (це без урахування стихійних сміттєзвалищ).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
К.лучанин Показати IP 25 Лютого 2020 12:55
Що говорити про стратегію коли одну із цілей РОЗДІЛЬНИЙ ЗБІР СМІТТЯ вирішити не можуть!!! Піаряться на встановленні контенерів для роздільного сміття і ці контейнери є не всюди , а вони повинні бути на кожній вулиці. А такого встановлення нема!!! Ну це ж правда. Здається що це таке просте питання, а його толком вирішити не може влада. Кажу влада бо це від неї залежить, бо завязано із комунальним транспортом якого немає по суті для вирішення цього питання -вивіз роздільного сміття. Транспорт потрібен і вивіз цього сміття кожного виду окремо , не змішуючи все в купу як це робиться зараз. Я в себе у приватному будинку можу це зробити - не важко. Контейнер придбав у комунальників вже давно. Вивіз сміття роздільного - це звичайно ЗАТРАТНО, але він повинен бути бо потонемо всі у смітті. Це вже катастрофа для всього людства. Сміття є також джерелом вірусів всіляких. З часом, за вивіз сміття всім прийдеться платити ДОРОГО , в рази. До цього йдемо. Інші головні цілі- це поки перспектива, а відходи - це ТЕРМІНОВО!
Анонім Показати IP 25 Лютого 2020 14:46
Спробуйте заїхати із Торчина в Білостік!. Але це тільки початок.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus