USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині думають, як придбати житло для переселенців. Наразі є майже 200 квартир

21 Квітня 2022 22:46
Шляхи допомоги евакуйованим українцям, які знайшли прихисток у Волинській області, обговорили 21 квітня начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко та представники Агентства ООН у справах біженців в Україні.

Волинська область щодня приймає переселенців, повідомляє пресслужба Волинської ОВА. Станом на 21 квітня в області обліковано 59 тисяч 826 біженців з регіонів, що зазнали воєнних дій.

Про те, як на Волині приймають і забезпечують біженців та які нові варіанти допомоги можливо залучити для їх потреб, йшлося на зустрічі.

Голова офісу Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні у Львові (УВКБ ООН) Іслам Шалабі висловив підтримку Україні та Волині зокрема.

«Ми готові до тісної співпраці із органами місцевої влади в питаннях забезпечення житла постраждалим людям. Наша мета – якісно підтримати ту роботу влади, що вже проводиться», – запевнив Іслам Шалабі.

Юрій Погуляйко розповів, що в області розглядається варіант забезпечення постійним житлом внутрішньо-переміщених осіб (ВПО), які втратили свої домівки внаслідок російсько-української війни. Зокрема, йдеться про купівлю квартир за державні кошти. На сьогодні для цих потреб є доступними 188 готових квартир, близько 1000 помешкань будуть готовими до кінця року.

Оскільки переселенці здебільшого проживають в обласних комунальних закладах (гуртожитках), люди забезпечені мінімальними умовами. Однак приміщення потребують оновлення, поточного ремонту, додаткового технічного оснащення. Також з часом постане питання про їх цільове використання, адже з відновленням освітнього процесу в гуртожитки повернеться учнівська молодь.

Окреме завдання – забезпечення потреб переселених підопічних інтернатів, геріатричних та психоневрологічних закладів.

Вислухавши потреби, представники УВКБ ООН розповіли, яким чином їхнє представництво здійснює допомогу. Насамперед це забезпечення ВПО непродовольчими товарами, які можуть швидко та якісно покращити їхній побут вже зараз (ліжка, матраци, ковдри, постільна білизна, рушники, кухонні набори, мікрохвильовки та інші товари в рамках програми невідкладної допомоги). Ці базові буденні речі зменшують рівень вразливості та задовільняють невідкладні потреби людей, що втратили все майно. Також це розширення житлового фонду для переселенців за рахунок не введених в експлуатацію або неексплуатованих раніше приміщень (йдеться про ремонт, реконструкцію або відновлення приміщень, придатних для проживання). Крім того, це й питання довготривалого проживання (придбання індивідуального житла, квартир тощо, які, однак, пов’язані з багатьма дотичними питанням).

За результатами зустрічі представники Волинської ОВА та Агентства ООН у справах біженців в Україні обмінялись контактами для налагодження співпраці.

«Підтримати людей, які шукають захист та безпечне місце, допомогти владі у вирішенні критичних моментів – основна задача нашої агенції. Наші серця із вами», – наголосив голова офісу УВКБ ООН у Львові Іслам Шалабі.

Юрій Погуляйко подякував потенційним партнерам за пропоновану співпрацю:

«Дякую вам за вашу роботу та допомогу. Як людина, що пережила подібну ситуацію у 2014 році, добре розумію проблеми, з якими стикнулись наші переселенці. Запевняю, що ми підтримаємо кожного і сподіваюсь, що це буде з вашою допомогою».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus