USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині планують реставрувати польський маєток Готовських

4 Червня 2023 07:18
У селі Піща Шацької громади хочуть реставрувати старовинний польський маєток. Точніше, частину маєтку, адже зберігся лише будинок керуючого справами, каплиця та млин, в якому ще не так давно мололи зерно. Навіть зараз, якщо за справу візьметься добрий спеціаліст, він може запрацювати.

Село Піща може стати принадою для туристів, адже в селі є багато історичних пам’яток, які варті уваги, йдеться у сюжеті телеканалу Аверс.

Тут не будують туристичних баз і відпочинкових комплексів, адже це гідрологічний заказник. Однак поціновувачам зеленого туризму це місце точно припаде до душі. Село Піща розташоване на березі мальовничих озер – Велике Піщанське та Мале Піщанське. Тиша, спокій, а ще – безліч цікавих історичних місць.

У селі розташована церква Казанської Ікони Богородиці – пам'ятка архітектури і містобудування національного значення, яка була зведена у 1801 році. З цікавинок тут є ще залишки маєтку Гутовських, що належав Фадею Гутовському.

Гутовські проживали у Піщі до 1939 року, тут і була розміщена садиба. Біля місця, де збереглися рештки фундаменту, розташований меморіал, який створили на спільній могилі.

«В 1942 році німці розстріляли цілі родини наших односельчан, бо вони не скорилися їхньому режиму. Тут захоронено 27 людей», – розповідає староста Піщанського старостинського округу Петро Мегель.
Дуже добре зберігся будинок керуючого справами. Ще не так давно тут було сільська контора. Дім вражає архітектурою. Його планують реставрувати, уже навіть купили нові вікна.

«У нас в селі жив пан Гутовський, а в цьому будинку – його управитель. В нього дуже багато людей працювало, адже він мав маслобійню, виробляв рибні консерви, мав багато землі. Старожили розповідали, що він був добрим паном. Ми хочемо підтягнути сюди туристів, адже бережемо історію», – каже Петро Мегель.

Сам будинок – з високими стелями та вікнами. Грубки, які були, уже давно порозбирали. Старовинна цегла, з якої був зведений цей дім, значно ширша за сучасну.

Реставрації потребує і млин, який теж належав до господарства Гутовських. Ще не так давно він працював. Цей млин може стати не лише туристичною принадою, а й приносити практичну цінність. Підлатати дах, налагодити механізми, оновити – і можна знову використовувати його для помолу.

Щоб реставрувати старовинні будівлі, потрібні чималенькі кошти. Наразі війна внесла свої корективи, але, як розповів Петро Мегель, до цього питання обов’язково повернуться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus