USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Готуватимуть нових фахівців: на Волині стартує масштабний проєкт з психологічної допомоги

7 Липня 2022 06:02
Нещодавно у Міністерстві охорони здоров’я зазначили, що через війну психологічної допомоги надалі потребуватимуть близько 15 мільйонів українців. Отже, перед державою постало питання – як вибудувати систему первинної психологічної допомоги в Україні?

Відповідь на це питання дає проєкт «Психосоціальна і емоційна підтримка та поліпшення громадських служб психічного здоров’я», який реалізує Асоціація інноваційної та цифрової освіти завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», повідомляє Володимирська міська рада.

«На першому етапі ми забезпечимо комплексний підхід для розгортання системи психологічної допомоги у 25 громадах Волинської, Львівської та Полтавської областей. Для забезпечення надання такої допомоги різним категоріям населення будуть підготовлені співробітники соціальних служб та освітяни, а з керівниками громад-партнерів, посадовими особами місцевого самоврядування спільно опрацьовані «дорожні карти» ефективної організації відповідних служб у територіальних громадах», – розповіла заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Наталія Гнидюк.

Навчальні програми створюються за моделлю змішаного навчання (blendedlearning), які містять мультимедійні курси відповідно до міжнародних стандартів SCORM, кращі світові кейси та практичні тренінги, під час яких співробітники соціальних служб та освітяни опанують техніки діагностики психологічного стану дітей та дорослих за міжнародними стандартами та методиками, які визнані у багатьох країнах світу, а також отримають інші знання, що дозволять їм забезпечувати першу психологічну допомогу у своїх громадах.

Читати ще: Відновлюють і фізичне, і психічне здоров’я: в Луцьку військові проходять безплатну реабілітацію

«Після завершення навчання вчителі шкіл та професійно-технічних закладів освіти, вихователі дитячих садків і викладачі ВНЗ зможуть визначати психологічний стан та надавати емоційну підтримку учасникам освітнього процесу, соціальні співробітники зможуть забезпечити першу психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам, співробітникам комунальних служб та іншим мешканцям громад, а відповідальним особам забезпечити ефективну роботу цих служб у громадах», – пояснилавиконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав.

Якщо людина потребуватиме глибшої психологічної допомоги, їй буде запропоновано безплатно звернутися до партнера проєкту – команди WordsHelp та CETA Global для отримання особистого або дистанційного лікування психосоціального та психічного здоров’я.

«Ми створили навчальні програми для освітян, співробітників соціальних служб, державних службовців та органів місцевого самоврядування щодо діагностики психологічного стану та надання першої психологічної допомоги. Тобто для осіб, які не мають професійної психологічної освіти. А особи з глибокими психологічними питаннями, наприклад, із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), будуть перенаправлятись до фахівців, які знають, як ефективно працювати із такими ситуаціями», додалапсихологиня, психотерапевтка, консультантка з психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, провідна тренерка міжнародної короткосесійної програми СЕТА (Інститут Джонса Хопкінса, США) Кіра Ломакіна.

Після завершення пілотного етапу у 25 громадах цей проєкт організатори планують поширити на всю територію України.

Крім того, нині в проєкт запрошують фахових психологів-супервізорів саме з-поміж жителів громади, які зможуть надати фахову підтримку учасникам проєкту під час надання ними психологічних консультацій. Для них буде також проведене спеціалізоване навчання та підтримка з боку психологів з міжнародним досвідом. Детальніша інформація та реєстрація в анкеті. Реєстрація триває до 15 липня. По додаткову інформацію просять звернатися в Асоціацію інноваційної та цифрової освіти ([email protected]).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus