USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

На Волині у музей передали ікону-мушлю ХІХ століття. Фото

3 Червня 2023 21:49
Фонди Волинського краєзнавчого музею поповнилися перламутровою іконою-мушлею ХІХ століття. Ікону до музею передав Олег Гаврилюк разом із книгами, документами та іншими предметами з колекції свого батька Володимира Гаврилюка.

Нині фрагменти ікони на мушлі зберігаються у Музеї волинської ікони. Це фрагмент підвісної ікони круглої опуклої форми з фігурним виступом вгорі, в якому зроблений отвір для шнура.

З чотирьох різьблених круглих клейм, які були розташовані на іконі, збереглися два з композиціями «Воскресіння» та «Архангел Гавриїл» зі сцени «Благовіщення».
«У верхньому клеймі Христос зображений в русі на «повалених вратах пекл. Архангел Гавриїл зображений з пальмовою гілкою у лівій руці. Очевидно, Богородиця була зображена навпроти у клеймі, яке втрачене», – припускають в музеї.
Тло між клеймами орнаментоване різьбленими паралельними лініям. По контуру ікона обведена подвійною опуклою лінією. Зворотний бік – гладкий, вгорі продряпаний напис «Образ». Права і нижня частина ікони відламана, залишилися незначні фрагменти зображення на двох втрачених клеймах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus