USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Волині в 31 школі вбиральні досі знаходяться на вулиці

18 Жовтня 2020 07:00
Школи, де діти змушені бігати в туалети, під час перерви, на вулицю – на Волині є. Їх в області нарахували аж 31.

Про це Суспільному Волині розповіла заступниця начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Соломіна.

Серед шкіл І-ІІІ ступеня внутрішньої вбиральні немає в одній школі – у селі Піща Шацького району. Туалетну кімнату в приміщенні школи там вже будують. Зі шкіл І-ІІ ступенів вуличні вбиральні досі діють у п’яти закладах. Решта 25 шкіл, де діти бігають до туалету на вулицю, – навчальні заклади I ступеня.

Суспільне побувало у декількох навчальних закладах області. Там де теплих вбиралень немає взагалі і де їх вже будують.

Головненський ліцей, Любомльський район

У вуличний туалет Головненського ліцею, що в Любомльському районі, бігають школярі із трьох корпусів навчального закладу.
Внутрішню вбиральню у ліцеї поки облаштували лише в одному з чотирьох корпусів. Цього недостатньо для 454 учнів школи, – розповів батько чотирьох учнів ліцею Микола Скопюк.
Виконувачка обов’язків директора ліцею Алла Півень проблеми у нестачі внутрішніх туалетів не бачить. Жінка каже: «Як такої потреби не було, бо діти звикли ходити на вулицю. Потреба була лише у туалеті внизу. Якщо розібратися, то ще не до кінця туалети готові зверху».

Вчителька ліцею Валентина Задерей розповіла, що можливості встановлення туалетів в інших корпусах немає: «Приїжджав проєктант, оглядали всі приміщення. Якщо взяти, до прикладу, третій корпус, то там класи маленькі та встановити немає де».

Нова школа у селищі Головне, за словами педагогині Валентини Задерей, будується десять років і буде розрахована на 600 місць. Там внутрішні туалети передбачили.

Загальноосвітня школа у селі Криничне Маневицького району

У школі в селі Криничному навчається пів сотні дітей. Приміщення збудоване 1953 року. З того часу, за словами директорки, тут не облаштували внутрішніх вбиралень. Дітям доводилось бігати до туалету понад 70 метрів. А взимку, коли купа снігу, – це дуже незручно, холодно, – каже директорка. Батьки стали «бити на сполох».
Цього року, каже директорка, у школі розпочали реконструкцію приміщення, аби зробити внутрішній туалет. Два тижні тривають ремонтні роботи. «Треба викопати яму, відвести каналізацію стічну і змурувати її. Ще багато роботи», – каже завгосп Іван Мосійчук.
На будівництво туалету були виділені кошти з державного бюджету – 540 тисяч гривень. Зробили співфінансування з місцевого бюджету, оскільки ще на виготовлення проєктно-кошторисної документації потрібно 37 тисяч гривень.

В обласному управлінні освіти розповіли, що для облаштування 13 туалетів у волинських школах цього року виділили понад 11 мільйонів гривень. Коли з’являться внутрішні вбиральні в решті шкіл, – невідомо.

Нагадаємо, наприкінці січня батьки учнів селище Головне скаржились на умови навчання та вуличні туалети на 400 учнів, які бігали туди з чотирьох корпусів школи. Тоді начальниця районного відділу освіти Анастасія Савош казала, що облаштовувати вбиральні у приміщенні старої школи не вигідно, бо гроші потрібні на новий освітній заклад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанин Показати IP 18 Жовтня 2020 09:15
цікаво, чи є дома в приміщеннях туалети в цих селах ?
Анонім до лучанин Показати IP 18 Жовтня 2020 15:22
В когось є, в когось нема. Не всі мають централізоване водопостачання. Відповідно і в унітазі смислу не дуже. Відром носити змивати?
232 Показати IP 18 Жовтня 2020 18:02
Зате в нас багато церков!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus