USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

На Волині збільшиться кількість лабораторій, які проводитимуть ПЛР-тести на COVID-19

4 Вересня 2020 12:34
Найближчим часом ПЛР-тестування проводитиме теж лабораторія на базі обласної клінічної лікарні. Заплановане теж включення в дослідження приватних лабораторій.

Про це йшлося 4 вересня під час брифінгу у Волинській облдержадміністрації.

Зараз у Волинській області в рамках робочого відрядження перебуває керівництво ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», які прибули для надання консультативно-методичної допомоги в організації лабораторної діагностики коронавірусної хвороби. Представники Центру громадського здоров’я МОЗ України відвідали «Волинський лабораторний центр МОЗ України» та низку медзакладів області, аби ознайомитися з їхньою роботою.

В. о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін наголосив, що позаплановий візит на Волинь пов'язаний, зокрема, зі скаргами на невчасну видачу результатів ПЛР-тестування обласним лабораторним центром.

Епідеміологічну ситуацію в області він назвав відносно керованою і нагадав, що зараз, згідно з рішенням комісії ТЕБ та НС, лише дві адміністративні території віднесено до помаранчевої зони – це місто Луцьк і Луцький район. Ще дев’ять локацій віднесено до жовтої зони, зокрема місто Володимир-Волинський, Володимир-Волинський, Горохівський, Маневицький, Шацький, Турійський і Любешівський райони.

Водночас Ігор Кузін звернув увагу на низьке дотримання протиепідеміологічних вимог населенням. Так, за його оцінкою, близько 40% осіб не використовують маску, коли входять у місця закритого типу. Тому він закликав волинян більш відповідально ставитися до вимог і рекомендацій МОЗ, адже від кожного громадянина області залежить, чи район із помаранчевої зони перейде в зелену або червону зону.

Ігор Кузін акцентував, що обласний лабораторний центр зараз опрацьовує всі зразки, які отримує, без врахування пріоритетності. Однак у першу чергу дослідження мають проводити зразків від тих осіб, які мають симптоми коронавірусу. Друга черга – особи, які планують поїхати за кордон.

Зараз на Волині лише обласний лабораторний центр проводить ПЛР-дослідження. Зі слів Ігоря Кузіна, заплановано запустити додаткові лабораторії на базі клінічної лікарні, адже восени очікується збільшення кількості осіб, яким потрібно буде проводити ПЛР-тести, зокрема це особи з симптомами ГРВІ.

Окрім того, заплановане включення в проведення тестувань приватних лабораторій.

«Ми проговорили залучення приватних і комунальних лабораторій, за рахунок їх включення буде розширено проведення тестувань», – сказав Ігор Кузін і додав, що не було виявлено проблем щодо якості проведення досліджень.

Ефективність діяльності лабораторії, своєю чергою, залежить від того, як швидко лікарі-епідеміологи отримують зразки від лікарів первинної ланки.

Нагадаємо, за останню добу на Волині зареєстровано 61 новий випадок захворювання на COVID-19. Три випадки хвороби завершилися летально.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олександр Показати IP 4 Вересня 2020 12:55
Так давно пора! Власне це одна з причин нашої помаранчевої зони
Glover Показати IP 4 Вересня 2020 13:43
А ви знаєте, що вірус той ставлять навідь здоровим людям аби потім отримати зарплату в три рази більшу. Мені сказала мед працівник це!
Alex Показати IP 4 Вересня 2020 14:26
Свіжий приклад: одну мешканку Луцька відправили на самоізоляцію по причині хвороби колеги на короновірус. Вона здала аналізи і відбула дома повний термін. Почувала вона себе добре і через потрібний час вийшла на роботу (аналізів ще не було). Коли відпрацювала вже декілька днів, прийшли позитивні аналізи. Однозначно, аналізи потрібно робити максимум через два дні, а то і на наступний день, тоді кількість інфікованих значно зменшиться. А так ЗІЗ нічого не дають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus