USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На луцьких вулицях ловили «самогубців». ФОТО. ВІДЕО

8 Березня 2011 10:47
У минулому році в обласному центрі трапилося 30 дорожньо-транспортних пригод, винуватцями яких стали пішоходи.

Про це 4 березня розповів начальник Луцького ВДАІ УМВС України у Волинській області Віктор Главічка.

Машин потрібно боятися

Міліціонер стурбований зростанням кількості ДТП з вини пішоходів та зниженням культури серед цих учасників руху.

«Ситуація навколо цієї проблеми непроста. Якщо говорити про статистику, то лише у 2010 році у місті Луцьку трапилося 30 ДТП з вини пішоходів, внаслідок яких двоє людей загинуло. У цьому році вже також є такі автопригоди, де пішоходи не дотримуються елементарних норм поведінки на дорозі», - зазначив Віктор Главічка.

До слова, він пригадав зовсім нещодавнє ДТП, під час якого постраждала літня жінка.

«Кілька днів тому трапилося подібна автопригода. Старша жіночка переходила дороги між транспортними засобами, які стояли на світлофорі. До «зебри» вона не дійшла, а вирішила скоротити шлях і проскочити між автобусами. В цей момент, пропустивши всіх законослухняних пішоходів, на зелене світло світлофора почав рухатися бензовоз з причепом. Водій не помітив пенсіонерки, яка раптово вийшла на проїжджу частину, і зачепив її причепом», - розповів начальник Луцького ДАІ.

За словами правоохоронця, люди часто забувають, що авто є об’єктом підвищеної небезпеки. Тим більше, що не завжди можна сподіватися на законослухняність і самого шофера. А зіпсувати своє здоров’я через власну недбалість дуже легко, переконаний міліціонер.

«Ми вживатимемо радикальних мір. А саме незабаром розпочнемо відпрацювання, під час якого будемо працювати лише на виявлення пішоходів порушників. По-іншому не можна, адже ситуація виходить з-під контролю», - зауважив Віктор Главічка.

Нагадаємо, що за порушення ПДР пішоходами, передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 51 до 80 гривень або попередження.

«Поїзд їде, воно лізе…»

Репортер «ВН» побував на патрулюванні з інспекторами ДПС Петром Видрою та Юрієм Мельничуком.

Спочатку з «даішниками» вирушили на проспект Молоді, а потім переїхали у найбільш людні місця на проспект Соборності.

Пішоходів-порушників виявилося не просто багато: кожен другий норовив перебігти дорогу у невстановленому місці.

Інколи доходить до комічного: пішоходи ніяковіють, вгледівши міліціонерів і «непомітно» починають рухатися до регульованого перехрестя.

Інші не церемоняться – розвертаються на 180 градусів і починають бігти до переходу.

Проте переважна більшість навіть не зважає на патруль ДАІ і «розсікає» вулицею без жодних докорів сумління.
«Ви щойно перейшли дорогу у невстановленому місці», - звертається міліціонер до літнього чоловіка і пояснює, як потрібно переходити дорогу.

«Та я розумію», - ніяковіє пенсіонер.

Запитуємо, чому так робить і чи знає, що наражає себе на небезпеку? Дідусь каже, що поспішає, мовляв на розмови часу нема, але всіх інших застерігає так не робити.

Тільки переводимо погляд в інший бік як бачимо неподалік жінку з коляскою. Вона спокійно, об’їжджаючи усі калюжі на дорозі, перевозить своє маля на інший бік дороги. Схоже матір не дуже хвилюють можливі наслідки такої недбалості, не кажучи вже про власний приклад для дитини.

Ще мить і з’являється черговий порушник.

«Ви розумієте мені потрібно ось туди. А ви ж бачите, як далеко світлофор», - пояснює молодий чоловік.
Міліціонер каже, що напрямок руху немає жодного значення, а правил треба дотримуватися, проте очі чоловіка округляються і він ще раз із щирістю дитини запитує:

«Ну, що ви не розумієте, що мені до світлофору не потрібно, мені от саме сюди треба», - тричі здивовано повторює перехожий, мовляв, чого чіпляєтесь?

Поки «даішник» розмовляв з перехожим, немов горобці, на дорогу вилетіла зграйка школярів. Вони відразу здогадалися, чому стоїть патруль ДАІ, тому перебігли дорогу дуже швидко й жвавим кроком поспішили піти якнайдалі, оглядаючись на міліціонерів та радіючи, що так вправно від них втекли.

Не пройшло й декількох секунд, як до поля зору потрапляє бабуся з онукою.

«Чому переходите дорогу не на світлофорі», - запитуємо.

«Ми дуже вибачаємося», - каже жінка, хапає дівчинку за руку та перебіжками починає втікати від патруля.
Слідом за перелякано пенсіонеркою жваво переходить вулицю школяр, який ледве втікає від машини.
«В якому класі навчаєшся?», - питаємо у порушника.
«У дев’ятому» - звучить у відповідь.

«А у школі розповідають, як потрібно переходити дорогу? Чому ж ти порушуєш?»

«Та я уважно дивлюся, тому впевнений, що мене машина не зіб’є!», - авторитетно заявляє учень і поспішає з нами попрощатись.

Свята наївність…

Зрештою, всіх кого ми зупиняли, не надто хвилювала ця проблема. А більшість щиро дивувалася, що з такими питаннями до них лізуть і журналісти, і міліціонери. Адже не часто на вулицях Луцька побачиш схвильованих долею пішоходів «даішників». Проте вони обіцяють, що незабаром все зміниться.

Цього ж разу міліціонери були поблажливими: всім, кого зупиняли працівники ДАІ, було винесено лише суворе усне попередження.

«Документувати такі порушення складно, адже потрібно, щоб у людини із собою були якісь документи. Хоча згідно із законом ми можемо затримувати громадян на три години, поки не встановимо її особу. Та самі розумієте скільки часу потрібно на таку процедуру», - розповідає один із інспекторів ДАІ.

Попри це, за словами начальника Луцького ВДАІ УМВС України у Волинській області Віктора Главічки, вже у цьому році на порушників-пішоходів міліціонери склали близько 40 адмінпротоколів.

Та, споглядаючи на наших перехожих, переконуєшся, що ця цифра мала б бути як мінімум в п’ять разів більшою. Можливо, це б змусило пішоходів бути більш обачними та дотримуватися елементарних правил не стільки дорожнього руху, як власної безпеки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Вікінг Показати IP 8 Березня 2011 11:33
Автовласників ловити прибутковіше і клопотів менше, бо мусять бути з документами.
IgorST Показати IP 8 Березня 2011 11:39
Всі люди порушують ПДР приблизно на одній ділянці дороги. Можливе вирішення проблеми - намалювати там зебру, і поставити знак. P.S. Хоча і "курей" можна навчити культури!
Лучанин до IgorST Показати IP 10 Березня 2011 00:40
Правильно, за кордоном, це там де нас нема, стежки прокладають там де вигідно людям, а не там де виходить владі. Щоб щось вимагати від людей треба, як мінімум, побудувати підземні переходи біля ТАМ-ТАМу, Аверсу та ЗАГСу - саме це потребують умови безпеки! Стосовно "курей", то вони ходять там де їх навчили, а людина думає де їй вигідніше.
109 Показати IP 8 Березня 2011 11:47
Давайте намалюємо зебру від Там-Таму і до Загсу? Та ніхто з опитаних не визнали свою провину. До переходів не так вже і далеко.По-моєму, кожен думає, що його машина таки не зіб`є. Когось іншого.
Лучанин до 109 Показати IP 10 Березня 2011 00:35
"До переходів не так вже і далеко." Скільки переходів від перехода біля Аверсу і до перехода біля ЗАГСу (Тигрес)???
Пішохід Показати IP 8 Березня 2011 11:58
А я думаю якщо б з тиждень ДАІшники попрацювали "на пішоходів" оштрафували чоловік 50-100, чутки швидко пішли по місту, з'явились би сюжети в місцевих новинах і люди б задумались. Поки півень в дупу не почне клювати, наш народ так і буде робити своє. З такими треба жорстко.
марфа Показати IP 8 Березня 2011 12:47
щоб догодити нашим дебілам пішоходам треба всю дорогу позебрити.просто нема культури у нас ні в чому.треба штрафувати на місці.і не питати документа.
дмитро Показати IP 8 Березня 2011 14:26
Перевірку проводили на пр-ті Молоді біля зупинки, а перехідна доріжка з одніє сторони на виїзді з проспекту на пр-т Соборності, а з іншої сторони біля бібліотеки. Це який придурок буде бігати для того щоб перейти на зукпинку, що знаходиться навпроти. Перш як перевіряти то створіть максимально зручні для людей умови!
Exaboto до дмитро Показати IP 9 Березня 2011 09:58
ти автомобілістів за людей не рахуєш? На молоді все в межах норми. Чи ти вважаєш що пішохідні переходи через кожних 50 метрів мають стояти?
Iгор Показати IP 8 Березня 2011 18:03
Несподобався тон журналістки, як на мене дуже похабний тон був до школяра, ні щоб просто вказати на помилки вона як на мене принизила його.імхо
Zheniok до Iгор Показати IP 9 Березня 2011 10:41
перебільшуєте, ніякого там хамства немає
D до Iгор Показати IP 9 Березня 2011 12:07
Також замітили, що журналістка хамовито зверталась.
Лучанин Показати IP 9 Березня 2011 10:38
Як кажуть, "пішохідні переходи для туристів"
Пельмень Показати IP 9 Березня 2011 11:59
У мене склалось враження, що усі хто написали гнівні коментарі на адресу пішоходів проживають напроти регульованих переходів! Ви спробуйте перейти дорогу на нерегульованому переході!!! Це ж те саме, що і переходити поза переходом. Хіба у водіїв є культура пропускати пішоходів?! Чому доблесна міліція не виховує водів щоб пішоходам був сенс йти до переходу?! Кожен водій біля переходу думає: "Ось я проїду, а ти далі переходь", і так кожен водій... Стоїш, стоїш, біля зебри і поничаєш думати "Нащо я до неї перся, умови подолання дороги все рівно не змінились."
Exaboto до Пельмень Показати IP 9 Березня 2011 14:03
ви повинні дати водію зрозуміти що ви хочете перейти дорогу. Наприклад стати одною ногою на проїзджу частину. Чому я повинен зупинятися перед людиною, яка наприклад маршрутку чекає, або просто так стоїть...
Лучанин до Exaboto Показати IP 10 Березня 2011 00:48
Для маршруток шибинки поробили, а скільки ногою чи двома на дорогу не вставай - всерівно їдуть! Пельмень чисту правду написав. Власне я завжди пропускаю пішоходів, бо пам'ятаю що вийшовши з машини я пішохід, а інші - таке враження що вони з-за руля взагалі ніколи не вилазять...
VSC до Пельмень Показати IP 9 Березня 2011 17:12
А то посиди в машине возле Проминя-Укртелекома, пока все студенты пройдутся туда-сюда, или возле Юбилейного, когда какая-нибудь коза вразвалочку, с телефоном возле уха, проползет по переходу. Надо уважать и пешеходов и водителей, а у нашего народа хамство в крови "C'EST LA VIE".
Пельмень до VSC Показати IP 9 Березня 2011 23:21
Але ж студенти переходять по правилам. Ставши на дорогу вони "дали Вам зрозуміти..." А Вас і це не задовольняє. Правда водія відрізняється від правди пішохода. Біля Укртелекома, очевидно, потрібно щось вирішувати... Але комусь дешевше залишити усе як є.
ВіталійН Показати IP 9 Березня 2011 21:48
Даїшники - сволочі! Навести порядок серед пішоходів ,а також навчити водіїв правильно вести себе на переходах - прямий обов"язок ДАЙців.І зробити це при їх можливостях і нинішніх законах дуже просто.Тільки пріорітети поміняти потрібно.На дорогу виходити не бабло косити ,а порядок наводити...Але це уже ненаукова фантастика. Віршик згадав: Робити - не буду Красти - боюся Поїду до міста- В сержанти наймуся. А ви кажете культура...Перенеси до німців наше ДАЇ(з державною кришею) - і у них такий-же бардак почився би.
director Показати IP 9 Березня 2011 22:26
переконуюсь вкотре - 33-й квартал одне бидло проживає....Полішуки безграмотні наплодили покоління недоумків!!! фрагмент з хлопцем в окулярах - це просто без коментарів!!!
Пельмень Показати IP 9 Березня 2011 23:06
Очевидно, що director саме з 33-го кварталу. Довнго ж Ви переконувались але головне, що зрозуміли до якого середовища належите... :)
Лучанин Показати IP 10 Березня 2011 01:03
Дійсно ДАЇ не виконує свою роботу. Вони повинні в даній ситуації не протирати штани в кабінетах і не бабло зшибати, а встати по одному на місяць так біля основних аварійних переходів і дати пішоходам зрозуміти що на преході найбезпечніше переходити дорогу. А в нас тільки штрафанути хочуть і то раз в рік "під шумок". На даний час найнебезпечнішим місцем переходу проїзжої частини є нерегульований пішохідний перехід! Нажаль це факт, який ніхто не зможе оспорити - протилежне доказується дуже легко на самому ж переході. Регульовані ж не мають нормальних режимів роботи. Візьмемо перехід біля 2ї поліклініки. З однієї строрни я розумію водіїв та державтоінспекцію - бувають великі потоки транспорту - треба розвантажити. Але ж з іншої - він знаходиться між двома зупинками - народу треба встигнути на тролейбус, якого потім можна буде цілу годину чекати. В даній ситуації в пішохода вихід один - під машину! Треба міняти режим роботи! Біля 5-ї школи взагалі невідомо з якої сторони дорогу переходити як і коли. Біля ТАМ-ТАМа люди встигають тільки до середини дороги перейти, а далі на червоне, тільки без пісень... ВИСНОВОК: створіть потрібні пішоходу умови, а потім контролюйте.
Лучанин Показати IP 10 Березня 2011 01:10
До речі, передивився ще раз розміщені в статті фотографії - всі вказані місця є найбезпечнішими для переходу проїзжої частини. Чому проблеми виникають саме в цих місцях? Можливо треба не дорогу роззебрювати, а офіційно дозволити перехід за дотримання певних умов як пішоходами, так і водіями?..
Лучанин Показати IP 10 Березня 2011 01:19
Щодо Молоді: 4.8. Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки.
Exaboto до Лучанин Показати IP 10 Березня 2011 08:39
ну, там видно або перехрестя або знак пішохідного переходу :)
Пельмень Показати IP 10 Березня 2011 10:19
Підтримую сказане Лучанин-ом. Я вважаю цю акцію ДОЇшники провели "для галочки", оскільки проблема розглядалась однобоко. Їм теж потрібно звітувати про державні гроші витрачені на їх утримування, ось вони таким способом і роблять "видимість роботи з підвищення безпеки". Джипи і лексуси порушників Правил зупиняти бояться, то на пішоходах відігруються... Де передача про Водіїв-порушників? Бабцю впіймати значно простіше...
Olexandr Показати IP 11 Березня 2011 11:32
Пропозиція для Водіїв: Коли Ви зустрінете пішохода у невстановленому місті, зупиняєтесь, вмикаєте аварійку, даєте зрозуміти що Ви Його тут не пропустите, та супроводжуєте його до найблищої зебри у попутному Вам напрямку.(Якщо є змога та час) Що сам роблю то і Вам бажаю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus