USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

$13 тис. за поправки: викрили на хабарі помічника депутата зі «Слуги народу»

15 Вересня 2020 19:51
У Верховній Раді 9 скликання перший гучний корупційний скандал. Ні, депутатів і раніше підозрювали в хабарах, вони навіть проходили детектор брехні з цього приводу, але прямого висунення звинувачень не було. Тепер же все це є. Першим упіймався нардеп від «Слуги народу» Олександр Юрченко.

Корреспондент.net розбирався в скандалі.

Хто такий

Олександр Юрченко – київський мажоритарник від «Слуги народу», який виграв вибори в Голосіївському районі столиці. До «Слуги народу» Юрченко балотувався в Київраду від партії УКРОП.

У 8 скликанні Верховної Ради був помічником-консультантом на громадських засадах депутатів Тараса Батенка, Андрія Денисенка (з 2015 року), які представляли«УКРОП» і Олени Сотник (в 2014 році) від «Самопомочі».

Юрченко позиціонував себе як громадський активіст, боровся з незаконними забудовами.

Історія з хабарем

За версією НАБУ, Юрченко вимагав хабар за внесення змін до законопроекту про відходи. Один з детективів бюро вийшов на посередника Юрченка – автора проєкту, представившись співробітником промислової компанії, зацікавленим у прийнятті закону про відходи у зміненому стані.

Посередник познайомив детектива з Олександром Юрченком, а той розповів, що є ініціатором законопроєкту про відходи, і всі питання щодо поправок «замикаються» на ньому.

У розмові з Юрченком детектив бюро розповів, що йому нібито цікаве питання тарифікації певних біомас за «зеленим тарифом». На це нардеп сказав, що він один з тих людей, завдяки кому взагалі відбулося перше читання законопроєкту та «історія питання сміття в Україні взагалі почало рухатися».

Під час розмови Юрченко зумовив свою підтримку необхідністю передати йому грошову винагороду, завуалювавши це під «допомогу екології» і «плюшки».

Далі в розмову вступив посередник – він попередив детектива про необхідність передати винагороду, називаючи її «булочками».

Нардеп: «Як допомогти екології, вам Іван розповість».

Посередник: «Допоможи екології, я розповім як».

Детектив: «Ну, ти там казав спочатку акції, потім плюшки, потім ватрушки, потім допомога екології».

Детектив: «З одного боку, все зрозуміло. Але я не розумію: допомога екології, як це звучить. Плюшки, я так розумію – це бабки?»

Посередник: «Ти ж запитав – я ж відкрито говорю. Він просто нічого взагалі не може озвучувати, ну...»

Посередник: «Він не може. Його слухають, постійно, всі. У нас було вже просто багато дуже моментів. Але він нічого взагалі».

Детектив: «У сенсі, типу працюють за нього?»

Посередник: «Звичайно. Він нічого, ну, це ж, Холодова людина».

Посередник: «Коротше, багато нюансів. Не через нього. Він нормальний. Просто через те, що він у групі, його постійно пасуть. Тому для цього я».

Детектив: «Тобто, допомога екології – це бабки, грубо кажучи».

Посередник: «Так».

Детектив: «Гроші – плюшки, це теж гроші?»

Посередник: «Так, так».

Після цієї розмови на мобільний телефон детектива НАБУ прийшло повідомлення від посередника з бажаною сумою. Детектив підтвердив свою готовність заплатити її, після чого проєкт поправок був зареєстрований.

7 серпня детектив у рамках операції передав посередникові 13 тисяч доларів, 10 тисяч з яких призначалися для самого нардепа. На відео показано, як посередник почав перераховувати отриману суму.

Далі народний депутат повідомив детективу, що для прийняття парламентом необхідних змін, той повинен передати йому 200 000 доларів частинами, а в майбутньому – забезпечити передачу 3% акцій статутного фонду іноземного підприємства, яке буде побудовано в Україні.

В результаті, посередник був притягнутий до кримінальної відповідальності, а матеріали і проект підозри на народного депутата – спрямовані Генеральному прокурору, оскільки залучати до відповідальності нардепів може тільки вона.

Реакція ГПУ

Однак, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявляє, що поки немає підстав для оголошення підозри Юрченку. «Чи можна ставити питання про звинувачення нардепа за встановленими вищевказаними фактами на сьогоднішньому етапі слідства? На мою думку, без встановленого факту використання службового становища для одержання неправомірної вигоди, факту отримання неправомірної вигоди повідомити кому-небудь про вчинення такого посадового злочину неможливо. А матеріали, які мені сьогодні надали, не містять таких відомостей», – заявила Венедіктова.

За словами Венедіктової, зараз єдиною фактичною обставиною, відомою їй, яку можна назвати доведеною, є «факт обговорення внесення змін до законодавства, прийняття підготовлених заявником пропозицій до закону, обіцянку нардепа передати їх на обробку юристам».

На думку генпрокурора, цього для оголошення підозри недостатньо.

Що буде далі?

Юрченко вийшов з фракції «Слуги народу» на час розслідування. В Офісі президента назвали рішення Юрченка про вихід з фракції доречним.

«Володимир Зеленський не терпить корупції в будь-яких її проявах. Ким би не був підозрюваний у корупційних діяннях, антикорупційні органи можуть і повинні провести повне розслідування всіх обставин кожної справи. Інструменти для цього створені, діяльність антикорупційної інфраструктури забезпечена на сто відсотків. Ніяких винятків з цього правила ні для кого в державі не було й не буде», – йдеться в повідомленні ОП.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 15 Вересня 2020 20:12
А ви, товариші любителі цирку, голосуйте за них і далі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus