USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Нафтова угода між Росією та ОПЕК зірвалась: курс рубля впав до чотирирічного мінімуму

9 Березня 2020 15:08
Угода з Організацією країн-експортерів нафти не відповідала інтересам РФ. Тому її вирішили не продовжувати.

У Росії пояснили, чому не дійшли згоди з країнами ОПЕК. Відповідну заяву зробив прессекретар «Роснефти» Михайло Леонтьєв, пише ТАСС.

«Усі обсяги нафти, які добували в результаті неодноразового продовження угоди ОПЕК, повністю і досить швидко заміщалися на світовому ринку обсягами американської сланцевої нафти», – заявив Леонтьєв.

За його словами, крім США, є й інші країни, які перебувають «за периметром» угоди ОПЕК та готові нарощувати видобуток нафти. Тому Леонтьєв переконаний, що для Росії «ця угода просто позбавлена сенсу».

У Росії готові були продовжити домовленість, якщо її умови були б більш компромісними.

«Але та пропозиція, яка була зроблена, не було партнерською. Партнерська угода завжди передбачає компроміс», – додав прессекретар «Роснефти».

Чому зірвалася нафтова угода між ОПЕК та Росією

Країни ОПЕК на переговорах не змогли домовитися і продовжити угоду про скорочення видобутку нафти. Чинна угода перестане діяти з 1 квітня. Після цього будь-які обмеження на видобуток нафти будуть зняті.

Внаслідок поширення по всьому світі коронавірусу попит на нафту впав. Росія ж відмовилася скорочувати виробництво нафти. А Саудівська Аравія ще більше загострила ситуацію. Як пояснюють експерти, королівство знизило ціни на постачання у квітні на 6 – 8 доларів. У Саудівській Аравії вдалися до цього, щоб повернути собі частку ринку та натиснути на Росію.

Як це вплинуло на економіку

У результаті того, що ОПЕК та Росія не домовилися ціни на нафту впали на 30%. Це найвідчутніший обвал цін, починаючи з 1991 року.

Крім того, курс рубля до долара різко впав.

Зазначається, що курс долара становив 74 рублі за долар, курс євро – 84 рублі за євро. За даними агентства Bloomberg, станом на 11:25 курс долара досягав позначки 74,02 рублі за долар (це максимум з кінця лютого 2016 року), курс євро – перевищив рівень 84 рублі за євро (також оновивши 4-річний максимум).

Через падіння рубля Банк Росії припинив купівлю валюти протягом 30 днів. У Центробанку заявили, що відстежують ситуацію на ринку та готові задіяти додаткові інструменти збереження фінансової стабільності.

У Мінфіні РФ заявили, що при ціні нафти 25-30 доларів коштів Фонду національного добробуту вистачить на 6-10 років.

Як зазначає Bloomberg, російський рубль став лідером зниження серед валют ринків, що розвиваються, втративши щодо долара більше 7%. Близько 4% втратили в ціні ранд Південно-Африканської Республіки та малазійський рінгітт. Інші валюти країн, що розвиваються, подешевшали у межах 1%.

Підкреслюється, що 9 березня європейські фондові індекси відкрились обвалами на 3-10% – зокрема, станом на 11:00 (за Києвом) нідерландський AEX упав 6,85% до закриття попередніх торгів, швейцарський SMI – на 3,8%, британський FTSE 100 – на 8,67%, а німецький DAX – на 7,41%.

Також повідомляється, що на тлі падіння цін на нафту упала вартість акцій російських компаній на Лондонській фондовій біржі. Зокрема, станом на 10:45 (за Києвом) папери Сбербанка упали на 26,3%, «Лукойла» – 24,4%, ВТБ – на 18,5%, «Роснефти» – на 22,5%, «Газпрома» – на 18%,

За словами аналітика рейтингового агентства Fitch Дмитра Маринченка, падіння цін на нафту до 30 доларів загрожує РФ бюджетним дефіцитом та девальвацією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дідо Показати IP 9 Березня 2020 18:31
І гривня за рубликом котиться...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus