USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Наркотики на АЕС і 1,2 млн компенсації: в Луцьку судять копів із Рівненщини

10 Серпня 2023 22:11
Працівника Рівненської атомної електростанції звинуватили в розповсюдженні наркотиків. Вараські правоохоронці так взялися розслідувати кримінальну справу, що після своїх старань мають позов на мільйонну компенсацію. Суд виправдав працівника АЕС, і він тепер може отримати непогану компенсацію від місцевої поліції.

Справу розглядають у Волинському апеляційному суді в Луцьку, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

30 місяців під слідством і судом – стільки часу правоохоронці Рівненщини доводили вину працівника АЕС. На той час, у 2018 році, чоловік був інженером-дефектоскопістом. Слідчі та прокурори запевняли суддів, що він збував наркотики.

Копи проводили негласні слідчі дії, робили закупки, опитували свідків, складали протоколи, але в суді справа розсипалася.

Згідно з вироком, виявилося, що рішення про проведення оперативної закупки має приймати прокурор. Але постанову чомусь видав не прокурор, а керівник сектору кримінальної поліції Вараша. Це означає, що всі зібрані докази – коту під хвіст.

«Обставина прийняття неуповноваженою за законом особою рішення про проведення оперативної закупки психотропної речовини (метамфетаміну) в ОСОБИ_4 тягне за собою визнання недопустимими для доведення винуватості, як таких, що отримані з порушенням закону, усіх доказів, зібраних оперативним підрозділом, на підставі такої постанови», – вказано у вироку.

До того ж, слідчі навіть не упакували вилучену речовину так, як того вимагає закон.

«Суд визнає істотними порушеннями норм закону ті обставини, що належність упакування з метою надійного збереження вилученої речовини в порушення наведеної норми процесуального закону не було засвідчено підписами понятих, учасників, що встановлено судом при огляді речового доказу в спецпакеті, який скріплений лише підписом однієї особи. Це означає, що гарантії забезпечення достовірності речового доказу не було дотримано», – пояснено.

Та й сам протокол після підпису переписували, бо проґавили достовірний час складання.

Обвинувачений тоді запевняв суд, що при затриманні йому підкинули мічену купюру і він не збував наркотики.

Після дослідження всіх старань поліції суд виправдав чоловіка, бо правоохоронці не змогли довести його вину.

Через деякий час той поновився на роботі. А тепер хоче стягнути з поліції та прокуратури понад 1,2 мільйона гривень компенсації за матеріальну шкоду та моральні страждання. От тільки в подібних випадах усі компенсації виплачують не з кишені правоохоронців, а з державної казни.

«Обов’язок відшкодовувати завдану шкоду потерпілому покладається не на посадову особу, незаконним рішенням, дією чи бездіяльністю якої завдано шкоду, а на державу Україна».
Виправданий вважає, що через дії поліції він втратив заробітну плату, 20-відсоткові доплати за умови праці на атомній станції, компенсацію за додаткову відпустку, талони на лікувально-профілактичне харчування. Йому також відмінили скорочений робочий тиждень.

Чоловік хоче стягнути з поліції та прокуратури понад мільйон гривень лише за моральну шкоду.

Судді його позов спочатку задовольнили частково: за моральну шкоду – 250 тисяч. А загалом погодили близько 346 тисяч гривень компенсацій.

Верховний суд вирішив, що таку постанову рівненьких суддів потрібно скасувати й направити справу на повторний розгляд. Чи отримає виправданий працівник АЕС мільйонну компенсацію? Це будуть вирішувати у Волинському апеляційному суді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus