USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

«Нас травлять»: після того як волинські аграрії обробили поля, в селі захворіли діти

19 Січня 2024 14:20
У селі Набережне Боремельської громади вранці, 18 січня, люди прокинулися від жахливого смороду, в декого навіть пішла носом кров. За словами місцевих, уночі агрофірма, яка орендує людські паї, скроплювала поля. Село розташоване на Рівненщині, а господарюють там волинські аграрії.

Селяни розповіли, що зле стало кільком дітям, тож батьки змушені були звертатися до медиків. На місце події люди викликали поліцію, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Під вечір у мене пішла кров з носа, великий тиск. Вранці, як встала, в коридорі, навіть не на вулиці, – сильний запах сечі. Відчинила двері на двір – знову голова болить, вийти з хати не можна. Значить, чимось шкідливим вони поливають», – зауважила мешканка села Набережне Олена Сокол.

«Уночі люди почали відчувати неприємні різкі запахи. У кожного своя реакція була. Це дертя в горлі, в когось ішла кров з носа навіть. Деяких дітей зранку завезли в лікарню на інгаляцію», – додав Олег Хаміцький.

Як розповіли люди, під обід трохи змінився вітер і лише тоді в селі стало легше дихати. Мешканці Набережного зазначили, що скроплювала поля фірма «Вілія», яка має тут в оренді землю.

Те, що після оброблення полів, похворіли діти, правда. Журналісти поспілкувалися з мамою трійнят Лесею Дишкант, яка є депутаткою громади.

«Це не вперше, звичайно, вони виливають. Зранку діти прийшли. У мене трійнята, вони родилися трошечки недоношеними. І одна з донечок страждає на легені з народження. Вона дуже реагує на це. Вона зразу відчула. Їй тяжко дихати робиться», – зазначила Леся Дишкант.

«Тесть і теща – люди поважного віку, з астмою. Вони не мають чим дихати взагалі. На двір боялися виходити… Це вже не вперше. Викликали раз поліцію, то вона нічого не зробила. Оце викликали другий раз слідчо-оперативну групу, то, можливо, щось допоможе… Вони нас травлять. Це хімія. В мене самого голова розколюється», – сказав Петро Смалько.

На місце події викликали поліцію. Прибула слідчо-оперативна група. Лише після того, як люди почали бити на сполох, вантажівки з бочками агрофірми стали минати село та їхати далі.

Водії зазначили, що перевозять мелясу. По коментарі порадили звертатися до керівництва компанії.

Читати ще: Вода в пляшках містить у 100 разів більше наночастинок пластику, ніж вважалося раніше

«Заявник – Хаміцький Олег Миколайович. Він стверджує, що завод вивозить добрива на поля, чим спричиняє небезпеку для людей і довкілля. Люди відчувають різкий неприємний запах. У дітей погіршується стан здоров’я. Інколи діти погано почуваються, інколи є кровотечі з носа», – прокоментувала інспекторка Мар’яна Кималко.

На полях, які залили незрозумілою бурою речовиною, справді нестерпний запах. Як розповіли селяни, які спілкувалися зі слідчими та дільничним, за пів години в них почало першити в горлі. Найгірше – ця речовина, яка може нести шкоду здоровʼю, потрапляє в місцеві джерела.

«Навколо – села. За два-три тижні люди будуть у лікарнях лежати із кашлем, якимись захворюваннями… Тут ставки, які потрапляють у Стир, а Стир протікає через Луцьк… Тут ніде немає жодного сліду ні зайця, ні собаки. По цьому покропленому полі нічого не бігає. Природа сама показує», – наголосили Вадим та Анатолій Кримуси.
Голова Боремельської громади Віктор Корінь порадив журналістам самостійно відслідковувати, куди їдуть вантажівки агропідприємства.

«До нас запах не доходив… Люди підняли питання, то, звичайно, будемо звертатися», – сказав він.

Коли журналісти запропонували голові громади разом поїхати до «Вілії», той відмовився. Мовляв, має багато справ.

На підприємстві коментувати ситуацію поки що відмовилися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 19 Січня 2024 16:33
бабло завжди перемагає зло

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus