USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Наша духовна броня»: як у Луцьку відзначали День вишиванки. Фоторепортаж

19 Травня 2022 19:56
Щороку третього тижня травня українці вшановують свій національний оберіг – вишиванку. 2022 року, що приніс неймовірні випробування для нашого народу, це свято припало на 19 травня.

«Серце захищене від російських куль, а страху нема, адже вишиванка – наша духовна броня». Ці слова стали лейтмотивом патріотичної акції, яка відбулася на Театральному майдані. Свято зібрало не лише колективи та працівників Палацу культури міста Луцька, які виступили співорганізаторами заходу, але й багато небайдужих містян.

Оберіг українського народу має давню історію. Усі присутні на акції переконалися у цьому під час театралізованого показу етноколекції старовинних вишиванок з особистої збірки Олени Козачук. Саме з цього й розпочалося свято.
Щемлива мить – дев’ятирічна Лора з Харкова читає вірш про Україну. Співуча українська мова – легко й невимушено лунає над Театральним майданом. Дівчинка хвилюється, але відчувається, що слова не завчені, а щирі.
Продемонстрували свої таланти і діти вимушених переселенців, які відвідують арттерапевтичний центр Палацу культури. На майстер-класах спеціально до цього дня вони виготовляли витинані вишиванки та розфарбовували їх.
Не обійшлося і без яскравих хореографічних номерів. За це щира подяка зразковому ансамблю танцю «Волиняночка» Палацу культури (керівник – заслужений працівник культури України Олена Козачук) та народному аматорському ансамблю танцю «Волинянка» (керівник – заслужений працівник культури Олег Козачук).
Читати ще: «Вишиванка перемоги»: у луцькому університеті влаштували патріотичне свято. Фоторепортаж

Враженнями від свята поділилася заступниця луцького міського голови Ірина Чебелюк.
«Вишиванка – дуже щемливе й особисте для мене. Вона була, є і буде. Це – символ, оберіг, джерело бадьорості, сили, українського духу. Власне, цей символ ми і намагаємося плекати й розвивати, аби він залишався і традиційним, і сучасним. Внутрішньо переміщені люди часом кажуть, що ми не можемо їх зрозуміти. А чому так трапилося, що схід зазнав жахливих змін і впливів? Я часто думаю, а якби ми усі розмовляли українською? Якби наші колективи їхали туди і показували такі номери? Якби ми «зшивали» нашу Україну одразу після здобуття Незалежності? Зокрема й такими символами, як вишиванка. Усе могло б бути інакше! Нині ж ми платимо високу ціну за нашу Незалежність. Але боремося і будемо боротися», – не стримує емоцій Ірина Іванівна.
Читати ще: Вишиванка для Патрона: лучани зробили подарунок відомому песику-піротехніку. Фото

Завершенням патріотичної акції стали слова подяки нашим захисникам. Тим, хто змінив вишиванку на камуфляж, а святкові дійства – на передову. Саме завдяки цим Героям – спадкоємцям козаків – вишивана сорочка залишається символом нашої свободи та незламності. Символом, який, пройшовши через століття боротьби з окупантами, житиме вічно!

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus