USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Нацбанк від початку війни вводить в обіг перші пам’ятні монети

11 Липня 2022 23:08
Пам’ятні монети «В єдності – сила» присвячені всенародному єднанню українського народу у боротьбі проти російського агресора та міжнародній підтримці, яку нашій державі надає весь світ.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Допомога Україні і фінансовий тиск на агресора є потужною і невід’ємною зброєю в цій війні. Ми щиро вдячні за підтримку нашим міжнародним партнерам та прагнемо увіковічнити їх зусилля і нашу вдячність у пам’ятних монетах, які ми сьогодні з радістю презентуємо. Вони символічно присвячені силі єдності країн світу, яка всупереч масштабам загрози здатна захистити життя, свободу і справедливість», - наголосив заступник голови НБУ Олексій Шабан.



Зазначається, що аверс презентованих пам’ятних монет «В єдності – сила» відтворений за мотивами ескізу «Єдність – сила» авторства Аліни Малюти, який увійшов до п’яти кращих ескізів за підсумками відкритого голосування на кращий ескіз, що проводив Нацбанк у квітні цього року.
На ньому розміщений Тризуб – Державний Герб України, навколо якого зображено стилізовану символічну композицію єднання людей доброї волі в усьому світі – попарно з’єднані руки, замкнуті в коло та оповиті синьо-жовтою стрічкою (використано кольоровий друк/тамподрук).

Реверс виконаний за мотивами ескізу «Допомога країн-партнерів» авторства Сергія Топкіна, який також брав участь у конкурсі. На ньому угорі розміщено півколом написи двома мовами – «В єдності – сила/ In unity strength».

Під написами – стилізована композиція з кольорових прапорів (використано кольоровий друк/тамподрук) 15 країн, які всебічно допомагають Україні в боротьбі з російським агресором: Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Польща, Канада, Естонія, Литва, Латвія, Італія, Швейцарія, Чехія, Швеція, Нідерланди, Німеччина, Франція, Японія.

Монету «В єдності – сила» презентовано у двох варіантах: номінал 10 гривень виготовлено зі срібла 925 проби, тираж – до 5 000 штук; номінал 5 гривень – виготовлено з нейзильберу, тираж – до 250 000 штук (зокрема до 75 000 у 2022 році в сувенірній упаковці).

Пам’ятні монети «В єдності – сила» започатковують нову серію «Безсмертна моя Україно». Їх презентація відбулася за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Великої Британії (the U.K. Government’s Good Governance Fund).

Як повідомлялось, у червні Національний банк проводив опитування для визначення попиту на пам’ятні монети України в умовах війни. Ще одна мета – пошук шляхів надання якісного сервісу клієнтам, зокрема тим, які вимушено змінили місце постійного проживання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus