USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.78 9.89

Науковці розкрили секрет витривалості стародавніх будівель римлян і мая

5 Жовтня 2023 00:48
Багато науковців уже давно досліджують стародавні будівлі в надії зрозуміти, як вони змогли зберегтися до наших днів.

Так, в результаті реверс-інжинірингу було встановлено дивовижний список інгредієнтів, які додавали в старовинні будівлі. Зокрема стародавні люди використовували кору дерев, вулканічний попіл, рис, пиво і навіть сечу, пише УНІАН з посиланням на AP.

Археолог з Університету Вікторії в Канаді Джон Олесон зазначив, що навіть в гаванях, де морська вода століттями руйнувала конструкції, можна знайти бетон практично таким, яким він був, коли його заливали 2000 років тому.

Згідно з записами стародавніх архітекторів, зокрема Вітрувія, давньоримські будівельники змішували такі матеріали, як обпалений вапняк та вулканічний пісок з водою та гравієм, створюючи хімічні реакції, що зв'язують все разом.

Читати ще: У тропічних лісах дослідники знайшли загублене місто мая

Зараз науковці вважають, що вони знайшли ключову причину, чому римський бетон утримує конструкції протягом тисячоліть: стародавній матеріал має незвичайну здатність до самовідновлення. Як саме, поки неясно, але дослідники починають знаходити підказки.

Фахівці припустили, що ця сила походить від шматочків вапна, хоча раніше вони вважали, що ці шматки є ознакою того, що римляни недостатньо добре змішували матеріали.

Тепер, проаналізувавши зразки бетону з Прівернума – стародавнього міста поблизу Рима – науковці виявили, що шматки можуть сприяти самовідновленню матеріалу. Коли утворюються тріщини, вода може просочуватися в бетон. Ця вода активує залишки вапна, провокуючи нові хімічні реакції, які можуть заповнити пошкоджені ділянки.

Читати ще: Мая знищили самі себе? Вчені вказали на фатальну жагу однієї з найрозвиненіших цивілізацій

Однак Мері Джексон, геолог з Університету штату Юта, має іншу думку. Її дослідження показали, що секрет може полягати у вулканічних матеріалах, які використовували римляни. Будівельники збирали вулканічні породи, що залишилися після вивержень, і змішували їх з бетоном. За словами Джексон, цей природно реактивний матеріал з часом змінюється в міру взаємодії з елементами, що дозволяє йому закривати тріщини, що утворюються, і це справді геніально.

Крім того, в Копані, місті мая в Гондурасі, скульптури і храми з вапняку залишаються неушкодженими навіть після більш ніж 1000 років впливу спекотного й вологого середовища. І згідно з дослідженням, секрет довговічності цих структур може полягати в деревах, які проростають серед них.

Читати ще: На сході Туреччини знайшли унікальні скульптури, яким 12 тисяч років

Вчені з'ясували, що муляри мая могли використовувати у вапняній суміші екстракти місцевих дерев чукум і джіоте. Шляхом дослідження вони з'ясували, що така штукатурка особливо стійка до фізичних і хімічних пошкоджень. Також стало відомо, що шматочки органічного матеріалу з соку дерева включилися в молекулярну структуру гіпсу. Таким чином, штукатурка мая змогла імітувати міцні природні структури, як-то морські черепашки і шипи морських їжаків, і запозичити частину їх міцності.

Читати ще: Учені з'ясували реальний вік календаря мая

Дослідження виявили, що в стародавні структури будівельних матеріалів було додано всілякі природні матеріали: фруктові екстракти, молоко, сир, пиво і навіть гній і сечу. А розчин, який утримує деякі найвідоміші споруди Китаю, включаючи Велику стіну та Заборонене місто, містить сліди крохмалю з клейкого рису.

Також, згідно з дослідженнями, у вологих районах Індії стародавні будівельники використовували місцеві трави, які допомагають конструкціям справлятися з вологою. Уздовж узбережжя вони додавали нерафінований цукор, який допомагає захистити від шкідливого впливу солі. А в районах з більшим ризиком землетрусів використовували надлегкі «плавучі цеглини», виготовлені з рисового лушпиння. Учені дійшли висновку, що стародавні індійські будівельники знали регіон, стан ґрунту і клімат та створювали матеріал відповідно до цього.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus