USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Не можемо дозволити собі слухати російське», – луцький репер про те, чому русскій реп – гівно, та про Kalush на Євробаченні

3 Квітня 2022 12:12
«Якщо коротко говорити, то російський реп – гівно. Але якщо заглибитися в цю тему, то так, є але. Я вважаю, що у такий час будь-який російськомовний продукт, який долинає до нашого слухача, – це погано. Водночас багато з російських виконавців не кажуть та не закликають, мовляв, їдьте воювати в Україну. Але є репери, які закликають їхати воювати на Донбас, навіть самі воювали».

Ці слова належать луцькому реперу ХЛОПЦЮ. Він говорив це ще до повномасштабного нападу Росії на Україну. Інформаційне агентство Волинські Новини записало з виконавцем дві частини інтерв’ю 10 лютого, одну з них встигло опублікувати до війни.

Читати ще: «Плачу, щоб послухати музику», – луцький репер ХЛОПЕЦЬ про реп за гроші, наркотики та дружбу з alyona alyona. Інтерв'ю

У редакції обдумували, чи публікувати другу частину розмови, але все ж зійшлися на тому, що думки, які звучать тут, актуальні як ніколи. ХЛОПЕЦЬ розповідає, чому українське музло – це круто, а російський реп – гівно, ділиться думкою, чому ми не можемо слухати російське, а також називає ТОП-5 треків українського репу, які варто послухати.

Пропоную тобі побути реп-експертом, як у твоєму шоу «НА РЕП ІТ». Почнемо з сайфера «Реп з Волині». Не знав, що у нас є стільки реперів, ще й доволі якісних. Розкажи про кожного з виконавців, які записувалися разом з тобою. Чому про них зовсім не було чути?

Своє культурне завдання сайфер виконав. Він познайомив слухачів з волинським репом. Всі, окрім Денні Дельти, записуються на студії «Обісраться запис». У Старшого Брата був один з найкращих куплетів, та й під час запису сайфера він забрав найменше часу. В нього прикольне музло, але він чомусь не випускає треків.

Шу пощастило, що за нього взялися Діма Байда і Вова Штунь, допомагаючи засвітитися у медіапросторі. Хоча зізнаюся, що мені не дуже подобається реп Васі Шу. Він кльовий чувак, але це справа смаку, в нього свій стиль, проте я не є його поціновувачем.
Свій Тіп – абсолютно тверда, самостійна хіп-хоп одиниця, просто так склалося, що Діма не хоче випускати свої треки. Я знаю, що вони в нього є, але, можливо, він чекає якогось моменту. Мені здається, що Свій Тіп – найгарніший мужик в українському репі (сміється, – О.З.).

Денні Дельта на мене за щось образився і завжди намагається зачепити. Раніше ми з ним були у кльових стосунках. Мені казали інші люди, що Дельта на мене ображається, бо я почав робити музло, яке він не розуміє. Може, це й не так. Не знаю, чому 33-річна доросла людина так поводиться. Напевно, має якісь на це причини. Щодо його куплету в сайфері, то придертися неможливо, він ніби зябрами дихав. За весь куплет він лише двічі взяв повітря і вчеканив класно.
Реп-тусовка – це конкуренція чи більше співпраця?

Конкуренція – це не завжди щось погане. Класно, що репери займають певні ніші. Alyona аlyona робить комерційний реп, у неї свій стиль. Є чуваки, які роблять жорсткий андеграунд, наприклад, Гоня, Куля. Деякі репери роблять лірику.

Із ким з медійно відомих реперів ти спілкуєшся?

З alyona alyona я був знайомий ще до того, як вона стала відомою. Колись приїжджала на луцьку реп-тусовку «Балістика» в «Кораблику». До речі, на неї приїжджали зі Львова, Івано-Франківська. Зараз чимало людей говорять, що вона тепер має багато грошей, мовляв, зажерлася, але можу сказати, що вона знімалася в кліпі у кофті, ще в якій приїжджала до Луцька на тусовку. Про неї погано говорять лише люди, які її не знають. Зараз вона популярна, має все, що захоче, але попри це, лушпарить за культуру, вкладає гроші, провадить благодійну діяльність. Коли вийшли популярні треки «Рибки», «Голови», «Пушка», вона поїхала в тур, під час якого зібрала українських реперів, яких хотіла б показати, та зробила лонг-мікс треку «Якби я була не я». Ми були з нею на концертах у Львові та Києві. Проте багато реперів висловили думку, мовляв, вона використала їх.
З Калушем також знайомий давно. Ось якраз на цьому концерті у Львові й познайомилися. Біля нас був якийсь чувак з дівчиною, хоча ні з ким не говорив. Він тоді мав псевдонім Псючий Син і був настільки андеграунд, що ніхто не знав, який він на вигляд. Зараз ми з ним в класних взаєминах.

Зі Скофкою ми також спілкувалися ще до його популярності, десь листувалися в Instagram. Хочу вірити, що я непогана людина, тому склалося так, що я з цими людьми в хороших стосунках.

У чому феномен alyona alyona? Можна сказати, що вона перевернула українську реп-гру?

Мені здається, що їй дуже пощастило у тому, що вона зійшлася з продюсером Ванею Клименком. Це людина, яка писала треки MamaRika, в нього був гурт «Сальто Назад». Коли Ваня Клименко шукав, із ким щось класне зробити, з’явилася Альона. На лейблі Дорна Masterskaya була така тема, що приїжджали артисти та мали п’ять хвилин, щоб показати щось круте: хочеш – співай, читай реп, вмикай демки. На одну з таких тусовок потрапила Альона, де вони закорішувалася з Ванею, зняли кліп «Рибки», він завірусився. Резонанс спричинив її зовнішній вигляд, сам трек був класний. Але найбільше зіграло роль те, що вона – вихователька у дитячому садку. В них була грамотна стратегія – один трек, один кліп, сюжет в ТСН, відразу другий кліп, потім вона засвітилася на мітингу в Порошенка, хоча навіть не знала, куди її привели. Тобто вони все грамотно зробили.

Як на мене, популярність alyona alyona можна пояснити тим, що вона – ідеальний поріг входження в український реп для людей, які ніколи не були з ним знайомі. Навіть моя мама знає, хто така alyona alyona. Таке враження, що з’явилася Альона і одразу ж з’явився український реп, хоча це неправда.

Ти сказав, що Альона – ідеальний поріг входження в український реп для слухача, який з ним ніколи не був знайомий. Погодишся, що завдяки їй розкручуються й інші репери, той же Kalush?

Мені здається, що це заслуга Вані Клименка. З Калушем, як і з Альоною, все зробили грамотно. Спочатку це був пацан в рожевій панамі, який читає незрозуміло що, далі – трек і кліп з Альоною «Гори», ось ці українські мотиви, килим. Коротше, все дуже грамотно. Ось що може зробити група, яка має крутого продюсера.
Читати ще: На мосту не сиділи: український хіп-хоп гурт KALUSH розкачав луцьку публіку. Фоторепортаж

А вже Skofka розкрутився на Kalush, там просто рекордна кількість фітів…

Коли вийшов трек «Додому», він одразу ж став народним хітом, ця пісня грала з кожної праски. Хай як ставляться до Skofka, мовляв, крадений стиль з Miyagi, але колись чуваки сиділи курили кальян під «Басту», а тепер – під Skofka. Хай хто і що каже, але тепер на кухнях грає українська музика, а не російська. І хай як ставляться до його треків як до художнього матеріалу, але за фактом він приносить народність в українську музику.
Читати ще: «Хочу бути для вас простим чуваком»: репер Skofka «зачитав» свій перший сольник у Луцьку. Фоторепортаж

Зараз Kalush бере участь у відборі на Євробачення зі своїм проєктом Kalush Orchestra… (розмова відбувалася 10 лютого, коли саме тривав Нацвідбір, – О. З.)

Я хотів би, щоб Kalush поїхав на Євробачення. Багато чуваків пишуть, мовляв, їх харить, що Kalush пхається в кожну дірку. Але мені здається, що аргументів за більше. Вони не їдуть в Москву, вони не співають російською, не фітують з сумнівними артистами. Так, це вже не зовсім український реп, але нехай хоч якийсь його відтінок блисне на Євробаченні. Що в цьому поганого? Вони мають епатажний вигляд, Джонні Дивний в окулярах, у сітці, чуваки в якихось мішках – це класно.

Читати ще: Офіційно: Kalush Orchestra представить Україну на Євробаченні-2022

Російський реп – це гівно?

Якщо коротко говорити, то так. Але якщо заглибитися в цю тему, то так, але є «але». Я вважаю, що у такий час будь-який російськомовний продукт, який долинає до нашого слухача, – це погано. Водночас багато з російських виконавців не кажуть та не закликають, мовляв, їдьте воювати в Україну. Але є репери, які закликають їхати воювати на Донбас, навіть самі воювали. Вони їдуть до нас, самі не знаючи чому і для чого. Є багато класних російських реперів, які роблять класне музло, не закликають вбивати українців. Але враховуючи сучасні реалії, ми не можемо дозволити собі слухати російське.

Багато треків російських реперів потрапляють у тренди українського YouTube, але не будемо зупинятися на їхніх персоналіях. Скажи свою думку про білоруса Макса Коржа, він репер?

Корж – не репер. У Макса Коржа стиль музики «Макс Корж», можливо, цей якийсь піджанр репу. Є реп, а є Макс Корж, у нього є і речитатив, і біти, які качають. Він крутий чувак, але не репер.

Тепер повернімося до українського репу. Колись був такий гурт Alco Brothers, у них були круті україномовні треки. Де вони зараз?

AlcoBrothers я слухав, коли їх слухали всі. Вони виграли шоу «Свіжа кров» на M1 і їм зняли кліп на трек «Все бачать небеса». На жаль, кілька років вони вже неактивні. Але я навіть пам’ятаю, де йшов і який трек слухав. Але, як і всі круті групи, вони розпалися. Зараз з’явився новий гурт Botashe, в який входять Шершень, Білий Бо і Тася (він був в Alco Brothers).
А що ти можеш сказати про сільських реперів «Курган і Агрегат»?

Чув їх. Не хочу нікого образити, але мені здається, що «Курган і Агрегат» – це музика для людей, які живуть у гуртожитках. Для мене це не музика. Це як MCПєтя, але вони з’явилися трохи раніше. Водночас чуваки знають, щороблять. На полі фрік-село репу вони титани. Хоча я ніколи і нікому не рекомендував би їх слухати.

Читати ще: «Сєльська драка, біти, кастети»: у Луцьку з сільським хіп-хопом виступили «Курган і Agregat»

Що порекомендуєш послухати з українського репу?

Давай я назву ТОП-5: paashee & Valentine Lawrence – «Ланос»; BOTASHE – «Протиріч»; alyona alyona - «Тихо діти сплять»; Кашляючий Ед – «Полароід»; Шершень – «2х».
Ти виступав на розігріві в Калуша. Де ще можна побачити твої виступи і виступи волинських реперів?

У Луцьку була єдина локація, де можна було це зробити, – за «Єврошопом», де була рок-школа. Але цю локацію прикрили. До того ж, весь процес ускладнив коронавірус. При всій повазі, український репер не збере людей. У Львові є тусовка «Двір», ось там люди збираються. Можна було б зробити альтернативу, але мені здається, що в Луцьку народ не прийде. Хоча це справа реклами.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
11 Показати IP 3 Квітня 2022 12:40
Вова твій реп це шляпа повна. Krbk це топ.
другой тоже получил Показати IP 3 Квітня 2022 13:53
рэп все гивно, шо рус шо укр одинаково

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus