USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Не прийшов, бо людей боявся: на Волині священник, який ображав батька загиблої військової медички, не з’явився до суду

3 Листопада 2022 17:33
Сьогодні в Ковельському міськрайонному суді розглядали справу щодо скарги священника УПЦ МП Святослава Чижука на жителя села Обенижі Василя Созонюка – батька загиблої на війні військової медички Олени Созонюк.

Священнослужитель, який не підтримав громаду та не перейшов разом із нею до ПЦУ, звинувачує його в побитті та вимагає фінансової компенсації. Василь Созонюк запевняє, що духівника не бив. А причиною конфлікту стали різні релігійні погляди. Утім конфліктував священник чи не з цілим селом, а нині в нього залишилося зо 15 парафіян, у чиїх оселях він по черзі проводить богослужіння.

Біля воріт суду – велелюдно. Підтримати родину, яка зазнала чимало горя, приїхали односельчани, друзі, волонтери та побратими Олени – ті, із ким служила й кому врятувала життя. Були навіть ті, кого задля цього командири відпустили з передової.
Усі як один запевняють: ситуація, що склалася, є просто неприпустимою, адже священник неодноразово провокував селян, спонукаючи до конфлікту.
Василь Созонюк тримається. Каже, сам у минулому військовий, служив в Афганістані, тож бачив пекло війни на власні очі. Але й уявити не міг, що доведеться проходити іще й такі його кола на землі. Бережно тулить до грудей портрет доньки. Біля нього – дружина Віра. Згорьована жінка пригортає єдину втіху, яка лишилася їм від Олени, – трирічну онуку Оксанку.
Читати ще: «Мами нема, не хочу Бозі». Трирічна донечка загиблої бойової медикині із Волині щодня ходить на цвинтар і чекає, коли мама «прокинеться»

«Василь нікого не бив, – каже, втираючи сльози, жінка. – Так, він може бути надто емоційним, але щоб підняти руку – це не про нього точно».

Мало того, що священник подав позов до суду, він ще й написав заяву до соціальних служб, аби Василя та Віру Созонюків позбавили опікунства над внучкою. Мовляв, чоловік психічно хворий, а в хаті – повний безлад і залишати дитину в таких умовах не можна.

«Він дзвонить до соціальної служби і розказує, що там безлад в хаті, що батько хворий на голову, що там злидні. Соціальна служба приїжджає, в сім‘ї дуже гарний порядок, ще дай Бог, щоб в кожного такий порядок був, – каже житель села Обенижі пан Микола. – Дитина – одна-єдина радість і потіха лишилася їм».

Чоловік упевнений: Чижук хоче помститися Василю Созонюку, бо вважає винним у тому, що лишився без парафії.
«Це настільки цинічно – підходити і казати: «Вася, ти ж отримав гроші за те, що твоя дочка загинула, заплати мені». А ці ж гроші – на сироту… – обурюється пан Микола. – Василь на себе жодної копійки не витратить, він казав: «Це для моєї найкращої, найдорожчої внучки». Отака скотина, хоче зробити з Васі дурника, щоб малечу вилучили. А він цілком нормальна людина, спокійний, нікого не займає. Оце що в Афганістані був… Але ж будь-яку людину можна вивести з рівноваги. Тим паче, дочка загинула, зять загинув, тут ще хочуть внучку відібрати».

Окрім того, пан Микола – сусід Святослава Чижука в Обенижах. Каже, не раз від такого сусідства потерпали.

«Він як виставить на вікно колонки по 500 ват кожна та увімкне на всю потужність – у хаті штукатрка сиплеться, – розповідає чоловік. – Було навіть, що на стовп вилазив і людям світло обрізав. Дякувати Богу, в нас тепер хороший священник, і ми, прихожани, спокійно до церкви ходимо, і дітки радо в недільну школу біжать».

Читати ще: «Я молюся за упокій душі Лєночки». Що відомо про конфлікт між священником і батьком загиблої на війні медички

Голова Турійської громади Олексій Безсмертний каже, що після призначення опікунства соціальні служби через місяць навідалися додому до Созонюків та впевнилися, що все у них гаразд, дитина доглянута. Тож позбавляти опікунства їх ніхто не збирається.

Тим часом у залі суду всі чекають на позивача. Але цього дня він тут так і не з’явився. Мовляв, подавав клопотання про те, щоб справу розглядали без його присутності.

Утім прокурор у цій справі Олександр Омельчук вважає, що оскільки кримінальне провадження належить до категорії приватного звинувачення, присутність позивача в залі суду є обов’язковою. Із цим погодився й адвокат Василя Созонюка.
«Суд вважає неможливим проводити подальший розгляд справи без участі потерпілого», – наголосив суддя Андрій Чалий.

Тож суд постановив відмовити у клопотанні Чижука та викликати його на наступне засідання, яке відбудеться 14 листопада.

«Ми будемо клопотати до суду про зобов’язання потерпілого надати докази поважності неприбуття. Якщо таких не буде, клопотатимемо про накладення грошового стягнення або про примусовий привід до суду», – зазначив адвокат Василя Созонюка Максим Ткачук.
Із одіозним позивачем Святославом Чижуком таки вдалося поспілкуватися телефоном. Спочатку він попросив час на те, аби подумати, чи хоче спілкуватися з пресою, а потім усе ж погодився відповісти на запитання.

Усіх, звісно, цікавило, чому ж він не з’явився на судове засідання.

«Я так вирішив, тому що побачив, що там збираються агресивно налаштовані люди. Я один, а їх багато, це небезпечно», – відповів священник.

Він також запевняє, що нікого ніколи не провокував до конфлікту, а Василя Созонюка взагалі уникає, бо той проти нього, мовляв, агресивно налаштований. Утім жителі села Обенижі мають абсолютно протилежну думку щодо цього.

Святослав Чижук переконує: грошей у опонента не вимагав, побратима Олени по голові не бив, до людей ставиться з повагою, а все, про що розповідають селяни, – наклепи.

На запитання, чому ж так багато людей прийшло підтримати саме Василя Созонюка, відповів лаконічно: «Бог розсудить».

Мало того, священник каже, що пропонував Василеві Созонюку мир і прощення.

«Василь теж пропонував мені мир і прощення. Я був задоволений. Але з його поведінки було видно, що він абсолютно не кається і далі буде продовжувати нападати. Якби він справді дав слово, що не буде нападати ні на мене, ні на наших прихожан, не буде ображати, я піду на мир з радістю», – запевнив Святослав Чижук.

Хай там як, а крапку в цій непростій справі має поставити суд. Сподіваємося, що рішення буде справедливим. Бо, як каже народне прислів’я, над сиротою – і Бог з калитою.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Андрій Показати IP 3 Листопада 2022 20:00
Люди молодці що прийшли підтримати!
Всезнайко Показати IP 3 Листопада 2022 20:43
У вас більше новин немає, тільки батюшку цькувати?
Вампір Ісус до Всезнайко Показати IP 5 Листопада 2022 08:39
То піп-злидень, гнати його засвіт, щоб п'яти сверкали в рашцв
Ага до Всезнайко Показати IP 6 Листопада 2022 16:08
Зайди в профіль ютуба цього 'служителя'. Він підписаний на Шарія, Ткачьова і всю шваль, що пропагує 'рускій мір'. Не дивно, що цей кадр ненавидить українських воїнів.
Житель села Показати IP 4 Листопада 2022 07:52
Прийшли і ще прийдем, тільки вже до хати того кацапського попа, для народного суду ,якщо суд державний засудить Василя. Кацапська наволоч тут не житиме
Дєд до Житель села Показати IP 5 Листопада 2022 11:01
Пусти собі кулю в лоба, вар'яте
Справедливий Показати IP 4 Листопада 2022 10:17
Зі змісту статті вбачається , що у справі бере участь прокурор. Це означає , що до того було проведено слідство і справу передали до суду для притягнення пана Созонюка до відповідальності.А чому преса та активісти не поцікавляться в правоохоронніх органах як так вони титанічно працювали що вирішили притягнути батька загиблої захисниці , а в діях московського представника не виявили ніяких ознак державної зради
Злий Показати IP 4 Листопада 2022 17:07
кацапська скотина,суд Божий порішить скотиняко,як іншу людину осуджувати неправдиво,а ще пописько,ти ба яке
Migel Показати IP 5 Листопада 2022 13:31
Обенижі гарне село, як пам'ятаю, ліс там одразу, великий такий - десь 15 км місцями, можна і заблудитись, ще і озера глибокі по 20-30м, дна не знайдеш. Особливо те що в лісі, панське колишнє...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus