USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Не розпинайте мову на хресті політиканства, ‒ вчителі

16 Липня 2012 09:43
Ми, вчителі Луцької гімназії №18, до глибини душі стурбовані брудом, що ллється з уст різношерстих політиків, які намагаються нажити капітал на захисті української мови.

Про це педагоги заявили у листі до «Волині-нової».

Лист подаємо повністю і без змін:

«Усе життя працюємо на педагогічній ниві. Найбільше часу ‒ в Луцькій гімназії № 18. Колись наша школа, як і СШ №5, була в обласному центрі російськомовною. Тобто, всі предмети, крім української, звичайно, викладали російською. Не збираємося співати осанну радянській владі, але колишня система в національному питанні діяла обережно і толерантно. У нашій школі навчалися діти військових, що проходили службу в дислокованих у Луцьку ракетній та авіаційній дивізіях, сини і дочки спеціалістів, котрі працювали на підприємствах так званого союзного підпорядкування: шовковому комбінаті, підшипниковому, електроапаратному заводах. Більшість наших школярів була росіянами, і добре, що тодішня влада створювала умови для їхнього навчання і виховання. Тож ніяких проблем на національному ґрунті не виникало. Це можуть підтвердити наші вихованці, в тому числі й Ігор Палиця ‒ нинішній депутат Верховної Ради, наш випускник, яким пишається вся школа.

Ігор був дуже скромним учнем. Мав схильність до гуманітарних дисциплін, любив також математику. Розумів навчальний матеріал, як кажуть, з півслова. Захоплювався творчістю Тараса Шевченка, легко декламував уривки з його творів, читав класиків української літератури. І ми аж ніскільки не здивувалися, коли Ігор одним з перших народних депутатів став на захист української мови. Нам це, повірте, особливо приємно. У тих зверненнях до волинської громади, які ми читали, Ігор досить коректно і переконливо аргументує свою позицію щодо мовної політики в Україні, демонструє добру обізнаність з тим, як ставляться до мови у найбільш цивілізованих державах світу. Основна суть його позиції проста і зрозуміла: кожен громадянин своєї держави незалежно від національності повинен добре знати і вільно спілкуватися державною мовою. Так є скрізь: і в старій Європі, і в Азії, і в тій же Росії. Так повинно бути і в нас в Україні.

Але ось напередодні чергових виборів до Верховної Ради деякі діячі вирішили розіграти мовну карту в своїх вузькопартійних інтересах. Нам важко розібратися в цих хитросплетіннях української політики. Хто наламав у мовному питанні більше дров ‒ влада чи опозиція ‒ відповідь на це питання дасть час. Найбільш боляче, що мовою хочуть розколоти не лише державу, а й нас. Невідь-хто дав комусь право ділити українців на першосортних і другосортних, на патріотів і зрадників, на дуже щирих і на покидьків власного народу. Читаємо всі оті каламутні сентенції, серце починає боліти. Послухайте, як українці називають українців? Зрадники, прислужники, політичні шулери, повії, яничари, манкурти, христопродавці, іуди, фарисеї... До чого ми так докотимось?

Особливо боляче, що до зрадників українського слова голова обласного осередку ВО «Батьківщина» Анатолій Грицюк записав нашого учня Ігоря Палицю. Мусимо вам сказати, пане Грицюк, що найбільшими зрадниками українського слова, як ви собі дозволили висловитись у такій авторитетній газеті, як «Волинь», є ті, хто калічить українську мову з трибуни і в побуті, хто забуває її на другий день, діставшись берега турецького чи ще там якогось закордону. Обзивати і чіпляти ярлики, зневажати людську гідність завжди легше, ніж відповідально ставитись до своєї роботи, до своєї сімʼї, до своєї держави.

Не маємо ні найменшого бажання захищати нинішню законодавчу владу, оту напівпорожню залу нашого парламенту, яку навіть по телебаченню показують краєчком камери, щоб не псувати імідж нашої держави. Знаємо водночас, що голосування картками за відсутніх депутатів набуло масового характеру ще в ті часи, коли дуже амбітна політична сила добивалася імперативних мандатів.

Шановні правдоборці. Нехай запах виборів не дурманить вам голови. Не розпинайте на хресті політиканства рідну мову. Не принижуйте українську націю братоненависництвом і політичним мародерством.

Галина ПОТАПЮК, учитель української мови,
Надія ШКРЕД, учитель англійської мови,
Тетяна БАРАНЧУК, учитель математики, класний керівник».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Іван Петрович Показати IP 16 Липня 2012 11:51
Підтримую вчителів. Не треба використовувати мову як засіб піару. І не треба собі робити піар за рахунок інших, як це робить пан Грицюк.
справжній вчитель Показати IP 16 Липня 2012 13:44
ой який наш Палиця хороший! Ой як він добре вчився, який він скромний, а тепер всі ображають! Щось раніше ви не захищали й мабуть і нічого не чули про цього "талановитого учня". Признавайтесь, це ви ходите по хатах від його штабу? скільки платить?
Артем Показати IP 16 Липня 2012 14:19
А мені було цікаво - хто оплатив цю статтю. Тепер все зрозуміло. Сьогодні чув по радіо - "Нація вмирає не від інфаркту, спочатку в неї відбирає мову". Повністю підтримую. А щодо мови - розмовляйте як вам подобаєть, однак дераждвна - українська
Мішка до Артем Показати IP 16 Липня 2012 15:04
А ви читали закон? Мені смішно читати Ваш коментар. Про другу державну мову у Законі навіть не йдеться... Вам нав’язали думку про російську мову, як другу державну, а Ви навіть не можете пошукати в гуглі, що воно таке... Які душевно бідні люди...
Артем до Мішка Показати IP 16 Липня 2012 17:36
Видно, що ви давно не були на Сході нашої крайни. Тільки цей закон набере чинності - все діловодство буде вестись виключно регіональною мовою (російською) Я щодо мови - розмовляйте як бажаєте. Але державна мова - україниська. З огляду на вашу відповідь я розумію, що ви давно не виїзджали за межі Західної України
... Показати IP 16 Липня 2012 14:28
співчуваю учням, яких "виховують" ці "вчителі".....
Коля до ... Показати IP 16 Липня 2012 22:08
Співчувай краще собі , тим що ти не навчався в цих в першу чергу чудових ЛЮДЕЙ! Це розумні вчителі , які просто ляпати язиком не стануть. Видно, що наболіло.
Громадянин Показати IP 16 Липня 2012 19:17
Встидно читати,що є такі малограмотні вчителі,які пишуть про те чого навіть не прочитали.Вітаю вищезазначену гімназію з примітивом її педагогів.
БЕНДЕР Показати IP 16 Липня 2012 21:10
Яка гімназія --- такі й підагоги , які підагоги --- такі й учєнікі. кажуть ,краще бути активним педагогом , ніж пасивним п..асом. Тут --- все навпаки . Тож мову ніхто, крім вже відомих парламентських "тушок", не розпинав ! А розпинаються за відому "тушку" його колишні підагоги ! Краще б і не признавались , що ви його вчителі!
вчитель Показати IP 16 Липня 2012 22:18
попівчувайте людям, які приймали цей закон....
Iziy Shneerzon Показати IP 17 Липня 2012 08:43
Для Коляна. "Видно, що наболіло" Так покажите этих "чудових ЛЮДЕЙ!" Гюльчатай покаж личико. Страна должна знать своих "Zероев".
Iziy Shneerzon Показати IP 17 Липня 2012 08:47
Артему. А какое дело Волынянам до делопроизводства в пгт Енакиево?
Лучанка до Iziy Shneerzon Показати IP 17 Липня 2012 10:48
Це одна країна і я не збираюся отримувати документи на рос. мові, а тепер матиму на це законні підстави, я не хочу читати ділові листи, переписки на рос. мові, от атке діло, що все між собою взаємопов'язане!!!
Stlantiy Показати IP 17 Липня 2012 13:00
Для "Лучанка" Вся документация местного уровня (кроме отчетов для Киева) местными органами власти (сельскими, городскими, районными советами)на юге и востоке укр производилась и ранее на русском языке. Плевать на эти все дурацкие законы. Отвечаю за Луганскую, Днепропетровскую, Николаевскую, Одесскую область и за АРК. Никакими самыми лучшими или самыми идиотскими законами изменить ситуацию Вы не в состоянии. Как Вы не поймете, что на Вас-запукров, никто у нас особо не обращает внимания. Очередной дурацкий выступон-реакция проста:"А, свидоми..."и идут далее, через 5 секунд забыли.
для Stlantiy до Stlantiy Показати IP 17 Липня 2012 23:21
Якщо ти відповідаєш за " Луганскую, Днепропетровскую, Николаевскую, Одесскую область и за АРК", де на нас не звертають увагу, то що ж ти робиш у нас? Срібнячки відпрацьовуєш?
марко Показати IP 17 Липня 2012 15:20
Держав вмирають ще й від того, що Бог відбирає розум у вчителів.
Stlantiy Показати IP 18 Липня 2012 12:42
А я не у Вас, я у себя в Днепропетровске. Ты не знаеш возможностей нета? У себя на фирме я отвечаю за запукровское направление. У Вас я бываю достаточно часто, встречаюсь с региональными помошниками, выплачиваю гонорары. Ездить по укр приходится много. А под ником Stlantiy и другими работает несколько человек. Это можно заметить по стилистики. Добится единообразия в текстах невозможно. Да и не нужно. Все очень просто.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus