USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Неподалік Луцька відновлять водойму, яка пересохла

17 Червня 2021 11:54
На території Прилуцького старостинського округу зникли чотири водойми. Причина – недостатня кількість опадів протягом останніх років та зміна кліматично-погодних умов. Утім, екологи запевняють, що одну із водойм ще можна відновити.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

Як проінформувала начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, із чотирьох водойм, на території Прилуцького старостинського округу Луцького району Волинської області, які вже пересохли, одну можливо відновити.

«Минулого року ми проводили заходи із вивчення геологічної будови водойм, вивчали можливості їх відновлення і реконструкції. Ми провели дослідження і їх результати показали, що одну із чотирьох пересохлих водойм зліва від траси М-19 на території Прилуцького старостинського округу ще можна врятувати. Реконструкція та відновлення водойми полягає у формуванні ложа і приберегової зони. Річ у тім, що ця водойма утворилася природним шляхом у луговині. Вона не має сполучення з річкою. Саме тому, можливо, виникне потреба у додатковому наповненні її водою зі свердловини, бо власних джерел, на жаль, не вистачає», - розповіла головна екологиня міста.

З її слів, на початку 2021 у відділі екології міськради подали запит на співфінансування до обласного фонду охорони навколишнього середовища.

«Ми провели комплекс першочергових заходів, що передбачають очищення водного ложа і прибережної смуги від надмірної рослинності. Для того щоб продовжувати роботи далі, цього року до бюджету надійшла субвенція з обласного бюджету у сумі 100 тисяч гривень. Але виконання цього заходу передбачає співфінансування з місцевого бюджету. Тому, щоб не виходити за його межі і не збільшувати видатки, пропонуємо зняти 50 тисяч гривень із заходів щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму. На ці заходи, зокрема на розчищення річки Сапалаївки, і тому подібне, раніше передбачили 420 тисяч гривень бюджетних коштів. Але ми зекономили, бо відбувся тендер і сума тендерної пропозиції склала 380 тисяч гривень, ще 50 тисяч гривень ми заплатимо за розробку проектно-кошторисної документації. А ось 100 тисяч субвенції плануємо використати для проведення першого етапу робіт по відновленню водойми у Прилуцькому», - проінформувала Оксана Лисак.

Члени профільної комісії таку ініціативу й зміни до бюджету підтримали.

Вікторія СЕМЕНЮК

Головне фото ілюстративне
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus