USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Незворотні зміни клімату: в Україні почастішають посухи та суховії

21 Лютого 2021 15:23
Як прогнозують метеорологи, інтенсивність посухи в Україні в найближчі роки зросте на 15-30%. При цьому почастішають суховії і гради - останні також змістяться на раніше нехарактерні для таких погодних явищ весну і осінь.

Про це повідомляє Агробізнес.

В останні роки в Україні вдвічі збільшилася кількість днів з денними температурами повітря в понад +30 °C. Потепління стрімко відбувається в північних регіонах України, тоді як степ атакує посуха. Глибина промерзання ґрунту істотно знизилася, що сприяє засвоєнню ґрунтом зимових опадів і формування достатнього зволоження ґрунту навесні.

Читати ще: В Україні перевірили річкові води: знайшли наркотики, пестициди і хімікати

Кліматичні зміни можуть викликати передчасне дозрівання ярих сільськогосподарських культур і водночас знизити їхню врожайність, пояснюють фахівці. Тривалість активної вегетації рослин вже зросла в середньому на 10 днів. При цьому умови вегетації для озимої пшениці стануть більш сприятливими.

Крім того, озимий ріпак буде краще рости в північних регіонах і гірше - в степу. У північні області України перемістяться також зони вирощування сої та соняшнику. Вирощування ж кукурудзи стане проблематичним.

Нарешті, прогнозується поширення різних хвороб рослин, шкідників, активізація бур'янів.

Читати ще: Чому міліє Світязь? Фахівці назвали п’ять причин

Також через зміни клімату в Україні очікують нові хвороби. Зокрема разом з тропічним кліматом в Україну можуть перебратися "південні" хвороби, такі як малярія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus