USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Медицина в Україні буде безкоштовною, але з умовами: що зміниться в 2020 році

7 Січня 2020 11:47
У 2020 році в Україні стартує другий етап медичної реформи. Змінена система успішно функціонує на первинному рівні й охоплює послуги сімейного лікаря, терапевта та педіатра.

У поточному році зміни відбудуться у спеціалізованій та високоспеціалізованій медицині. Крім того, стартує програма медичних гарантій. Комплексна система медичного обслуговування буде безкоштовною для українців, однак є нюанси, при яких вона може стати платною, пише «РБК-Україна».

З квітня 2020 року в Україні буде введена Програма медичних гарантій. Вона охоплює шість видів медичної допомоги: первинну, спеціалізовану амбулаторну, госпітальну, екстрену, паліативну і реабілітацію, а також реімбурсацію лікарських засобів. Це означає, що в квітні 2020 року принцип «гроші йдуть за пацієнтом» запрацює на всіх рівнях медичної допомоги. Гроші за надані пацієнтам медпослуги буде перераховувати лікарням Національна служба здоров’я України. Так вже працює первинний рівень – послуги терапевтів, сімейних лікарів і педіатрів.

Для пацієнта це означає, що медпослуги він вже сплатив податками, а держава перераховує гроші в лікарню безпосередньо.

Але не всі послуги будуть безкоштовними. Наприклад, залишиться платною стоматологія (крім екстрених випадків), а також косметологічні процедури, масаж і деякі інші. Якщо раптом у лікарні натякнуть на оплату або видадуть список того, що треба докупити – потрібно телефонувати на гарячу лінію НСЗУ 1677.

Щоб послуги були безкоштовними, пацієнт повинен дотримуватися низки правил. До прикладу, якщо людина прийде до лікаря вторинки (наприклад, до хірурга) сама, без направлення, то лікарня має право виставити їй рахунок за консультацію. Щоб прийти безкоштовно, треба отримати направлення у сімейного лікаря, з яким підписана декларація. Без направлення і безкоштовно можна буде піти до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога. Також безкоштовно і без направлення буде надаватись медична допомога при невідкладних станах. Декларація з 2020 року стає доступом до безкоштовної медицини. Для отримання екстреної допомоги декларація не потрібна.

Більше того, фінансування програми «Доступні ліки» збільшать удвічі. Також в програму з 1 квітня 2020 додадуть більше інсуліну. Сьогоднішня редакція Реєстру лікарських засобів від 15 серпня 2019 року містить 254 препарати, що підлягають реімбурсації, тобто відшкодуванню (повного або часткового) для населення: 195 препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, 45 препаратів для лікування діабету другого типу, 14 препаратів для лікування бронхіальної астми. З них 78 є безкоштовними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 7 Січня 2020 16:12
Треба проводити тестування для сімейних лікарів кожні два роки як мінімум на професійну відповідність, бо там такі "дуби" сидять, а тепер до будь-якого лікаря треба через них іти.
Володимир Показати IP 7 Січня 2020 16:17
Фінансування програми «Доступні ліки» збільшать удвічі!(цитата з тексту!) Це, для того, щоб "хтось", у двічи більше заробив! Так, чи ні? Стаття, настільки дурна, що не знаю навіть, що тут можна коментувати! Тому що всі ці "заходи", розроблені тими, хто бачить себе США, чи ще десь, абсолютно не бачить хворих українців, та спрямовані на викачку грошей з простолюдинів, а ті хто сидить на цих " пільгових" ліках тільки в тому і зацікавлені, щоб так було і надалі! У мене є краща пропозиція - не купувати ФУФЛОМІЦИН Взагалі! Народна мудрість, та традиційні Китайська, та інші системи медицини, яким Тисячі років, про що я й пишу вже майже 12-ть років на сторінках своїх блогів - цьому підтвердження!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus