USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Ні дня без тихого злочину: волинян закликали не мовчати про домашнє насильство

25 Листопада 2021 17:12
«Б’є – значить стаття 126-1 Кримінального кодексу України «Домашнє насильство», а ніяка не любов!» Аби ще раз привернути увагу людей до вкрай важливої проблеми насильства та закликати постраждалих не залишатися вдома наодинці зі своїм болем, у Луцьку організували інформаційну кампанію «Я не боюсь сказати».

Захід відбувся в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків 25 листопада в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Його провели департамент соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації, Головне управління Національної поліції у Волинській області, департамент сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради, обласний центр зайнятості та Управління патрульної поліції у Волинській області.

Відзначимо, що саме 25 листопада оголошено Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Цю дату обрали в пам’ять про сестер Мірабал – політичних активісток, яких у 1960 році жорстоко вбили за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо. Цей день також став символом визначення на світовому рівні проблеми гендерного насилля.

Заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук наголосила, що передусім усі присутні зібралися в цей день разом, аби донести до громадськості меседж: проблема існує.

«Ми помітили, що з введенням карантинних обмежень кількість випадків насильства в сім’ї значно збільшилася. На жаль, в Україні триває війна і всі ми перебуваємо в хронічному стресі, але кожен може уберегтися від тієї чи тієї агресії, – сказала вона. – Насильство, у тому числі насильство в сім’ї, було завжди, але раніше про нього мовчали. Зараз уже всі розуміють: коли б’є – це не є нормою».
Посадовиця акцентувала: волиняни можуть отримати підтримку в багатьох структурах. Наприклад, в області створено кризові кімнати та центри допомоги.

Читати ще: Допомога в перші дні безвиході: в Луцьку відкрили кризову кімнату для жертв домашнього насильства. Хто і як може туди потрапити

«На жаль, маємо жахливу статистику – понад 200 тисяч звернень у зв’язку з випадками домашнього насильства щороку до поліції, більш як 180 тисяч із яких подають жінки. І ми можемо бути певними, що ці цифри – лише маленька частина людей, які не бояться про це говорити. Тому проблема є надзвичайно актуальною. У 2020 році було засуджено за домашнє насильство 970 кривдників. Ця цифра в чотири рази більша, ніж у 2019 році», – додав директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської Володимир Захожий.
Заступник керівника управління превентивної діяльності в області Валерій Чоботан зауважив, що наразі в області нараховується близько 10 тисяч звернень щодо випадків домашнього насильства. Також понад дві тисячі кривдників було поставлено на облік.

«У нас створено мобільні груби з протидії домашньому насильству – і в Луцьку, і в Нововолинську, і в Ковелі. Там працюють по 10-12 представників поліції, які цілодобово виїжджають на такі виклики. Прохання до всіх: не бійтесь, телефонуйте в поліцію, зокрема якщо ви стали свідком домашнього насильства», – наголосив правоохоронець.

Нарешті суспільство не боїться відкрито говорити про насильство в сім’ї, акцентувала депутатка Волинської обласної ради, голова групи «Рівні можливості» в облраді Оксана Філіпчук. Її колега Ольга Омелько додала, що запобігти насильству легше, ніж вирішувати проблему, яка сталася.
«У нас є громадська ініціатива «Вирішуєш ти» – проєкт, де ми надаємо безоплатну допомогу жінкам. Левова частка звернень до нас стосується випадків домашнього насильства. Якраз зараз відбуваються два судових засідання у справах, що стосуються домашнього насильства. Мої колежанки здійснюють захист жінок, які звернулися до нас по допомогу. Скільки ми не говоримо про домашнє насильство, але ця тема все одно залишається табуйованою. Коли до нас звертаються жінки, які постраждали від цього, перше, що я від них чую, – це те, що вони не вірять, що їм хтось може допомогти. Вони піддаються шаленій дискримінації з боку суспільства, тому що «не можна виносити сміття з хати», «терпи», «ти ж його сама обрала». Близько 90% потерпілих від домашнього насильства – жінки, тому так багато уваги ми приділяємо саме цьому напрямку», – розказала депутатка Луцької районної ради, координаторка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» у Волинській області Ольга Максим’як.
Читати ще: «90% потерпілих – жінки». Торік від домашнього насильства загинули п’ять волинян

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк звернув увагу, що насильство може бути не тільки фізичним, а й психологічним, фінансовим, трудовим тощо. А депутатка Луцької міської ради Алла Доманська інформувала, що вчора на сесії депутати звернулися до Верховної Ради України, аби та ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. Своєю чергою, її колега Алла Надточій розказала, що міськрада належну увагу приділяє питанню протидії домашньому насильству, і запевнила, що в разі потреби допомогу можна знайти на будь-якому рівні.
«Домашнє насильство – це щоденний, тихий злочин, тому що я не пам’ятаю жодного дня в Україні, коли не було би звернень щодо вчинення домашнього насильства. Чому тихий? Тому що зазвичай він вчиняється без свідків, наодинці. Це – один зі стримуючих факторів для постраждалих, аби звернутися по допомогу, тому що свідків немає і ніхто не повірить. Але безвихідних ситуацій немає», – сказав правозахисник Віктор Вальчук, який уже 21 рік працює з проблемою домашнього насильства.
Усі, хто зібрався в залі Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, могли оглянути виставку «Річ у тім...» На кількох постерах відомі українці тримають у руках предмети, пов’язані з домашнім насильством, і розповідають реальні трагічні випадки.
До того ж, глядачі побачили кілька соціальних відеороликів і могли ознайомитися з друкованою продукцією.
Також увазі присутніх було представлено арт-інсталяцію «Їх більше немає…», присвячену історіям жертв домашнього насильства. Це виставка взуття загиблих від рук своїх близьких. Окрім речей дорослих, тут багато й дитячого взуття.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 25 Листопада 2021 19:19
Ну і толку з того не мовчання? Он недавно домашньому насильнику за знущання над вагітною дружиною присудили аж 170 грн. штрафу. Менше закликів і говоріння, а більше перейняття і впровадження досвіду ,як з цим справляються у цивілізованих країнах. Бо вже задовбали з тими безкінечними закликами і теоріями.
Анонім Показати IP 25 Листопада 2021 19:33
І що?Який штраф за домашнє насильство 180 грн?
Віктор Олександрович Показати IP 25 Листопада 2021 20:08
Якось однобоко подаєте інформацію. Ваша стаття пронизана звинуваченням чоловіків, хоча жінки - так само є суб'єктами такого злочину. Жінка сьогодні більш захищена законом, ніж чоловік. Просто чоловік, який отримав сковородою чи качалкою по голові - ніколи не прийде в поліцію, і не потрапить до статистики. Він піде бухати, і його закопають у 40-50 років. Окрім того - більша частина злочинів, які були представлені в арт-інсталяції - наслідок неякісної освіти, тотальної бідності, алкоголю та відсутності роботи правоохоронних органів на випередження. А те, що останнім часом ЗМІ активно показують, як бідолашні жінки страждають, це повторення досвіду Європи - чоловіків треба загнати під плінтус, знищити альф, бо правляча верхівка хоче зменшити ризик конкуренції і бунтів. Тому чоловікам впихають у голову почуття вини за свою стать. А бідолашні дискриміновані жінки танцюють на кістках чоловіків під дудку держави. Потім, через роки - у нас з'являться мігранти з мусульманських країн, які будуть "рівноправних" хапати на вулиці і гвалтувати. Що в таких ситуаціях робитимуть чоловіки - подивіться на бідолашних німців :) Я наприклад - за абсолютне рівноправ'я. Я не розумію, чому чоловіки повинні служити у війську, а у жінок то є лише право. Чому жінки не можуть працювати у шахтах, сталеливарнях чи будівництві? Чому жінки, при більшій тривалості життя, раніше ідуть на пенсію? Чому зі школи хлопчикам прививають почуття вини перед дівчатками. Тільки при абсолютному рівноправ'ї ми будемо рівними і тема насильства відійде у минуле. А ще я за нормальну якісну освіту, а не систему тестів і "європейські стандарти", і за відсутність прихованої реклами алкоголю та тютюну. Але - куди нам, людям з власною думкою, проти стада овець. Вас спочатку поведуть на стрижку, потім на забій, і ви ніколи не зрозумієте суті того, що коїться навколо Вас. Ви завжди будете мекати, бекати і йти в загін :)
Анонім до Віктор Олександрович Показати IP 25 Листопада 2021 21:09
Стільки риторичних розпачливих «чому», просто таки бідолашні дискриміновані чоловіки. А чому тоді не чоловіки виношують і народжують дітей, чому не чоловіки не сплять ночами, доглядаючи і годуючи немовлят, чому діти як правило на жінках - догляд,здоров‘я, виховання, навчання, відповідальність за все, чому хатній побуд весь здебільшого на жінках , при тому що більшість жінок у нас ще й працюють. Тобто роль чоловіка «годувальника і повелителя» давно канула в лету, а замашки ,нічим не виправдані дрімучі,залишились. Ще при цьому всьому заженіть жінок до доменних печей, в шахти і в обов‘язкову армію.
Віктор Олександрович до Анонім Показати IP 25 Листопада 2021 23:44
Ви бачите в моїх словах тільки захист чоловіків? Чи може образу жінок, аб'юз?? Читайте ще раз написане мною вище. Тепер до Ваших слів - виношувати - так, це можуть лише жінки (цікаво, як жінки зреагують на дитину "з пробірки" - коли ця технологія з'явиться :) Але виховувати, доглядати і годувати сумішшю - можуть і чоловіки (рівноправ'я це не лише рівні права - а й рівні обов'язки. Прибирати, готувати, прати (особливо - в автоматичній пралці) чоловіки теж можуть. Але ж ні. Ви підносите роль жінки на п'єдестал. Це наслідок сучасної системи освіти - виховання принцесок. От тільки принцесою можна стати в трьох випадках: народитись дочкою короля, вийти заміж за принца або купити собі королівство (тут або везіння або тяжка праця). Так само - фальшиві цінності прививає сучасна освіта і чоловікам. Чому жінки працюють? Тому що знаходяться в сучасній системі економічного рабства. Вам відомо, що в зразковій штатівській демократії, зразку для наслідування, відсутня декретна відпустка? Це нас теж чекає. Чому ж так - а тому що це комусь вигідно. Основна частина людей, в тому числі в розвинених європейських країнах - насправді бідна. Чинник цього - неякісна освіта, яка не дозволяє формувати антитіла до пропаганди красивого життя. Мене завжди забавляє той факт, що люди яким я плачу заробітну плату - в основній масі мають дорожчі телефони і дорожчий одяг, ніж у мене. Вони їздять відпочивати за кордон, а у мене максимум тиждень відпочинку з сім'єю на рідній Волині. Відійду від теми - пораджу познайомитись з терміном "мізандрія", фільм цікавий є з такою ж назвою (щоправда російськомовний, без перекладу). Я не збираюсь нікого нікуди заганяти. Жінки самі себе заженуть, оскільки по своїй природі - не мислять критично, а ведуться на різнорідну пропаганду. Тому то й робиться зараз акцент на жінках. Все просто, спочатку не вистачало робочої сили - залучили резерв - жінок. Потім не вистачало споживачів для розвитку капіталізму - залучили жінок. Рано чи пізно - на вистачатиме гарматного м'яса - залучать жінок. У мене донька, і я не впевнений, що за 10 років, коли вона стане повнолітньою, її не загребуть до війська. Мені ця ідея самому не до вподоби, але.... проти системи не попреш. Подібні статті нічого хорошого для зміцнення сім'ї не несуть. Завжди простіше знайти винного у проблемі - ніж її вирішити раз і назавжди. Що ця стаття вирішила? Вона просто підніме градус напруги в стосунках статей. Мертвих з того світу не поверне. Розгляньте фото - там на черевичках є згадки про жінок - убивць - в чому там вина чоловіків. Мій ідеал - міцна сім'я, в якій обоє мають голову на плечах, і використовують її за призначенням. Однак - в сучасному суспільстві - така сім'я - не основа держави, як мало би бути - а чомусь її ворог. Напевно тому - що держава хоче бути тим самим єдиним бандитом на районі, без конкурентів. Адже слабка сім'я = слабка громада = відсутність впливу на політику верхівки. Тож - ламатимемо списи далі. Я залишусь на своїх позиціях, ви на своїх.
Гопачок до Анонім Показати IP 25 Листопада 2021 23:46
Нехай тоді жінки живуть самі, але ж ні, кожна хоче заміж
Анонім до Гопачок Показати IP 26 Листопада 2021 10:49
Не кожна, а тим більше не за кожного. У вас застаріла інформація)
Гопачок до Анонім Показати IP 26 Листопада 2021 19:51
Не брешіть, кожна Хоче принца,але не на коні а на мерседесі сьогодні, щоб вдома сидіти і пости лупити
Анонім Показати IP 25 Листопада 2021 21:38
А от на РФ домашнє насильство декриміналізовано. Там таке скрєпно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus