USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Нідерланди готують перші 18 винищувачів F-16 для відправки в Україну

22 Грудня 2023 19:43
Нідерланди ухвалили рішення почати підготовку до передачі Україні перших 18 винищувачів F-16. Рішенні було прийняте за підсумками телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

У мережі Рютте повідомив, що поінформував Зеленського про рішення уряду Нідерландів готувати до передачі Україні перші 18 винищувачів F-16, передає Gazeta.ua.

Він наголосив, що постачання F-16 є одним із найважливіших елементів домовленостей про військову підтримку України.

«Окрім дозволу на експорт, перед поставкою має бути виконано низку інших критеріїв, зокрема вимоги до персоналу та інфраструктури. Це рішення підтверджує незмінну прихильність Нідерландів надавати Україні підтримку, необхідну для відповіді на триваючу російську агресію», – повідомив Рютте.

Читати ще: У Румунії стартують навчання українських пілотів на винищувачах F-16

Він додав, що вони обговорювали також рішення Євроради почати з Україною перемовини про вступ до ЄС.

«Я вражений вже здійсненим прогресом України. Нідерланди готові допомагати Україні продовжувати над втіленням реформ, необхідних для процесу вступу. Також запевнив президента Зеленського, що Нідерланди докладуть максимум зусиль для того, щоб на саміті лідерів у лютому 2024 року досягли згоди щодо фінансової підтримки з боку ЄС», – розповів Рютте.

Зеленський розповів, що у розмові подякував Рютте за рішення щодо F-16 та активну підтримку у рішенні щодо відкриття переговорів.

10 листопада командувач збройних сил Нідерландів генерал Онно Ейхельсхейм повідомив про намір до кінця року відправити в Румунію всі обіцяні винищувачі F-16 для навчання українських пілотів, загалом йшлося про 12-18 машин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus