USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

«Ніколи не подумала б, що дякуватиму Богу за те, що поховала сина», – мама полеглого воїна

24 Лютого 2024 20:40
Людмила Суходол – мати загиблого військового. Її Петра не стало у грудні 2022 року. Тепер жінка каже: ніколи не подумала би, що радітиме, провідуючи могилу сина. Своєю історією вона поділилася з «12 Каналом».

«Я ніколи не думала, що буду щаслива мати, що мені Бог пошле свою милість, що я похороню свого сина, що я буду за це дякувати Богу. Тому що з Петьою загинуло дуже багато хлопців і їх не забрали до сьогоднішнього дня», – плаче Людмила Суходол.

Її сину Петру принесли повістку два роки тому – 24 лютого, в перший день повномасштабного вторгнення. Хлопець після коледжу, де вчився на будівельника, пішов до армії, потім – на службу до Національної гвардії України. Згодом повернувся додому, в село Ниви-Золочівські Боремельської громади Дубенського району на Рівненщині.

Воювати йому довелося у 3-й роті 14-го батальйону. Петро Суходол був командиром відділення стрілецького взводу.

«Активний, молодий, гарячий хлопець, патріот України», – так про Петра відгукується заступник командира роти із роботи з особовим складом Віталій Федюк.

За веселу вдачу побратими дали Петру Суходолу псевдо Пікачу.

Хлопець не дожив до свого 24-річчя кілька днів. Він загинув 19 грудня 2022 року в Бахмуті.

«Пєтю розстріляли вагнерівці, впритул, чотири метри було. Один казав: «Забийте мене, Пікачу нема і я не хочу жити». Це такий мій Пєтя. Він завше казав: «Мамулька, ти тільки не плач, все буде добре», – говорить мама Героя.

Читати ще: «Я його сильно любила і люблю», – вдова полеглого танкіста з Волині

Смерть захисника в документах констатували 21 грудня, хоч поліг у бою Петро 19-го. Заступник командира розповідає, що тоді з 28 людей не пораненими були тільки двоє. Такі наслідки прильоту фосфорного снаряда.

«Там усе поле встелене трупами – і вагнерівців, і наших. Не передати того. Із двох груп тільки двоє чоловіків вийшло без поранень, але з простріленою зброєю. Їх троє загинуло в той день. Тільки Петра першого змогли витягнуть. Між боями таке було трохи затишшя, що ми змогли витягнуть його», – згадує Віталій Федюк.

Двох його побратимів забрати так і не змогли. Віталій каже: потім тією територією проїхав російський танк.

«Такий снаряд, що фосфором начинений, і людина згорає, людина вмирає від больового шоку, від ран. Воно горить, що його нічим не можна загасити… Воно поки не вигорить до костомахи, то не гасне. Костомаху пропалює», – зазначає Віталій Федюк.

Петро Суходол або Пікачу, або Піка-Піка, згадує Віталій, був дуже енергійний, був наймолодший серед усіх.

«Він недавно прийшов з армії. Людина молода, енергійна. Шкода таких. Шкода всіх. Там до всього звикаєш, до обстрілів, але до смерті не можна звикнути. Сьогодні спілкуєшся, а завтра немає», – розповідає побратим Петра Суходола.
Читати ще: «Рана кровоточить, хоч майже рік минув», – кохана полеглого фотографа з Ковеля

Мама бійця каже, що Петро ніколи не розповідав про фронт. Правда, іноді скидав відео, та одразу ж видаляв. Згадує, як з іншим сином дізналася про загибель свого воїна.

«Оце Пєтя в Конотопі. Цю фотографію виставили в інтернеті, як вже Пєтя загинув. Ще ніхто не знав. Я їхала з Польщі, Гнат уже знав, що Пєті нема, бо всі писали, і він так плакав, закрився в другій кімнаті в Польщі, а я сиджу нічого не знаю. Пєтя ніколи нічого не розказував, ніколи. Він тільки казав: «Мамо, в мене все добре. Ти тільки не плач. Усе буде добре. Ми їх переможемо. Війна скоро закінчиться». Отак казав», – ділиться Людмила Суходол.

Серед найдорожчих синових речей – військова форма.

Мама мріє, щоб відвага її Петра була належно пошанована. Тому збирає підписи на посмертне надання сину звання Героя України та просить небайдужих підтримати петицію голосами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus