USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

НМТ замінить ЗНО: як цьогоріч проходитиме вступна кампанія в Україні

21 Січня 2023 07:16
У п’ятницю, 20 січня, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет презентував модель вступу до вищих навчальних закладів України у 2023 році. Випускники, як і торік, складатимуть національний мультипредметний тест (НМТ) замість зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це Шкарлет повідомив в Telegram.

Він підкреслив, що напрацьована модель цьогорічного вступу до ВНЗ враховуватиме безпекову ситуацію в країні.

Як і коли відбудеться НМТ-2023

НМТ відбудеться в один день. Міститиме завдання з трьох предметів.

У межах тесту передбачені два обов’язкові предмети:

– українська мова;

– математика.

Також один предмет на вибір:

– історія України;

– іноземна мова;

– біологія;

– фізика;

– хімія.

На складання тесту абітурієнти матимуть 180 хв. Учасники НМТ можуть самі розподіляти час між блоками.

Скільки сесій НМТ відбудеться

У МОН запланували дві сесії НМТ – 2023: основна та додаткова.

Основна відбудеться у червні, додаткова – у червні – липні. Участь у додатковій сесії можуть взяти ті абітурієнти, які через поважні причини не могли складати тести під час основної.

НМТ відбудеться у спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях навчальних закладів – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ).

Чи зможуть скласти НМТ випускники, які перебувають за кордоном

Ті випускники, які через війну тимчасово перебувають за кордоном, також можуть вступити до українських вишів завдяки НМТ.

«Вони матимуть можливість скласти НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах у багатьох країнах світу», – додав Шкарлет.

У МОН обіцяють посприяти, аби таких держав було якомога більше.

Шкарлет заявив, що рішення що НМТ ухвалювали із врахуванням побажань випускників та їхніх батьків. Відповідний урядовий законопроєкт до Верховної Ради мають внести найближчим часом.

Зауважимо, що історія України не буде обов’язковим предметом під час складання національного мультипредметного тесту цьогоріч.

«Ми хочемо, щоб абітурієнти виявили свої найкращі здібності. Тому будуть два обов’язкові предмети, а третій предмет на вибір, для того, щоб ті, хто вступає на медицину, проявили себе в біології, ті, хто вступає на природничі спеціальності, проявили себе у фізиці та хімії, ті, хто на гуманітарні, – в історії України та іноземній мові», – сказав голова комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак на брифінгу 20 січня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus