USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Нобелівську премію з літератури 2022 отримала французька письменниця

7 Жовтня 2022 00:16
Нобелівську премію з літератури 2022 року отримала французька письменниця Анні Ерно.

Ерно нагородили «за сміливість і клінічну гостроту, з якою вона розкриває коріння, відчуження і колективні обмеження особистої пам’яті», повідомляють у Нобелівському комітеті.

«З великою сміливістю і клінічною гостротою Анні Ерно розкриває муки переживання класу, описуючи сором, приниження, заздрість або нездатність бачити, хто ти є. Вона досягла чогось гідного захоплення», – наголошують у Нобелівському комітеті.

Французька письменниця, яка також є професоркою літератури, народилася в 1940 році і виросла в невеликому містечку Івето в Нормандії. Батько й мати Анні походили із селян. Почали працювати на заводі, згодом відкрили продуктовий магазин і кафе. Про їхній шлях Ерно оповідає у своїх відвертих спогадах «Майдан. Жінка».

Анні Ерно називає письменництво «політичним актом, який відкриває очі на соціальну нерівність». Водночас мову вона називає «ножем», який розриває завіси уяви».
Анні Ерно навчалася в університеті Руана, а потім у Бордо. Після навчання здобула диплом вчителя літератури, а у 1971 році стала доцентом кафедри сучасної літератури. На початку 1970-х років Ерно викладала у ліцеї Бонневілля, в Колежі д’Евір в Аннесі-ле-В’є, а потім у Понтуазі. Пізніше вчилася заочно у Національному центрі дистанційної освіти.

Читати ще: Нобелівську премію з хімії вручили вченим, які винайшли простий спосіб з'єднувати молекули

Перший роман Ерно виданий у 1974 році. У роботі присутні виразні автобіографічні ноти, що характерно і для її подальших творів.

Ерно – лауреат низки літературних премій. Зокрема:

премії Ренодо (1984, роман La Place),

премії Маргеріт Дюрас (2008, Les Années),

премії Франсуа Моріака (2008, Les Années),

премії французької мови (2008, за сукупність творчості).

З 2014 року вона є почесним доктором Університету Сержі-Понтуаз.

Літературні критики відзначають, що твори французької письменниці приковують увагу читачів своєю відвертою життєвою правдоподібністю.

Читати ще: Нобелівську премію цьогоріч отримав шведський вчений за дослідження еволюції людини

Нагадаємо, цього року Комітет літературознавчих наук польської академії наук висунув на Нобелівську премію з літератури також українського письменника і музиканта Сергія Жадана. Книги Жадана перекладені 16 мовами, зокрема польською. Він є лауреатом премій імені Василя Стуса, «Angelus», Дерека Волкотта та інших.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus