USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Обіцяла, що водії повернуться: директорку волинської фірми судять за переправлення чоловіків за кордон

10 Квітня 2024 21:56
Бронювала водіїв вивозити за кордон лісопродукцію – отримала кримінальну справу. Директорка волинської фірми подавала документи у Волинську обласну військову адміністрацію, мовляв, водії повернуться в Україну. Згодом правоохоронці нарахували 25 керманичів, які виїхали й не повернулися. Жінка каже, що дев’ять з них згодом таки приїхали з Європи.

Їй інкримінують незаконне переправлення військовозобов’язаних за кордон, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Директорка волинської фірми бронювала українських водіїв міжнародних логістичних компаній нібито для перевезення гуманітарної допомоги. На ділі керманичі вивозили за кордон паливні брикети. Частина водіїв повернулися в Україну, а от 25 – ні. Тепер жінка опинилася на лаві підсудних.

Події, за які отримала кримінальну справу, були навесні 2022 року.

Адвокат обвинуваченої підтверджує, що потрібно було вивезти лісопродукцію в Європу під гарантією того, що перевізник займається перевезенням гуманітарних вантажів. Попри те, що автомобілі належать перевізнику литовської компанії, водії працевлаштовані в нього, адвокат також підтверджує, що його довірителька бронювала їх для того, щоб вивезти належну їй лісопродуцію.

Мовляв, іноземні перевізники не мали тоді можливості бронювати своїх українських водіїв.

Читати ще: Виїхали за кордон та не повернулися: волинський підприємець, який вносив водіїв у «Шлях», стверджував, що не брав за це гроші

Суддя Волинського апеляційного суду Олег Клок запитав, чи цікавилась обвинувачена, ввозили чи перевозили ці водії гуманітарні вантажі в Україні або Європі.

Сторона захисту каже: водії ж могли не лише ввозити гумдопомогу на територію України, а й перевозити її територією Європи.

«Усі водії, яких бронювали, були залучені до перевезення гуманітарних вантажів для України, в тому числі в країнах Євросоюзу», – стверджував захисник Олександр Піддубний.

Суд першої інстанції виправдав жінку. Прокурори не згодні. Наголошують, що відповідальність саме на тому, хто бронював керманичів.

«Головний спеціаліст відділу Волинської обласної військової адміністрації повідомляла, що виключною підставою бронювання через систему «Шлях» із винесенням відповідного наказу керівника адміністрації є ввезення гуманітарної допомоги. При цьому відповідальність за достовірність відомостей, зазначених в заяві, і за повернення водіїв на територію України несуть безпосередньо заявники. Заслухано свідків-водіїв, які виїздили за кордон. Вони зазначали, що будь-яких домовленостей ні з обвинуваченою, ні з перевізниками з приводу ввезення, перевезення гуманітарного вантажу, обмеження в часі, повернення в Україну не було», – повідомив прокурор Ігор Москаль.

Читати ще: Волинського підприємця, який вніс до системи «Шлях» та переправив за кордон 16 чоловіків, суд покарав умовно

Сама обвинувачена запевняє, що не знала про обмеження у часі для повернення водіїв в Україну.

«Клієнти вимагають виконання контрактів. Я проконсультувалася з різними експортними компаніями-перевізниками. Всі мене запевнили, що наразі це є єдиний законний спосіб працювати експортним компаніям. Брокер мені порадив взяти гарантії від іноземних перевізників, що справді вони задіяні в перевезенні гуманітарних вантажів, що вони гарантують повернення своїх працівників. Вся справа базується на наказах, які взагалі не були мені доведені, ніхто не знав про обмеження в 14 днів. Взагалі я дізналася про існування цих наказів, коли почалася підозра», – стверджує обвинувачена Марія.

Прокурор попросив суддів повторно дослідити докази й допитати свідків уже в апеляції. Колегія суддів погодилася. Винна директорка підприємства чи ні – стане відомо уже влітку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Діагноз Показати IP 11 Квітня 2024 09:59
Така затуркана, така затуркана !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus