USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Олицький замок передадуть краєзнавчому музею

1 Квітня 2021 17:26
Замок Радзивіллів в Олиці, де розташовувалась психлікарня, має перейти на баланс краєзнавчого музею.

Про це стало відомо під час засідання майнової комісії облради 1 квітня.

Члени комісії розглянули звернення КП «Волинська обласна психічна лікарня м. Луцька» щодо передачі майнового комплексу в Олиці з балансу лікарні на баланс Волинського обласного краєзнавчого музею.

Читати ще: Волинський Версаль: Олицький замок 100 років тому

Нагадаємо, замок Радзивіллів в Олиці заклали 1564 року. Це одна з перших бастіонних споруд на території України. З 1950-х тут розташовувалася Волинська обласна психіатрична лікарня №2. Нині ж психлікарню виселяють, а в області сподіваються, що цей об’єкт увійде до програми «Велика реставрація».

Згідно з заявою міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, впродовж трьох років планується реставрувати та добудувати близько 150 культурних пам’яток в усіх регіонах України, серед яких, зокрема, і замок в Олиці.

Як повідомив начальник відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату обласної ради Михайло Імберовський, в першій декаді квітня завершується процес переведення пацієнтів з Олики до Луцька. А саму споруду готують до проведення реставраційних робіт.

«Є досить велика ймовірність потрапити у проект «Велика Реставрація». Бо серед пам’яток, які мають увійти сюди, у багатьох немає проектно-кошторисної документації, і на її виготовлення потрібен час, а в нас вона практична готова», - повідомив він.

Урешті депутати підтримали пропозицію передати будівлі на баланс Волинського краєзнавчого музею і пропонують ухвалити відповідне рішення на сесії.

До слова, про те, що замок Радзивіллів потребує реставрації, говорять на Волині не перший рік. Але цей проект надзвичайно дороговартісний. Лише відновлення споруд й прилеглої інфраструктури оцінюють у пів мільярда. Сам же палац свого часу мав пишні інтер’єри: кімнати були оформлені в популярних у ХІХ ст. рококо, бароко та китайському стилях. До нашого часу дійшло небагато зображень внутрішнього оздоблення будівлі.

Читати ще: Як виглядав зсередини олицький замок Радзивіллів 80 років тому. Фото

Щоправда, як раніше пояснювали в ОДА, у «Великій реставрації» можуть брати участь об’єкти державної форми власності. А замок Радзивіллів – комунальний. Тому для того, щоб Олицький замок був погоджений, потрібно щоб Уряд прийняв відповідну постанову, яку й чекають на Волині, аби подати на участь у проекті.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
БАРОКО І РОКОКО Показати IP 1 Квітня 2021 18:30
Вибудуйте логічний ряд: Замок Радзивілів у комунальній власності ! "Велика реставрація" - стосується об'єктів державної форми власності . Процес передачі - тривалий в часі, а в області " ... СПОДІВАЮТЬСЯ, що цей об'єкт увійде ... , "...впродовж трьох років ПЛАНУЄТЬСЯ реставрувати ...", "... є велика ЙМОВІРНІСТЬ потрапити у проект "Велика реставрація", "... проектна документація ПРАКТИЧНО готова ...", "... тільки відновлення споруд і прилеглої інфрастуктури оцінюють у ПІВ МІЛЬЯРДА ...", "... в першій декаді квітня ЗАВЕРШУЄТЬСЯ процес переведення пацієнтів ..." - типова дорожня карта, складена чиновниками , м'ягко кажучи, віддаленими від життєйських реалій і необтяженими професійними знаннями ! Додайте сюди вивільнення персоналу, його трудовлаштування, кошти на охорону об'єкта, розробку документації на пристосування під музей, розробка і затвердження проекту експозиції, нового штатного розпису, визначення джерел фінансування ! Або грудь в хрестах, або голова в кущах ! Виборці запитають ! А де Концепція, де техніко-економічне обгрунтування ?
Голобчани Показати IP 1 Квітня 2021 18:41
На Волині є преценденти подібних трансформацій. В Голобах в пам'ятці архітектури - родинному маєтку Вільгів у свій час функціонував інтернат для слаборозвинутих дітей ! Інтернат переселили і сьогодні маємо замість пам'ятки руїни і пустку ! Скоро доведеться виключати з Переліку пам'яток , за що хтось отримає на горіхи !
канадська диаспора до Голобчани Показати IP 1 Квітня 2021 19:07
и в клевани советское лтп закрыли - в замке чарторийских руины ...рехфооматоры)
Знаю Показати IP 1 Квітня 2021 19:34
А де той польський батюшка, який костел заграбастав і кричить на туристів-українців; "Пся крев"!..?!? Чомусь він не хоче долучитися до збереження пам'ятки Радзівіллів?... Так, ніби той краєзнавчий музей - гумовий...
Волинянин Показати IP 1 Квітня 2021 22:56
Скажіть, а чи можна вірити отим наполеонівським планам обласних керівників, якщо вони до ювілею нашої славетної землячки Лесі Українки навіть не спромоглися провести елементарний ремонт меморіального музею в Колодяжному ? Вони запевняють, шо освоять міліарди гривень, а в музей не спромоглися купити відро вапна і щітку з трави для побілки ! Хоча вони, швидше всього, і забули про ювілей !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus