USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На виготовлення проектної документації реставрації палацу в Олиці треба 250 тисяч

20 Липня 2021 12:01
Депутати змінили призначення виділених раніше коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації реставраційних робіт палацу Радзивіллів.

Про це йшлося під час засідання бюджетної комісії Волинської обласної ради.

Під час одного з попередніх засідань депутати передбачили 250 тисяч гривень на виготовлення ПКД для палацу Радзивіллів. Проте, як з’ясувалося, перед виготовленням документації там треба виконати ще чимало робіт. Тож ці кошти перенесли з капітальних видатків на видатки споживання.

Як пояснила начальниця управління культури, з питань релігій та національностей Ольга Чубара, ці кошти потрібні на підготовчі роботи.

«Ці кошти потрібні на проведення нагальних досліджень для виготовлення ПКД на реставрацію. Це обміри, пошукові роботи та виготовлення ескізу», – зазначила вона.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський нагадав, що нещодавно народні депутати ухвалили зміни до Закону Про державний бюджет, якими надали можливість скеровувати державні кошти за проектом «Велика Реставрація» і на об’єкти комунальної власності.

«Чекаємо на зміни до порядку та умов надання цієї субвенції, після чого зможемо розраховувати на отримання фінансування реставрації цього об’єкта», – зазначив він.

Нагадаємо, на початку року було анонсовано, що у рамках програми «Велика реставрація» в Україні на 2021 рік відновлять та добудують понад 100 культурних пам’яток в усіх регіонах України. Серед них – Замок Любарта, будинок Косачів у Луцьку та палац Радзивіллів. Проте в оприлюдненому Міністерством культури переліку пам’яток, які реставруватимуться за кошти державного бюджету, анонсованої реконструкції замку Радзивіллів не опинилося. А все тому, що об’єкт перебуває у комунальній власності, тож треба вносити зміни до урядової постанови.

Водночас у переліку таки було два волинських об’єкти: Луцький замок та будинок Косачів. Проте згодом стало відомо, що цього року фінансування на них не передбачили, незважаючи навіть на те, що замок Любарта опинився на десятому місці в загальноукраїнському рейтингу програми «Велика реставрація».

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
МалийКрадівничий Показати IP 20 Липня 2021 12:47
Тож поляки хотіли зробити це самі, ще й дати гроші на нову лікарню.
Анонім Показати IP 20 Липня 2021 14:08
На документи потрібно стільки гроші?В нас не діє ДАБі,куди ці гроші підуть?
Категорія А Показати IP 20 Липня 2021 14:30
Шановні ! Не напускайте туману і не багатійте думкою ! Державними будівельними нормами чітко регламентовано процедуру розробки проектної документації і проведення ремонтно-реставраційних робіт. Ото коли помножили "3,14 на око" і взялося звідкісь 250 тис. грн. на ПКД - то нічого більше, ніж демонстрація некомпетентності ! Перед тим, як розробляти ПКД, необхідно виконати значний обсяг передпроектних робіт таких як: археологічні, топографо-геодезичні, геологічні роботи, підготовити акт технічного стану, написати історичну довідку, здійснити фотофіксацію, провести обмірні креслення, підготовити реставраційне завдання, т. п. За це все необхідно платити ! Ото тих 250 тис.грн. може і хватить ! Потім затвердити Завдання в Мінкульті. Потім підготовити опитувальні листи, взяти ТУ на підключення до інженерних мереж. Знову платити ! Десятки тис. грн. ! Визначитись з проектною організацією, яка виконає всі розділи проекту. За це все також неохідно платити ! То вже мільйоном, дай бог, шоби обійшлося ! Потім пройти експертизу - обов'язково платна, затвердити документацію замовником, передати у виробництво, вибравши на тендері підрядника - і знову платити і вже тут - декілька мільярдів гривень. А попередньо - Конценція, техніко-економічне обгрунтування, ескізний проект, черговість і т. д. і т. п. Дай бог сили і вміння !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus