USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Омбудсмену надійшла рекордна кількість скарг про порушення мовного закону в інтернеті

26 Липня 2022 23:38
За перші десять днів дії нових вимог закону про функціонування української мови, зокрема в інтернеті, небайдужі громадяни надіслали рекордну кількість повідомлень про порушення.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, пише Українська правда Життя.

З 16 по 25 липня мовний омбудсмен отримав 502 скарги про порушення вимог закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Зокрема, скарги громадян стосуються: 59% – сфери обслуговування в інтернеті; 20% – інформаційних інтернет-ресурсів, 9% – безпосереднього обслуговування споживачів; 7% – діяльності посадових осіб в органах державної влади та місцевого самоврядування; 5% – інше.

Читати ще: З 16 липня сайти зобов’язані мати українську версію, – мовний омбудсмен

За словами мовного омбудсмена, кожне друге звернення – про порушення вимоги щодо завантаження українськомовної версії сайтів за замовчуванням.

"Очікувано, що переважна більшість цих повідомлень, а саме 79%, стосуються порушень частини шостої статті 27 закону, яка набрала чинності 16 липня 2022 року, і яка регламентує застосування державної мови інтернет-представництвами", – підкреслив Тарас Кремінь.

Читати ще: «Провали в мовній політиці – одна з причин війни в Україні». Юрій Громик – про конфлікти з російськомовними переселенцями, «адін народ», матюки та московську церкву

За законом, українські інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, YouTube-, Viber-, Telegram-канали, мобільні застосунки тощо) з 16 липня 2022 року повинні мати стартову сторінку та сторінки у соцмережах українською мовою.

Читати ще: «Мова – це наш захист»: переселенців у Луцьку вчать розмовляти українською

Водночас мовний омбудсмен за результатами десятиденного аналізу дотримання мовного закону зазначив:

"Попередній аналіз найбільш відвідуваних в Україні інтернет-ресурсів, у тому числі інформаційних, на які поширюються нові вимоги, засвідчив – закон працює".

Тарас Кремінь також підкреслив, що численна кількість повідомлень з різних куточків України про порушення вимог закону про мову вказують на високу обізнаність суспільства про нові законодавчі норми. Також аналіз засвідчив, що значна частина інтернет-ресурсів, на які скаржаться українці, у перші дні дії нових норм привели свою діяльність у відповідність із законом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus